Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок звернення стягнення на майно при реорганізації та ліквідації боржника – юридичної особи



У випадку реорганізації (злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) боржника – юридичної особи стягнення за виконавчими документами звертається на кошти та інше майно тієї юридичної особи, на яку відповідно до закону покладено відповідальність за зобов’язаннями боржника – юридичної особи. Однак до початку процедури звернення стягнення на майно правонаступника державний виконавець має звернутися до відповідного суду із заявою (поданням) про заміну вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником.

У випадку ліквідації боржника – юридичної особи, у тому числі внаслідок визнання боржника банкрутом, виконавчий документ передається до ліквідаційної комісії або арбітражного керуючого (якщо ліквідаційна комісія ще не створена) для вирішення питання про подальший порядок виконання рішення у встановленому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» порядку. У разі направлення виконавчого документа до ліквідаційної комісії або арбітражного керуючого арешт із майна боржника знімається за постановою державного виконавця, затвердженою начальником відповідного відділу державної виконавчої служби.

У разі направлення виконавчого документа до ліквідаційної комісії або арбітражного керуючого виконавче провадження підлягає закінченню.

Подеколи в практиці примусового виконання виникає ситуація, коли боржник-юридична особа має істотні борги за тисячами виконавчих документів, однак примусове стягнення за цими документами є неможливим через відсутність бухгалтерської документації, недостатність власного майна, відсутність керівного складу підприємства тощо. Законні підстави для закінчення виконавчого провадження у такому разі відсутні, і зведене виконавче провадження не виконується роками. У такому разі орган державної виконавчої служби, що провадить примусове виконання, вправі звернутися до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство підприємства-боржника за умов, що на виконанні такого органу ДВС перебувають постанови про стягнення виконавчого збору на суму, що перевищує 300 мінімальних розмірів заробітної платні.

Визнання господарським судом неспроможного боржника банкрутом надасть можливість відділу ДВС закінчити провадження за означеними «безперспективними» провадженнями.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 851 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...