Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Огляд мови FORTRAN I



Мова FORTRAN 0 видозмінювалася протягом усього періоду реалізації, який почався у січні 1955 року і завершився виходом компілятора у квітні 1957 року. Реалізована мова, яку ми називаємо FORTRAN I, описана у першому довіднику користувача "Programmer's Reference Manual", опублікованому в жовтні 1956 року (IBM, 1956). У мові FORTRAN I містилося форматування введення-висновку, імена змінних, котрі не повинні були перевищувати шести символів (у FORTRAN 0 — двох), визначені користувачем підпрограми, які, щоправда, не могли компілюватися окремо, умовний оператор IF і цикл DO.

Мова FORTRAN 0 містила логічний оператор IF, який оперував з булевими виразами, у яких оператори відношень записувалися в їхній алгебраїчній формі, — наприклад, використовувався знак ">" для позначення відношення "більше". Оскільки алфавіт комп'ютера IBM 704 не містив таких символів, як ">", то надалі від цих операторів відношень потрібно було відмовитися. Машина містила трьохваріантну команду розгалуження, засновану на порівнянні величини з комірки пам'яті з величиною в регістрі, тому вихідний логічний оператор IF був замінений арифметичним, який мав форму: <

IF (арифметичний вираз) N1, N2, N3

Тут за допомогою N1, N2 і N3 позначені мітки операторів. Якщо значення виразу виявлялося негативним, то виконувався перехід на мітку N1, якщо воно дорівнювало нулю— на мітку N2, а якщо було позитивним — на мітку N3. Цей оператор і по сьогоднішній день є частиною мови FORTRAN.

Оператор циклу мови FORTRAN I мав наступну структуру:

DO N1 перемінна = перше_значення, останнє значення

Тут N1 — мітка останнього оператора циклу, а першим вважався оператор, наступний за оператором DO.

Крім оператора IF, комп'ютер IBM 704 мав окрему команду для реалізації оператора DO. Оскільки ця команда була створена для циклів з наступною перевіркою умови, оператор DO мови FORTRAN I також був сконструйований подібним чином. Цикл із попередньою перевіркою умови міг бути реалізований на комп'ютері IBM 704, але це зажадало би введення додаткової машинної команди, що через орієнтованість структури мови FORTRAN на максимальну ефективність і стало причиною відмови від його реалізації.

Усі керуючі оператори мови FORTRAN I ґрунтувалися на командах комп'ютера IBM 704. Зараз уже не ясно, чи була форма керуючих структур мови FORTRAN I нав'язана конструкторами комп'ютера IBM 704, чи ж розроблювачі мови FORTRAN I запропонували використовувати таку форму команд у комп'ютері IBM 704.

У мові FORTRAN I не існувало операторів, що визначають типи даних. Вважалося, що змінні, що починалися з букв I, J, ДО, L, М и N, належать до типу цілих чисел, тоді як всі інші вважалися числами з плаваючою крапкою. Така умовність при виборі букв пов'язана з тим, що тоді цілі числа використовувалися переважно як індекси, а вчені, як правило, використовували для цієї мети букви і, j і k. Ще три букви були щедро додані розроблювачами мови FORTRAN.

Найбільш зухвалою заявою групи розроблювачів мови FORTRAN у процесі роботи над мовою було те, що машинні коди, породжувані компілятором, будуть майже настільки ж ефективними, що і написані вручну. Ці заяви більш, ніж що-небудь інше, сприяли скептичному ставленню з боку потенційних користувачів і перешкоджали виникненню значного інтересу до мови до його фактичного випуску. Проте, усіх здивувало те, що творці мови FORTRAN практично досягли поставленої мети з погляду ефективності. Велика частина 18 людино-літ напруженої роботи зі створення першого компілятора була присвячена оптимізації, але результати були найвищою мірою ефективними.

Перший успіх мови FORTRAN висвітлений в огляді, датованому квітнем 1958 року. До цього часу близько половини команд, написаних для комп'ютерів IBM 704, були реалізовані в мові FORTRAN, і це незважаючи на те, що роком раніше ставлення до мови з боку обчислювального співтовариства бути вкрай скептичним.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...