Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. 4.7. Електрообладнання компресорів



План:

4.7.1. Електродвигуни, що використовуються для приводу компресорів.

4.7.2. Схема розподілу електричної енергії.

4.7.1. Для компресорів потужністю до 100 кВт застосовують асинхронні двигуни з короткозамкненими роторами, для більших потужностей – синхронні двигуни. Під час пуску компресора без навантаження двигун повинен створити момент, який витрачається на подолання статичних моментів опору і збільшення швидкості руху робочого органу компресора. В процесі пуску поршневих компресорів двигун долає: тертя поршневих кілець і штока; тертя в підшипниках компресора; гідравлічні опори, які залежать від способу регулювання; опори, що обумовлені силами інерції рухомих частин установки.

На величину опорів під час пуску впливають: якість обробки поверхонь тертя; в’язкість масла, яка залежить від температури стінок циліндра і поршня; частота обертання компресорного вала. К. К. Д. під час пуску в 1,35 – 1,4 рази менший ніж у робочому режимі.

4.7.2. На рис. 73 показано схему розподілу електричної енергії у приміщенні компресорної станції для синхронних двигунів. Два силових кабелі, кожен з яких розрахований на одночасну роботу всіх компресорів, підводяться до розподільчих високовольтних ящиків 1 і 2. З ними шинами з’єднані ящики 3, 4, 5 для пуску двигунів М1, М2, М3 компресорів і ящики 6, 7 для включення трансформаторів Т1 і Т2 (один працюючий, другий резервний). Від трансформаторів Т1 і Т2 напруга 380 В підводиться до шин розподільного щита за допомогою трьохфазних роз’єднувачів Р1 і Р2.

На щиті розміщені електричні вимірювальні прилади, запобіжники (П1 – П12) і роз’єднувачі. Зі щита низької напруги за допомогою роз’єднувачів Р3, Р4, Р5, Р6 напруга 380 В підводиться до магнітних пускачів К1 – К4 для пуску двигунів М4 і М5 генераторів Г1 і Г2, а також для включення двигунів М6 і М7 насосів. Від генераторів постійна напруга 115 В подається до щита постійного струму через роз’єднувачі Р7 і Р8. За допомогою роз’єднувачів Р9 і Р10 постійний струм підводиться для зарядки акумуляторної батареї АБ і живлення кола сигналізації, а через роз’єднувачі Р11, Р12, Р13 – до синхронних двигунів компресорів для живлення обмоток збудження.


Рис. 73. Схема розподілу електричної енергії в приміщенні компресорної станції

На щиті постійного струму встановлене реле зворотного струму РОТ для відключення батареї АБ, якщо відсутня напруга на шинах щита.

Умови роботи в приміщенні компресорів характеризуються високою температурою і шумом, що вказує на доцільність управління компресорами з диспетчерського пункту і автоматичного контролю за роботою установки.

Контрольні запитання до теми 4.7:

4.7.1. Які електродвигуни використовуються для приводу компресорів потужністю понад 100 кВт?

4.7.2. Які прилади розміщені на щиті низької напруги?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 683 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...