Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переваги і слабкі сторони стратегії диверсифікації



До переваг стратегії диверсифікації відносяться:

Скорочення витрат при об’єднанні різних видів бізнесу за рахунок загальної системи управління, контролю, координації, а також за рахунок прискореного обороту ресурсів (при профільній диверсифікації).

Технологічний виграш від обміну технологіями, спільного проведення наукових досліджень та конструкторських розробок.

Можливість виходу із неперспективної галузі (бізнесу) і закріплення в зростаючих галузях (чи в галузях з високою нормою прибутку).

Розподіл комерційного ризику по різним напрямкам бізнесу, що робить підприємство менш залежним від проблем в одній конкретній галузі (при непрофільній диверсифікації).

Одержання більшого ефекту від використання фінансових ресурсів компанії (кошти із галузі з низькою нормою прибутку спрямовуються для придбання підприємств в перспективних галузях; є можливість концентрації значних ресурсів для реалізації прибуткових проектів).

Зменшення залежності від зміни фаз циклу ділової активності (сезонності) і забезпечення стабілізації норми прибутку.

Слабкі сторони стратегії диверсифікації

Чим більше існує напрямків бізнесу, яким займається корпорація і чим вони різноманітніші, тим гостріше проявляються проблеми і слабкі сторони диверсифікації. До них відносяться:

Підвищені вимоги до керівництва диверсифікованої компанії, якому необхідно приймати своєчасні та компетентні рішення по управлінню підприємствами, що діють в різних сферах бізнесу і конкурентному середовищі. Вище керівництво корпорації повинно правильно оцінювати привабливість галузей і підприємств, відрізняти вигідні придбання від невдалих, підбирати компетентних менеджерів для управління окремими напрямками бізнесу, вживати необхідних заходів для усунення проблем в діяльності окремих підприємств.

Неможливість використання стратегічної відповідності для створення додаткових конкурентних переваг (при непрофільній диверсифікації).

Ризик невдалої диверсифікації та невизначеність перспектив одержання додаткових прибутків, що є результатом переоцінки привабливості галузі, зіткнення з проблемами в новому бізнесі, надмірного оптимізму щодо майбутньої прибутковості підприємства – об’єкта поглинання.

Труднощі у використанні переваг стратегічної відповідності при профільній диверсифікації, причинами яких можуть бути відмінності в управлінській культурі, організаційних структурах управління, ворожість з боку менеджерів і персоналу придбаних підприємств.

Небезпека потрапити під дію антимонопольного законодавства (при профільній диверсифікації).

Контрольні питання і завдання

1. Розкрийте сутність і зміст стратегії диверсифікації.

2. За яких умов на ринку доцільно проводити диверсифікацію бізнесу організації?

3. Які існують типи стратегії диверсифікації?

4. Порівняльна характеристика стратегій профільної та непрофільної диверсифікації.

5. Якими методами може скористатися підприємство для проникнення в іншу галузь?

6. Галузеві бар"єри при диверсифікації.

7. Які існують переваги та ризики стратегії диверсифікації?

8. Запропонуйте заходи по подоланню вхідних галузевих бар‘єрів при реалізації фірмою стратегії диверсифікації (підприємство на ваш вибір).

9. Розробіть перелік можливих варіантів стратегії диверсифікації для фірми (фірма на ваш вибір).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...