Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обмін речовин у різні вікові періоди



Потрапляння поживних речовин в організм протягом першої доби не задовольняє потреб новонародженого в енергії, витрати якої різко збільшуються після народження. Організм починає використовувати запаси поживних речовин. Для підтриман​ня певного рівня глюкози в крові використовується глікоген, і його вміст у печінці різко знижується за першу добу життя дитини. Знижується вміст глікогену і в скелетних м’язах, і в міокарді. Концентрація глікогену поступово відновлюється і досягає рівня дорослих на 2—3-му тижні.

Концентрація глюкози в крові відразу після народження становить 4,1 ммоль/л. У наступні години концентрація глю​кози знижується до 2,9 ммоль/л, що називається фізіологічною гіпоглікемією. На початку 2-го тижня рівень глюкози знову до​сягає 4,1 ммоль/л.

Зі зниженням запасів глікогену головним джерелом енер​гії стають жири. За добу концентрація жирних кислот у плаз​мі крові плода досягає максимального рівня. Повне окислення жиру не може відбуватися в умовах нестачі вуглеводів, тому частина жирів розщеплюється до кетонових тіл і в дитини в перші дні після народження спостерігається кетонемія. Через тиждень концентрація кетонових тіл знижується і досягає нор​мального рівня.

Розпад білків має невелике значення в енергетичному за​безпеченні новонародженого (всього 5 % енергії, у дорослих — 17%).

Енергетичні потреби плода забезпечуються материнським організмом, тому основний обмін у вагітних жінок підвище​ний. У плода витрати енергії на ріст досягають максимальної величини у 8,5 місяця, а потім зменшуються. У 8,5 місяця ці витрати становлять 100 ккал (419 кДж) на добу, а перед наро​дженням дитини — 76 ккал (318 кДж) на добу. Зміна обміну енергії після народження дитини пов’язана з особливостями обміну речовин, становленням гормональної регуляції, ростом організму, типом харчування, збільшенням скелетних м’язів та їх діяльністю.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1784 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...