Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ IV. Рух робочої сили



У рядку 5010 відображається кількість працівників, зарахованих на підприємство наказом (розпорядженням) власника про прийняття на роботу у звітному періоді.

До числа працівників облікового складу, які прийняті та вибули, не включаються зовнішні сумісники, працівники, зайняті згідно з цивільно-правовими договорами, а також переведені з інших підприємств згідно з договорами між суб’єктами господарювання.

У разі реорганізації підприємства, коли працівники пишуть заяву про звільнення та прийом на роботу, що підтверджується відповідними наказами та записами у трудовій книжці, має місце рух кадрів, який відображається у розділі ІV.

У рядку 5015 із загальної кількості прийнятихвиділяються працівники, прийняті на нові робочі місця, які з’явились у результаті створення нового підприємства (структурного підрозділу), або здійснення відповідних технологічних, організаційних та інвестиційних заходів, спрямованих на впровадження або розширення нових видів виробництва (робіт, послуг) та зміну умов праці.

Створення робочих місць може відбутись в результаті виділення окремих підрозділів юридичної особи у самостійну одиницю, або її поділу, а також злиття юридичних осіб або приєднання до діючого підприємства підрозділів іншої юридичної особи.

Створення робочих місць у бюджетних установах відбувається внаслідок збільшення штату або реорганізації установи.

До прийнятих на новостворені робочі місця відносяться як працівники прийняті на постійну роботу, так і прийняті за контрактом на визначений термін, тимчасові й сезонні працівники.

У рядку 5020 ураховується кількість працівників, які вибули з підприємства. Включаються усі особи, які у звітному періоді залишили роботу на цьому підприємстві, незалежно від причин звільнення:

у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням кількості або штату працівників (кількість останніх окремо виділяється у рядку 5030);

закінчення визначеного строку трудового договору, встановленого за погодженням сторін, закінчення тимчасових та сезонних робіт;

призов або вступ працівника на військову службу, направлення працівника на альтернативну службу;

у зв'язку з розірванням трудового договору з ініціативи працівника – за власним бажанням, коли заява про звільнення зумовлена неможливістю продовжувати роботу (вихід на пенсію, перехід, вступ до навчального закладу, догляд за хворим або за дитиною, прийняття на роботу за конкурсом, переїзд на нове місце проживання та інші підстави, передбачені законодавством);

у зв'язку з розірванням трудового договору з ініціативи працівника – за власним бажанням (за винятком випадків, перерахованих вище), звільнення за прогул, за систематичні порушення трудової дисципліни, за невідповідність займаній посаді або роботі, яку вони виконували, за систематичне невиконання працівником без поважних причин його обов'язків (кількість таких працівників окремо виділяється у рядку 5040).

Відповідно до п.5.5 Інструкції зі статистики кількості працівників звільнений працівник ураховується у кількості тих, які вибули з першого дня його виключення з облікової чисельності (перший робочий день після дати, зазначеної у заяві, наказі про звільнення). Для підприємств з безперервним циклом виробництва наступним днем після звільнення вважається наступний робочий день.

У рядку 5050 відображається облікова кількість штатних працівників, визначена на останню дату звітного періоду у відповідності до розділу 2 Інструкції зі статистики кількості працівників.

У рядку 5061 відображається кількість вільних (вакантних) робочих місць на кінець звітного періоду. Вона дорівнює кількості працівників, яку потребує підприємство за умови забезпечення їх повної зайнятості.


Додаток до Інструкції

Таблиця арифметичного контролю показників форм державних статистичних спостережень





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 205 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...