Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмінювання іменників, що вживаються тільки в множині



Іменники, що вживаються тільки в множині, мають закінчення, типові для всіх відмін і груп інших іменників. За характером закінчень їх можна поділити приблизно на чотири типи: перший тип якоюсь мірою співвідноситься з іменниками І відміни; другий — з іменниками ІІ відміни чоловічого роду; третій — з іменниками ІІ відміни середнього роду, четвертий — з іменниками ІІІ відміни.

Відмінки 1-й тип 2-й тип 3-й тип 4-й тип
Н. ножиці сходи ясла сани
Р. ножиць сходів ясел саней
Д. ножицям сходам яслам саням
Зн. ножиці сходи ясла сани
Ор. ножицями сходами яслами саньми
М. (у) ножицях сходах яслах санях
Кл. ножиці сходи ясла сани

У називному відмінку ці іменники мають такі закінчення:

1) закінчення - и: діти, люди, кури, гуси, сани, сіни, сходи, ночви, штани, окуляри, обійми, канікули, Суми, Черкаси, Карпати;

2) закінчення - і: ласощі, радощі, гроші, дріжджі (й усі інші з основою на шиплячий), ножиці, двері, граблі, коноплі, гуслі, помиї, Чернівці, Жигулі, Гімалаї;

3) закінчення - а: вила, ворота, дрова, ясла, ясна, лещата, вінця.

У родовому відмінку множинні іменники мають такі закінчення:

1) закінчення - ів: ласощів, дріжджів, сходів, обіймів, окулярів, Жигулів, Чернівців;

2) закінчення - ей: дітей, людей, курей, гусей, дверей, саней, сіней, гро́шей;

3) нульове закінчення: канікул, вил, воріт, дров, лещат, Сум, Черкас, Карпат, грабельграблів), конопель, ночов, ясел, ясен, жорен.

В орудному відмінку множинні іменники мають звичайно закінчення - ами: сходами, канікулами, вилами, граблями, коноплями, Черкасами.

Але іменники, у яких у родовому відмінку виступає закінчення -ей, в орудному приймають закінчення -ми: дітьми, людьми, гусьми, сіньми, саньми, курми, дверми, грішми. Два останні мають ще й паралельні закінчення: дверима, грошима.

Іменники ворота і штани мають паралельні закінчення — у давальному відмінку: воротам і воротям, штанам і шта́ням; в орудному: ворітьми і воротами, штаньми, штанами і шта́нями; в місцевому: (на) воротах і воротях, штанах і шта́нях.

Перевірте себе. Провідміняйте самостійно іменники ножиці, сходи, ясла, сани, а потім звіртеся з поданими вище зразками відмінювання цих іменників. Помилки, якщо вони трапляться, з’ясуйте й виправте.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1721 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...