Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ступені порівняння якісних прикметників



Якісні прикметники при зіставленні предметів можуть указувати на неоднакову міру тої самої ознаки: світлий, світліший, найсвітліший; розвинений, більш розвинений, найбільш розвинений. Через те вони, крім звичайної форми, мають, ще два ступені порівняння: вищий і найвищий.

Вищий ступінь прикметника означає, що в одному предметі є більше певної якості, ніж в іншому: 1. Дніпро довший від Бугу. 2. Свинець важчий за олово. 3. Чавун легший, ніж сталь.

Прикметники вищого ступеня в українській мові вживаються зі словами за, від, ніж, як, проти: 1. Хрін від редьки не солодший (а не “Хрін редьки не солодший"). 2. Солом’яна згода краща за золоту зраду (Нар. творчість). З. Немає мудріших, ніж народ, учителів (М. Рильський).

Найвищий ступінь прикметника означає, що в одному предметі є найбільше певної якості: 1. Гора Джомолунгма найвища з-поміж усіх гір земної кулі. 2. Найглибшою в світі є Маріанська западина. 3. Найбільше добро в кожного народу — це його мова (Панас Мирний).

Окремі якісні прикметники не мають ступенів порівняння, оскільки вони самі вказують уже на якусь міру якості: препоганий (дуже поганий), страшнючий (надзвичайно страшний), здоровенний (дуже великий), теплуватий (трохи теплий), тонесенький (дуже тонкий).

Не утворюються ступені порівняння і від таких якісних прикметників, як босий, сліпий, гнідий, чалий, фіолетовий, світло-зелений, кисло-солодкий тощо, оскільки вони вказують на якість, яка не може проявлятися більшою або меншою мірою.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1002 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...