Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політичний ризик



Політичний ризик - це можливість виникнення збитків чи скорочення розмірів прибутку, є наслідком державної політики. Таким чином, політичний ризик пов'язаний з можливими змінами в курсі уряду, змінами в пріоритетних напрямах його діяльності. Облік даного вигляду ризику особливо важливий в країнах із неусталеним законодавством, відсутністю традицій і культури підприємництва.
Політичні ризики можна підрозділити на чотири групи:
ризик націоналізації і експропріації без адекватної компенсації;
ризик трансферту, пов'язаний з можливими обмеженнями на конвертування місцевої валюти;

ризик розриву контракту через дії влади країни, в якій знаходиться компанія-контрагент; ризик військових дій і цивільних заворушень.
Ризик націоналізації на практиці тлумачиться підприємцями дуже широко - від експропріації до примусового викупу владою майна компанії або просто обмеження доступу інвесторів до управління активами. При визначенні ризику націоналізації складність полягає в тому, що в будь-якій країні влада ніколи не рекламують можливість експропріації або націоналізації. Як наслідок, у жодному документі юридично точно не визначається, чим, наприклад, відрізняється націоналізація від конфіскації.

Ризик трансферту пов'язаний з перекладами місцевої валюти в іноземну. Прикладом може служити ситуація, коли підприємство працює рентабельно, отримуючи прибуток у національній валюті, але не в змозі перевести її у валюту інвестора, щоб розрахуватися за кредит. Причин може бути безліч - наприклад, примусово довга черга на конвертацію.

Ризик розриву контракту передбачає ситуації, коли не допомагають ні передбачені в договорі штрафні санкції, ні арбітраж: контракт розривається з не залежних від партнера причин, наприклад, у зв'язку зі зміною національного законодавства.
Останній з групи політичних ризиків - це ризик військових дій і цивільних заворушень, в результаті яких підприємницькі фірми можуть понести великі втрати і навіть збанкрутувати.

Політичний ризик умовно можна також підрозділити на страновой, регіональний, міжнародний. Під країновою політичним ризиком слід розуміти нестабільність внутрішньополітичної обстановки країни, що робить вплив на результати діяльності підприємницьких фірм, у зв'язку з чим зростає ризик погіршення фінансового стану фірм, аж до їх банкрутства. Особливо це позначається на підприємствах різних форм малого бізнесу, оскільки напруженість політичної ситуації в країні призводить до порушення господарських зв'язків, що найбільш відчутно відбивається на діяльності невеликих підприємств, ставить їх на межу банкрутства внаслідок незабезпеченості сировиною, матеріалами, обладнанням.
Під регіональним політичним ризиком слід розуміти нестабільність політичної обстановки в певному регіоні, яка впливає на результати діяльності підприємницьких фірм; зокрема, це може бути ймовірність втрат через військових дій в даному регіоні, а також втручання в підприємницьку діяльність регіональних органів управління.

Облік міжнародного політичного ризику важливий для підприємницької діяльності як для фірм, що мають вихід на міжнародний ринок, так і для фірм, що мають закордонних партнерів.

Оскільки на політичні ризики підприємець не може надавати безпосереднього впливу, так як їх виникнення не залежить від результатів його діяльності, політичний ризик слід відносити до групи зовнішніх ризиків.
^





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...