Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Апарати контролю за роботою електроустаткування



До цих апаратів належать терморегулятори, електроконтактні манометри, електроконтактні термометри, станції керування. Вони є одночасно апаратами керування та захисту електроустаткування, тому що, крім контролювання теплових режимів та їх регулювання, вони захищають устаткування від виникнення в ньому небезпечних перегрівів або тиску. Такі апарати встановлюють в електричних плитах, шафах, котлах, жаровнях та інших видах устаткування.

Манометричний терморегулятор ТР-4. Забезпечує регулювання температури в жарових шафах (від 100 до 350 °С) автоматичним увімкненням і вимкненням відповідних нагрівних елементів у робочій камері теплового апарата. Він прямої дії і не потребує додаткових пускових пристроїв, тому що безпосередньо здійснює регулювання теплового режиму в теплових апаратах з потужністю до 4,5 кВт.

Електроконтактний манометр ЕКМ-1 (рис. 1.12). Призначений для визначення тиску всередині електротеплового апарата (в пароводяній сорочці) та для обмеження цього тиску в заданих межах. Використовується в харчо-варильних електричних і газових котлах для забезпечення оптимального теплового режиму варіння, який залежить від тиску.

Мінімальний тиск у сорочках котлів становить 0,015, максимальний — 0,04 МПа (установлюють механіки).

Рис. 1.12. Електроконтактний манометр ЕКМ-1: 1— стрілка, що показує мінімальне значення тиску; 2— рухома робоча стрілка; 3 — стрілка, що показує максимальне значення тиску; 4 — шкала, 5 — штуцер

Станція керування. Призначена для ввімкнення та регулювання теплового режиму електричних теплових апаратів (котлів, кип'ятильників). Вона являє собою невеликий ящик, який кріпиться на стіні. Станцію керування харчоварильного котла розміщують поряд з котлом. У ній змонтовано апарати автоматичного регулювання та захисту. На передню панель станції керування котла винесені чотири сигнальні лампи, кнопки «Пуск», «Стоп» і перемикач.

Перша сигнальна лампа вмикається під час виникнення «сухого ходу» котла, друга — подавання напруги на вхідні клеми котла, третя — роботи котла в режимі «тихого кипіння» (ввімкнено 1 ТЕН — перший режим), четверта — під час ввімкнення в роботу 5 ТЕНів — другий режим. За допомогою перемикача можна встановити перший режим роботи котла — доведення вмісту котла до кипіння та встановлення режиму «тихого кипіння» або другий режим — доведення вмісту котла до кипіння та автоматичне вимкнення котла.

Використання станції керування сприяє економії електричної енергії на підприємствах та захисту устаткування від виникнення в ньому небезпечних перегрівів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2118 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...