Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №10



Тема: Визначення аеробної, анаеробної продуктивності організму і порога анаеробного обміну (ПАНО) за методикою багатофакторної експрес-діагностики С.А.Душаніна (4 години)

Загальновідомо, що визначення параметрів, що відбивають анаеробну продуктивність організму (критична потужність, максимальний кисневий борг, максимальна концентрація молочної кислоти в артеріальній крові і т.п.) вимагають застосування виснажливих, «до відмови» фізичних навантажень і послідовних заборів крові. Цілком природно, що при оперативному і поточному медико-біологічному контролі учбово-тренувального процесу і змагальної діяльності спортсменів, що супроводжуються значними фізичними навантаженнями, цей методичний підхід до оцінки стану систем енергозабезпечення м'язової діяльності виявляється менш придатним. У зв'язку з цим фахівцями в області спортивної фізіології і медицини були початі спроби непрямого визначення основних показників енергетики організму спортсменів, що не вимагають виконання фізичних навантажень максимального об'єму та інтенсивності.

Метод багатофакторної експрес-діагностики С.А.Душаніна є результатом практичної реалізації даного напрямку і являє собою один із нетрадиційних, модифікованих електрокардіографічних методів, що дозволяють на основі реєстрації диференціальної ЕКГ одержати оперативну інформацію одночасно про аеробну й анаеробну (лактатну і алактатну) продуктивність, а також інших не менше важливих параметрів системи енергозабезпечення.

Встановлений автором даного методу тісний взаємозв‘язок швидкості деполяризації міокарда лівого і правого шлуночків, обумовлений по розмірах процентного відношення амплітуд зубців R до суми амплітуд R і S у правих і лівих грудних відведеннях ЕКГ спокою, із метаболічними показниками, відповідно анаеробної і аеробної продуктивності дозволила без навантажувальних тестів, газометрії видихуваного повітря і заборів крові досить точно оцінювати найважливіші параметри аеробного й анаеробного енергетичного метаболізму (МСК, ПАНО, ЧССПАНО, алактатна і лактатна потужність і т.п.).

Лабораторна реалізація даного методу полягає, як уже було відзначено, у записі диференціальної ЕКГ у грудних відведеннях V3R, V2 і V6. У кожному з відведень визначається амплітуда зубців R і S (середня з не менше 5 шлуночкових комплексів, мм), і розраховується відношення R · 100 / R + S (%).

За результатами попередньої обробки отриманих даних робиться висновок про стан наступних параметрів:

· Анаеробно-креатинфосфатна потужність і ємність. Можливість до максимальної витрати креатинфосфату в кісткових м'язах, тобто оцінка потужності і ємності цього джерела енергопродукції в умовах короткочасної роботи до знемоги робиться по DЕКГ спокою за допомогою відношення R · 100 / R + S у відведенні V3R. У нормі в дорослої здорової людини показник V3R складає до 30%, у спортсменів, у залежності від кваліфікації і рівня підготовленості, від 30-35% і вище (см. також додатки №.20-23).

· Анаеробно-гликолітична потужність і ємність. Характеризує потенційні можливості організму до нагромадження молочної кислоти в крові в залежності від характеру попередньої роботи. Оцінюється по розміру відношення R · 100 / R + S у відведенні V2 диференціальної ЕКГ. Норма – до 30%. У спортсменів від 30-35% і вище (см. також додатки №.24-27).

· Аеробна потужність визначається по розміру МСК, що розраховується по співвідношенню R · 100 / R + S у відведенні V6. Норма – до 60%. Для спортсменів – 60-75% і більш.

· Аеробна економічність оцінюється по параметрах метаболічної потужності фізичного навантаження на порозі анаеробного обміну (WПАНО) і частоти серцевих скорочень на ПАНО (ЧССПАНО). Wпано розраховують на підставі співвідношень R · 100 / R + S, отриманих у відведеннях V6 і V2 по наступній формулі:

 
 

де V2 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V2; V6 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V6.

ЧССПАНО = WПАНО + V6 +V2

У нормі WПАНО і ЧССПАНО складають відповідно до 60% від МСК і до 150 уд/хв. У спортсменів розмір даних показників відповідно 60-70% від МСК і вище і 150-160 уд/хв і вище (см. також додатки №.28-31).

· Загальна метаболічна ємність характеризує припустимий об‘єм сукупності аеробних і анаеробних (гліколітичних і креатинфосфатних) метаболічних змін при м'язовій роботі з інтенсивністю на рівні МСК. Оцінюється по диференціальної ЕКГ спокою за допомогою суми процентних відношень R · 100 / R + S у відведеннях V3R, V2, V6 і WПАНО. Норма – до 180%. У спортсменів – від 180-200% і вище (см. також додатки №.32-33).

· Відновлення визначається по динаміці процентних співвідношень R · 100 / R + S у відведеннях V3R, V2 і V6 у періоді (3 хв., 30 хв., 2, 4, 12, 24 і 48 годин) після роботи. Збільшення співвідношень R · 100 / R + S у відповідних відведеннях у відновному періоді більш ніж на 10% означає настання фази суперкомпенсації, а зниження на 10% свідчить про розвиток фази зниженої працездатності.

· Реалізація потенційних можливостей метаболічних систем (аеробної й анаеробної) оцінюють по процентному відхиленню поточних співвідношень R · 100 / R + S у кожному з трьох відведень (V3R, V2, V6) і похідних показників від модельних характеристик спортсменів високого класу.

Цілком природно, що метод багатофакторної експрес-діагностики застосовується, в основному, при медико-біологічному контролі тренувальних занять спортсменів різної спеціалізації і кваліфікації. Водночас, надзвичайна інформативність даного методу, незначна кількість часу, що затрачається, роблять метод багатофакторної експрес-діагностики одним із перспективних у практиці масових донозологічних обстежень різних контингентів населення.

Для роботи необхідні: диференціальний електрокардіограф, калькулятор, медична кушетка.

Хід роботи:

1. У випробуваного в стані відносного спокою за допомогою диференціального електрокардіографа записується диференціальна ЕКГ послідовно в грудних відведеннях V3R, V2, V6 (фіксується не менше 5 кардіоциклів). Схема накладення активного електрода на грудній клітині при записі зазначених однополюсних відведень ЕКГ по Вільсону наступна: у положенні V3R електрод поміщають справа від грудини в 4 міжреберря по серединній лінії; електрод V2 розташовують у 4 міжреберря зліва від краю грудини; електрод V6 розміщають зліва в 5 міжреберря по середній лінії пахвової западини.

2. Аналіз ЕКГ у кожному з відведень (V3R, V2, V6) робиться в такий спосіб:

· визначається середня амплітуда зубців R і S (у мм) у кожному з трьох відведень V3R, V2 і V6 (для цього значення амплітуд окремо R і окремо S складаються й отримані суми діляться на кількість обмірюваних зубців – звичайно не менше 5);

· розраховуються співвідношення R · 100 / R + S (%) у кожному з відведень V3R, V2, V6, для чого отримані в них середні розміри зубців R і S підставляються в приведену вище формулу. У підсумку даних розрахунків утворюються значення наступних показників:

¨ V3R (анаеробно-креатинфосфатна або алактатна потужність) = R · 100 / R + S (%) (підставляються значення зубців R і S, обмірюваних у відведенні V3R);

¨ V2 (анаеробно-гліколітична або лактатна потужність) = R · 100 / R + S (%) (підставляються значення зубців R і S, обмірюваних у відведенні V2);

¨ V6 (аеробна потужність) = R · 100 / R + S (%) (підставляються значення зубців R і S, обмірюваних у відведенні V6);

¨ WПАНО (аеробна економічність) = V6 / V6 +V2, де V2 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V2; V6 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V6;

¨ ЧССПАНО (частота серцевих скорочень на рівні ПАНО) = WПАНО + V6 +V2, де V2 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V2; V6 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V6;

¨ ЗМЄ (загальна метаболічна ємність) = V3R + V2 + V6 +WПАНО, де V3R – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V3R; V2 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V2; V6 – співвідношення R · 100 / R + S у відведенні V6.

3. отримані в попередньому підпункті значення заносяться в спеціальну таблицю 18 і порівнюються з розмірами норми, поданими в підрозділах «Короткі теоретичні відомості» і “Додатки”.

Таблиця 18 Показники системи енергозабезпечення організму обстежуваного

Показники Значення
1. V3R (анаеробно-креатинфосфатна, алактатна потужність)  
2. V2 (анаеробно-гліколітична, лактатна потужність)  
3. V6 (аеробна потужність)  
  WПАНО (аеробна економічність)  
5. ЧССПАНО  
6. ЗМЄ (загальна метаболічна ємність)  

Висновок: на підставі аналізу даних, поданих у таблиці 18, робиться висновок про функціональний стан системи енергозабезпечення випробуваного.

Питання для самоконтролю:

1. Поняття про анаеробну продуктивність організму. Алактатна і лактатна потужність.

2. Поняття про поріг анаеробного обміну (ПАНО).

3. Загальна характеристика основних методів оцінки анаеробної продуктивності організму, їхньої переваги і нестачі.

4. Методика оцінки функціонального стану систем енергозабезпечення м'язової діяльності по С.А.Душаніну.

5. Перспективи використання методу багатофакторної експрес-діагностики С.А.Душаніна в практиці медико-біологічного контролю за функціональним станом спортсменів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 734 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...