Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Договір про винятковий продаж товарів



1. Поняття договору про винятковий продаж товарів ще не є цілком усталеним на практиці й у літературі. У країнах романо- германської та англійської систем права найчастіше його нази­вають договором про надання виключних прав продажу. В англо-американській доктрині часто йдеться про договір на виняткове поширення товарів, але така назва використовується і у країнах романо-гер- манської правової системи. Фахівці деяких країн, зокрема Франції, Бельгії і Швейцарії, визначають його також як договір про комерційну концесію (сопігаі гїе сопсеззіоп соттегсіаі).

Розглядуваним договором закріплюються принципи і правила відносин з придбання однією стороною (покупцем) у власність товарів у іншої сторони (продавця) із встановленням одночасно певних прав і обов'язків сторін, пов'язаних з перепродажем то­вару покупцем своїй клієнтурі.

З господарсько-економічних позицій покупець товару здійс­нює посередницькі функції між продавцем товару і ринком. Про­давцями в цьому разі є або продуценти фірми — оптові торговці, а покупцями — найчастіше фірми-оптовики чи напівоптовики, що купують товари для перепродажу їх роздрібним торговцям чи індивідуальним споживачам. Покупці як комерсанти, що діють на промисловій основі, але не як юридично посередники-агенти, на практиці виконують роль ланок товаропровідної мережі й називаються "розповсюджувачами" товарів (дистриб'юторами). Саме тому зазначений договір зараховують до категорії так званих договорів про розміщення товарів. Товари, придбані у власність за правилами купі­влі-продажу, дистриб'ютори реалізують на ринку від власного імені, діючи при цьому за власний розсуд, страх і ризик, тобто беруть на себе всі комерційні ризики просування товару. Юри­дичні та господарські наслідки перепродажу виникають цілком для такого "розповсюджувача", а його прибуток визначається різницею покупної і перепродажної цін товару.

Договір про винятковий продаж товарів як рамковий конт­ракт визначає основні умови майбутніх відносин сторін у госпо­дарському обороті з покупці-перепродажу товарів. Реалізація до­говірних положень припускає наступне укладення контрагента­ми самостійних торгових угод з купівлі-продажу на основі й у межах встановлених загальних правил.

За змістом розглядуваний договір є складною угодою, в якій поряд з положеннями про купівлю-продаж містяться спеціальні умови, що виходять за межі "класичного" договору купівлі-про­дажу, що визначає організаційні, фінансові, комерційні та деякі інші відносини контрагентів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 794 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...