Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лужні акумулятори



У незарядженому стані активна маса додатніх пластин складається з гідрата закису нікелю Ni(ОН)2 з домішкою дрібного графіту, а активна маса від’ємних пластин ‑ з гідрату закису заліза Fe(ОН)2 в акумуляторі залізонікелє­вому або гідрата закису кадмію Cd(ОН)2 з домішкою гідрата закису заліза в кадмієвоникелєвому акумуляторі.

В процесі заряду акумулятора відбувається окислення активної маси додатніх пластин, гідрат закису нікелю переходить в гідрат окислу нікелю Ni(ОН)3. Активна маса від’ємних пластин відновлюється у вигляді порошко­вого (губчастого) заліза Fe або суміші кадмію Cd і заліза в губчастому стані.

При розряді акумулятора відбувається перехід до первинного складу пластин: активна маса додатніх пластин перетворюється на гідрат закису ніке­лю Ni(ОН)2, а активна маса від’ємних пластин окислюється відповідно в гідрат закису заліза Fe(ОН)2 або гідрати закису кадмію Cd(ОН)2 і заліза Fe(ОН)2.

розрядка

2Ni(OH)3 + 2KOH +Fe «2Ni(OH)2 + 2KOH + Fe(OH)2

зарядка

При заряді напруга акумулятора спочатку швидко зростає до 1,6 В, а потім збільшується до 1,8…1,85 В у кінці заряду. Повністю заряджений акуму­лятор після відключення від джерела струму має е.р.с., рівну приблизно 1,45 В, тобто значно нижче, ніж у кислотного акумулятора. Внаслідок вищого внутріш­нього опору лужного акумулятора його напруга при розряді складає 1,3…1,1 В. При напрузі акумулятора 1…1,1 В розряд слід припинити.

Лужні акумулятори мають ряд переваг перед кислотними: велика механічна міцність, менша чутливість до великих струмів розрядки, тривалий термін служби і простіше обслуговування. Недоліками лужних акумуляторів є низькі коефіцієнти віддачі по ємності (70…71%) і по енергії (55…60%), мала напруга елементу (в середньому 1,2 В замість 2 В у кислотного акумулятора) і підвищені габаритні розміри і маса. Крім того, при низьких зовнішніх темпера­турах, якщо не утеплювати лужні акумулятори, то їх ємність різко знижується.


Комутаційні: контактори, контролери, реверсори, роз’єднювачі.

Реле: заземлення, переходу, тиску, температури, буксування, часу.

Регулятори: напруги, потужності.

Магнітні апарати: магнітний підсилювач, безконтактний тахометричний блок (БТБ), індуктивні датчики.

Напівпровідникові апарати: силові ВУ, керовані випрямлячі, інвертори, регулятор напруги.

Контрольно-вимірювальні апарати: амперметри, вольтметри, електричні монометри, електричні термометри, датчики.

Допоміжні апарати: тумблери, кнопки управління, резистори, вентилі, електричні дроти.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 415 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...