Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегічні підходи до управління диверсифікованою компанією



Для підвищення ефективності функціонування диверсифікованої компанії вищем керівництвом можуть прийматися наступні рішення:

1. Розширення бази диверсифікації - купівля нових підприємств чи збільшення частки в їх акціонерному капіталі для підсилення позицій в галузях, де компанія вже працює і для проникнення в нові галузі.

2. Продаж окремих підприємств які не відповідають корпоративній політиці, чи працюють неефективно у зв’язку з погіршенням довготермінової привабливості галузі.

Чим більше підприємств знаходиться у господарському портфелі компанії, тим частіше виникає необхідність позбавитись від найгірших з них. Це можна зробити шляхом повного продажу чи часткового виходу із даного бізнесу в фінансовому і адміністративному відношенні при збереженні за компанією частини акцій колишнього підприємства.

Продовження роботи підприємства, що не відповідає інтересам корпорації, виснажує її ресурси, ламає кар’єру менеджерів і в цілому погіршує репутацію компанії.

Реструктуризація господарського портфеля корпорації з метою радикальної зміни структури шляхом продажу одних підприємств та придбання інших. Проводиться у таких випадках:

наявність в господарському портфелі значної кількості збиткових, неконкурентноспроможних підприємств;

коли нові керівники (власники) приймають рішення про перегляд стратегії корпорації;

з’являються нові технологічні розробки чи продукти і необхідна зміна структури портфелю для заняття позиції в новій перспективній галузі;

виникає можливість придбання великого перспективного підприємства, але для фінансування цього проекту необхідно продати кілька дочірніх фірм;

необхідний серйозний перегляд основних напрямків діяльності для покращення фінансових показників корпорації в цілому.

Скорочення (звуження) бази диверсифікацій шляхом позбавлення від слабких, неприбуткових чи непрофільних підприємств з метою одержання фінансових коштів, які можуть бути використанні для зменшення заборгованості основних підприємств корпорації чи для підтримки їх подальшого розвитку.

Відновлення збиткових підприємств шляхом вирішення їх проблем з метою оздоровлення корпорації в цілому. Стратегія відновлення найбільш прийнятна, коли збиткові підприємства відносяться до перспективних галузей, причини погіршення мають короткотерміновий характер, позбавлення від збиткових підприємств недоцільно в довготерміновому аспекті, у розпоряджені власників для цього існують адміністративні, фінансові та інші можливості.

Ліквідація (закриття) збиткових підприємств, які неможливо продати.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...