Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні права і обов'язки орендаря



Орендар має переважне право перед іншими суб'єктами госпо­дарювання на продовження строку дії договору оренди. Він може бути зобов'язаний використовувати об'єкт оренди за цільовим призначенням відповідно до профілю виробничої діяльності під­приємства, майно якого передано в оренду.

Орендар зобов'язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, і своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Орендар відшкодовує орендодавцю вартість орендованого май­на в разі відчуження цього майна або його знищення чи псуван­ня з вини орендаря (ст. 285 ГКУ).

У ст. 286 ГКУ наводиться визначення поняття орендної пла­ти. Орендна плата — це фіксований платіж, який орендар спла­чує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської ді­яльності. Розмір орендної плати може бути змінений за пого­дженням сторін, а також в інших передбачених законодавством випадках.

Орендар має право вимагати зменшення розміру орендної пла­ти, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погір­шився стан об'єкта оренди.

Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Залежно від специфіки виробничої діяльності орендаря орендна плата за згодою сторін може встановлюватися в натуральній або грошо­во-натуральній формі.

Строки внесення орендної плати визначаються в договорі. Окремою статтею ГКУ регулюються питання, що виникають з відносин оренди державного та комунального майна. Так, у ст. 287 ГКУ зазначається, що до орендодавців щодо державного та комунального майна належать:

• Фонд державного майна України, його регіональні відділен­ня — щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке є держав­ною власністю, а також іншого майна в передбачених зако­ном випадках;

• органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Респуб­ліки Крим або місцевими радами управляти майном, — від­повідно щодо майна, яке належить Автономній Республіці Крим або перебуває в комунальній власності;

• державні (комунальні) підприємства — щодо окремого індиві­дуально визначеного майна, а з дозволу орендодавців — також щодо цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозді­лів та нерухомого майна.

Організаційні та майнові відносини, пов'язані з переданням в оренду цілісних майнових комплексів державного сектора еконо­міки, а також цілісних майнових комплексів, що становлять комунальну власність, регулюються законодавством відповідно до ГКУ.

Утворення орендного підприємства здійснюється відповідно до ст. 115 ГКУ. Статут суб'єкта господарювання, утвореного на базі орендованого майна, не може суперечити умовам договору оренди.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...