Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основна діяльність Великих Київських князів



Великі Київські князі та роки їх правління Внутрішня політика Зовнішня політика
Олег (882 - 912) Проводив політику інкорпорації: захопивши Київ, об’єднав полянську землю з князівством ільменських слов’ян, кривичів та чуді. Приєднав землі древлян, сіверян, радимичів, уличів, можливо дулібів та хорватів Воював з Візантією та Сходом, прагнув розвивати торгівлю з іноземними державами
Ігор (912-945) Продовжував об’єднання земель східних слов’ян Продовжував боротьбу за південні ринки збуту східнослов’янських
Ольга (регент до повноліття сина 945-964) Зміцнення держави, реформи, спрямовані на впорядкування збирання данини, регламентацію повинностей залежного населення, створення осередків центральної влади на місцях Намагання забезпечити торгівлю з Візантією дипломатичним шляхом (946 або 957 рр. очолювала посольства до Константинополя), обмінювалася посольствами в 959 та 961 рр. з Німеччиною тощо.
Святослав (964-972) Мало цікавився внутрішньо-політичними справами. В 969 році призначив своїми намісниками в Києві, Овручі (Древлянська земля) та Новгороді синів Ярополка, Олега, Володимира 965-968: приєднав землі в’ятичів, розгромив Волзьку Болгарію, Хозарський каганат, поширив вплив на Північний Кавказ. 968: завоювання Дунайської Болгарії, відбито напад печенігів на Київ. 969-971: війна з Візантією на Дунаї. 972: загибель в бою з печенігами (орда хана Курі).
Володимир (978-1015) Провів ряд реформ, серед яких було дві релігійні (прийняття так зв. „володимирського шестибожіє” в 980 р. та християнства в 988 р.), військову, грошову тощо. За князювання Володимира з’явилися перші на Русі книжки й школи. Створив розгалужену систему земляних валів з частоколами, фортець та укріплених міст ("Змієві Вали") тощо. Провів 7 переможних війн з печенігами, захищав руські землі від польських князів тощо.
Ярослав (1019-1054) Розширив межі держави, зміцнив її кордони. Було збудовано такі шедеври як Софіївський собор, Золоті ворота, засновано Києво-Печерський монастир, створено бібліотеку Софіївського собору, укладено першу на Русі збірку законів „Руська Правда”. Зміцнив міжнародний авторитет держави. В 1036 р. остаточно розгромив печенігів, укладав династичні шлюби своїх дітей з представниками іноземних держав тощо.




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 457 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...