Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмінювання прикметників



Прикметники змінюються за відмінками, родами (в однині) і числами. На відміну від іменників, закінчення в усіх прикметників однотипні. Є лише незначні відмінності між закінченнями прикметників твердої і м’якої груп.

Прикметники відмінюються за такими зразками.

Відмінки Однина  
  чоловічий рід середній рід
тверда група м’яка група тверда група м’яка група  
Н. ясний ранній ясне раннє  
Р. ясного раннього ясного раннього  
Д. ясному ранньому ясному ранньому  
З. як Н. або Р. як Н. або Р. ясне раннє  
О. ясним раннім ясним раннім  
М. ясному (-ім) ранньому (ім) ясному (-ім) ранньому (-ім)  

Примітка. У називному відмінку чоловічого роду присвійні прикметники типу батьків, материн мають нульове закінчення. Форми на зразок “батьковий”, “материний” неправильні.

Відмінки Однина Множина  
  жіночий рід  
тверда група м’яка група тверда група м’яка група    
Н. ясна рання ясні ранні    
Р. ясної ранньої ясних ранніх    
Д. ясній ранній ясним раннім    
З. ясну ранню як Н. або Р. як Н. або Р.    
О. ясною ранньою ясними ранніми    
М. ясній ранній ясних ранніх    

Прикметники в чоловічому й середньому роді в усіх відмінках, за винятком називного й знахідного, мають однакові закінчення.

У закінченнях прикметників усіх груп і родів у давальному й місцевому відмінках однини буває тільки і, а не и: чуж і й дитині, у нов і й школі, на широк і й площі, у голуб і м небі, на баск і м коні.

У називному (й знахідному) відмінку множини всі прикметники мають закінчення (ї): зелен і луки, тих і ранки, братов і зошити, Ольжин і стрічки, безкра ї поля.

В усіх інших відмінках у закінченнях прикметників твердої групи пишемо и, а в закінченнях прикметників м’якої групи — і (ї): довг и й день, перед батьківськ и м порогом, пахуч и х яблук, близьк и м людям, тих и ми ранками, на широк и х ланах, за син і м небокраєм, на безкра ї х просторах.

Прикметники на -лиций в основному відмінюються, як прикметники твердої групи. У них тільки перед а, о та у кінцевий звук основи ц стає м’яким (як у займенника цей).

Відмінки Однина Множина  
  чоловічий рід середній рід жіночий рід  
Н. безлиций безлице безлиця безлиці    
Р. безлицього безлицього безлицьої безлицих    
Д. безлицьому безлицьому безлицій безлицим    
З. як Н. або Р. безлице безлицю як Н. або Р.    
О. безлицим безлицим безлицьою безлицими    
М. безлицьому (-ім) безлицьому (-ім) безлицій безлицих    

Перевірте себе. Провідміняйте в однині (в чоловічому й жіночому родах) та в множині прикметники гарячий і блідолиций, а потім закінчення в них звірте із закінченнями в поданих вище зразках відмінювання прикметників. Помилки, якщо вони трапляться, з’ясуйте й виправте.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1000 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...