Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реверсор



Електричний апарат, призначений для зміни напрямку руху тепловоза, називається реверсором. Щоб змінити напрямок руху необхідно змусити якоря тягових двигунів обертатись в протилежному напрямку, а для цього достатньо змінити напрямок струму в обмотках збудження електродвигунів. Цю роботу і виконує реверсор.

ПР-1М (ТЭ3, ТЭМ2) барабанного типу, І = 850А, U = 900В, F = 45…65Н.

ППК-8063 (ТЭ10, ТЭ116, М62) 152 кг, ППК-8042 (ТЭМ7) 132 кг, ППК-8023 (ТЕМ2) 106 кг. 6,4,2 – кількість обмоток, що комутуються.

(намалювати схему реверсування тягового електродвигуна послідовного збудження).

Реле.

Одним з широко розповсюджених засобів автоматики є реле - прилад, який під впливом якого-небудь фактора (електричного, теплового, механічного і т.п.), що досягає певної величини, здійснює стрибкоподібну зміну процесу, що протікає в керованій їм системі.

Класифікація:

1. По принципу дії:

- контактні;

- безконтактні.

2. По роду контрольованого параметра:

- струму;

- напруги;

- температури;

- часу;

- тиску.

3. По реагуванню на контрольовану величину:

- максимальне;

- мінімальне;

- диференційне (на різницю).

4. По призначенню:

- керування;

- захисту;

- спеціальне.

На тепловозах застосовуються реле, що керують зарядом акумуляторної батареї; перемикають тягові електродвигуни з однієї схеми з'єднання на іншу; захищають електричне обладнання від струмів надмірної величини і замикань на корпус тепловоза, дизель тепловоза - від неприпустимо високої температури води або пониженого тиску масла; запобігають буксуванню колісних пар; дають витримку часу для розмежування окремих процесів і т.п.

До найбільш простих за призначенням і принципу дії відноситься реле керування (Р-45М - кола керування ТЭ10, ТЭ116). Це реле є невеликим контактором з різним числом розмикаючих і замикаючих блокувальних контактів.

Якщо замкнути електричне коло котушки, то намагнічене осердя притяг­не якір реле. Якір обертається, забезпечуючи включення замикаючих і відключення розмикаючих блок-контактів. Реле керування на відміну від контакторів служать для дистанційного керування слабкострумовими колами.

Найрозповсюдженіші тепловозні реле: реле зворотнього струму, реле переходу, реле заземлення, реле буксування, реле тиску масла, температурне реле, реле часу, регулятор напруги.

Узагальнена характеристика електромеханіч­ного реле (рисунок) - залежність у (х), де х - показ­ник вхідного сигналу (зазвичай струм, напруга); у - вихідного (також струм, напруга). Під впливом інерційності апарату і сил тертя залежності у (х) при наростанні х (dx / dt > 0) і його зниженні (dx / dt < 0) не співпадають і між їх діаграмами утворюється майданчик (заштрихований) - так звана зона нечутли­вості. У її межах між показником відпадання якоря х отп і його рушання х тр залежність у (х) має невизначений характер. Зону нечутливості прийнято оціню­вати коефіцієнтом повернення реле:

.

Зазвичай у електромагнітних реле k в < 0,50…0,75. Ці значення можна підвищити до 0,95…0,98, застосувавши шихтовані магнітні системи і підмагнічування.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...