Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Написання незапозичених складних слів



Складні слова можуть писатися разом і через дефіс.

Якщо складне слово утворене від підрядного словосполучення (у якому одне слово залежить від іншого), то воно пишеться разом.

Наприклад, словосполучення варить сталь — підрядне, бо в ньому одне слово (варить) головне — від нього ставимо питання (що?), а друге (сталь) залежне — воно відповідає на поставлене питання. Тому складне слово, утворене від такого словосполучення, пишеться разом: сталевар. Так само: возить (як?) пароюпаровоз; будує (що?) машини — машинобудівний; сніг (який?) білий — білосніжний; любить (що?) волю — волелюбний; думає (як?) вільно — вільнодумець; зелений (як довго?) вічно — вічнозелений; бетон (який?) із залізом — залізобетон; степ (який?) з домішками лісу — лісостеп; Крим (який) північний — Північнокримський (канал).

Частина пів - у значенні “половина” звичайно пишеться разом: піввідра, піввікна, півлимона, піваршина, півогірка, півострова, пів’яблука, пів’їдальні. Але з власними назвами пишеться через дефіс: пів-України, пів-Європи, пів-Києва. Окремо слово пів пишеться лиш у висловах, що позначають час: о пів на десяту

Якщо складне слово утворене від сурядного словосполучення (у якому всі слова рівноправні), то воно пишеться через дефіс.

Наприклад, словосполучення і синій і жовтий — сурядне, бо в ньому не можна поставити питання від одного слова до іншого. Тому складне слово, утворене від такого словосполучення, пишеться через дефіс: синьо-жовтий. Так само: і світлий і зелений — світло-зелений; і блідий і рожевий — блідо-рожевий; і сніжний і білий — сніжно-білий; і кислий і солодкий — кисло-солодкий; і всесвітній і історичний — всесвітньо-історичний; і північний і східний — північно-східний; і батько і мати — батько-мати; і людина і день — людино-день.

Проте разом пишуться жовтогарячий, червоногарячий, глухонімий, зловорожий, хитромудрий (у них складові частини нерівноправні).

Перевірте себе. Запишіть складні слова у дві колонки: 1) ті, що пишуться разом; 2) ті, що пишуться через дефіс.

Судо/чинство, озерно/болотний, все/бічний, первісно/общинний, здивовано/розгублений, санаторно/курортний, в’єтнамсько/китайський, книго/збірня, перекоти/поле, атомно/молекулярний, тьмяно/сірий, всесвітньо/історичний, звуко/непроникний, м’ясо/молочний, вічно/зелений, світло/блакитний, темно/червоний, одно/особовий, блідо/рожевий, кисло/солодкий, корабле/водіння, ячмінно/житній, книжково/журнальний, смагляво/лиций, синьо/жовтий, легко/духий, зменшено/пестливий.

Ключ. З других букв має скластися вислів давньоримського історика Тацита.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...