Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вуглеводний обмін



В енергетичному обміні 1 г вуглеводів = 4 ккал =16,7 кДж. У дітей 1-го року вміст вуглеводів забезпечує потребу в енергії і становить 40 %. На 2-му році життя вуглеводний обмін підви​щується на 60 %. У перші місяці життя потреби покриваються за рахунок молочного цукру — лактози грудного молока. Після введення підгодовування дитина починає отримувати крохмаль, глікоген. У цей період слина вже має достатню кількість амі​лази. У старечому віці знижується активність лактази. Багато людей не переносять незбираного молока. Рідше проявляється природжена мальабсорбція сахарози, частіше у дітей, які пере​бувають на штучному вигодовуванні. Рівень глікемії залежить від співвідношення глікогену та глікогенолізу. Керує цим процесом цукровий центр — сукупність різ​них центрів у ЦНС: кора півкуль, ядра півкуль, гіпоталамус, довгас​тий мозок та ендокринні залози.

Існують природжені дефекти ензимних систем, при яких синтез або розпад глікогену порушується.

Для новонароджених характерна гіпоглікемія, до 5—6-го дня рівень глюкози підвищується. Підвищен​

ня рівня глюкози відбувається до 6 років, а потім — до 12 років, що збігається з періодами посилення росту і підвищенням кон​центрації соматотропного гормону. Для визначення кривої вмісту глюкози у дорослих застосовують навантаження — 1г цукру на 1 кг маси тіла. У дітей цукрове навантаження збільшується з ві​ком. Навантаження цукром для дітей становить 2 г/кг (табл. 18).

Однак рівень підвищення глюкози після навантаження у ді​тей менший, ніж у дорослих, проте діти важче переносять цу​кровий діабет.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 798 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...