Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Апарати дистанційного керування



До апаратів дистанційного керування належать магнітні пускачі, контактори і реле. Перемикання контактів у них відбувається під дією електромагнітів.

Магнітним пускачем називається електричний апарат змінного струму, призначений для дистанційного пуску, зупинки і захисту електроустановок. Магнітний пускач (рис. 1.9) складається з електромагніту і контактної групи. У магнітному пускачі можуть бути встановлені теплові реле захисту.

Рис. 1.9. Магнітний пускач ПМЕ-211: 1 — клеми; 2 — рознімні контакти; 3 — затискач; 4 — замкнені контакти; 5 — внутрішній виступ магнітопроводу

Магнітні пускачі застосовуються для ввімкнення і вимкнення електричних приймачів різної потужності. Розміщують їх недалеко від цих приймачів. Кнопки керування, за допомогою яких замикаються чи розмикаються ланцюги електромагнітів, можуть бути віддалені на велику відстань. Дуже часто кнопки керування магнітних пускачів різних електричних приймачів установлюють на одному пульті керування. Магнітні пускачі часто використовують для керування асинхронними двигунами з коротко замкненим ротором. Магнітні пускачі, що дають можливість вмикати двигуни в одному напрямку обертання, називають нереверсивними, а такі, що змінюють напрямок обертання електродвигуна, — реверсивними.

Якщо магнітний пускач використовують для ввімкнення двигунів, то його обладнують тепловим реле захисту.

Кнопкова станція. Застосовується для вмикання і вимикання обмотки магнітного пускача. Складається вона з кнопок «Пуск» і «Стоп». Контакт кнопки «Пуск» замикається натисканням на неї і розмикається після відпускання. Контакти кнопок «Пуск» — замикальний, «Стоп» — розмикальний. Обидва контакти із самоповерненням, тобто повертаються у вихідне положення за допомогою пружини після припинення натискання на кнопки.

Мікроперемикачі (рис.1.10). Застосовуються для вмикання і вимикання електричних приймачів під впливом механічних зусиль чи елементів машини (наприклад, вимкнення, перемикання машини під час підходу її робочого елемента до визначеного місця).

Рис. 1.10. Мікроперемикач МІ-ЗА: 1 — вісь; 2 — кнопка; 3 — важіль; 4, 5 — пружини; 6 — нерухомий контакт; 7 — рухомий; 8 – пластмасовий корпус

Контактами мікроперемикача вмикається і вимикається не сам приймач, а котушки його магнітного пускача. Так, якщо в посудомийній машині безупинної дії посуд підійде до кінця стола, потрібно вимкнути машину, у протилежному разі посуд упаде. Щоб уникнути цього, наприкінці стола встановлюють кінцевий вимикач, натисканням на який вимикається обмотка магнітного пускача.

Реле. Залежно від фізичних явищ реле бувають електричні (електромагнітні, індукційні, електротеплові, напівпровідникові та ін.), механічні (деформаційні, інерційні), оптичні та ін., від швидкості виконання команди з моменту зміни режиму в колі — швидкодіючі та повільної дії.

Електромагнітне реле (рис.1.11).Використовується для ввімкнення і вимкнення приймачів малої потужності і як проміжний елемент — для посилення і розмноження електричного сигналу. Воно так само, як і магнітний пускач, складається з електромагніту і контактної групи. Розміри електромагніту і контактної групи реле менші, ніж у магнітних пускачів.

Рис. 1.11. Електромагнітне реле: 1 — багатовиткова котушка; 2 — Т-подібний сердечник; 3 — короткозамкнений мідний виток; 4 — якір електромагніту з пружиною; 5 — чотири рухомі контакти зі срібними контактами; 6 — верхні та нижні контактні пластини (нерухомі)

Контактори. Це — електромагнітні апарати, призначені для дистанційного ввімкнення та вимкнення електричних мереж, розрахованих на відносно велике номінальне значення струму, наприклад, потужних електродвигунів.

Розрізняють контактори змінного та постійного струму. Контактор приєднують до кола через натискний кнопковий вимикач. Цей вимикач розміщують на відстані від контактора і завдяки цьому уможливлюється здійснення дистанційного керування роботою електричних приймачів із зручного положення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...