Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комерційний ризик




Комерційний ризик - це ризик, що виникає в процесі реалізації товарів і послуг, вироблених чи куплених підприємцем. Основні причини комерційного ризику:
зниження обсягів реалізації в результаті падіння попиту або потреби на товар, реалізований підприємницької фірмою, витиснення його конкуруючими товарами, введення обмежень на продаж;

підвищення закупівельної ціни товару в процесі здійснення підприємницького проекту;
непередбачене зниження обсягів закупівель порівняно з наміченими, що зменшує масштаб всієї операції і збільшує витрати на одиницю обсягу реалізованого товару (за рахунок умовно постійних витрат);

втрати товару;

втрати якості товару в процесі обігу (транспортування, зберігання), що призводить до зниження його ціни;

підвищення витрат обігу в порівнянні з наміченими в результаті виплати штрафів, непередбачених мит і відрахувань, що призводить до зниження прибутку підприємницької фірми.


Комерційний ризик включає в себе:

ризик, пов'язаний з реалізацією товару (послуг) на ринку;
ризик, пов'язаний з транспортуванням товару (транспортний);
ризик, пов'язаний з прийманням товару (послуг) покупцем;
ризик, пов'язаний з платоспроможністю покупця;
ризик форс-мажорних обставин.

10.5 Фінансовий ризик.


Під фінансовим розуміється ризик, що виникає при здійсненні фінансового підприємництва чи фінансових угод, виходячи з того, що у фінансовому підприємництві в ролі товару виступають або валюта, або цінні папери, або грошові кошти.

До фінансовому ризику відносяться: валютний ризик; кредитний ризик;
інвестиційний ризик.

Валютний ризик - це ймовірність фінансових втрат у результаті зміни курсу валют, яке може відбутися в період між укладанням контракту і фактичним виробництвом розрахунків по ньому. Валютний курс, що встановлюється з урахуванням купівельної спроможності валют, дуже рухливий.
Серед основних факторів, що впливають на курс валют, потрібно виділити стан платіжного балансу, рівень інфляції, міжгалузеву міграцію короткострокових капіталів. У цілому на рух валютних курсів впливає співвідношення попиту і пропозиції кожної валюти. Крім економічних, на валютний курс впливають політичні чинники.

Валютний ризик включає в себе три різновиди:
економічний ризик; ризик перекладу; ризик угод.

Економічний ризик для підприємницької фірми полягає в тому, що вартість її активів і пасивів може мінятися у більшу чи меншу сторону (у національній валюті) через майбутні змін валютного курсу. Це також відноситься до інвесторів, закордонні інвестиції яких - акції чи боргові зобов'язання - приносять доход в іноземній валюті.

Ризик перекладу має бухгалтерську природу і пов'язаний з відмінностями в обліку активів і пасивів фірми в іноземній валюті. У тому випадку, якщо відбувається падіння курсу іноземної валюти, в якій виражені активи фірми, вартість цих активів зменшується.

Слід мати на увазі, що ризик перекладу являє собою бухгалтерський ефект, але мало або зовсім не відображає економічний ризик угоди. Більш важливим з економічної точки зору є ризик угоди, який розглядає вплив зміни валютного курсу на майбутній потік платежів, а отже, на майбутню прибутковість підприємницької фірми в цілому.

Ризик угод - це ймовірність готівкових валютних збитків по конкретним операціям в іноземній валюті. Ризик угод виникає через невизначеність вартості в національній валюті інвалютної угоди в майбутньому. Даний вид ризику існує як при укладанні торгових контрактів, так і при отриманні або наданні кредитів і полягає в можливості зміни величини надходження або платежів при перерахуванні в національній валюті.

Зарубіжні економісти виділяють майновий, моральний і діловий кредитні ризики. Діловий ризик, як правило, пов'язується зі здібностями підприємця виробляти прибуток за певний період часу. Під моральним ризиком мається на увазі та частина ризику, яка має відношення до позики грошей і залежить від моральних якостей позичальника. Майновий ризик визначається тим, чи достатньо власних активів позичальника для покриття обсягу кредиту.
Наступний вид фінансового ризику - інвестиційний ризик. Даний вид ризику зв'язаний зі специфікою вкладення підприємницької фірмою коштів у різні проекти.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...