Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Документообіг при здійсненні вантажних перевезень



Товарно-транспортна документація - це комплект юридичних документів, на підставі яких здійснюються облік, прийом, передача, перевезення, здача вантажу і взаємні розрахунки між учасниками транспортного процесу.

Згідно з наказом Міністерства транспорту України і Міністер­ства статистики України від 29.12.95 р. № 488/346 «Про затверд­ження типових форм первинного урахування обліку вантажного автомобіля» такими документами є:

• подорожній лист вантажного автомобіля, типова форма №2;

• подорожній лист вантажного автомобіля в міжнародному спо­лученні, типова форма №1 (міжнародна);

• товарно-транспортна накладна, типова форма № 1-ТН;

• талон замовника, типова форма № 1-ТЗ.

Подорожній лист — первинний документ, призначений для обліку вантажних автомо­більних перевезень, що всебічно характеризує роботу водія й авто­мобіля з моменту їхнього виїзду з автотранспортного підприємства і до повернення на підприємство .

Перевізники, що експлуатують вантажні автомобілі — власні або орендовані (без водія), зобов'язані при випуску автомобіля на лінію видавати водію оформлений подорожній лист типової форми № 2, якщо перевезення здійснюються в межах України, і типової форми № 1 (міжнародна), якщо перевезення здійснюються в міжна­родному сполученні. Експлуатація вантажного автомобіля без подо­рожнього листа затвердженої форми забороняється.

Документом, призначеним для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їхнього проходження, оприбуткування, складського, оперативного і бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажів і обліку виконаної роботи може бути товарно-транспортна накладна типової форми №1-ТН .

На кожну їздку автомобіля і для кожного вантажоодержувача виписується окрема тоаварно-транспортна накладна. Ця вимога поширюється на всі види вантажних перевезень автомобільним транспортом, незалежно від умов оплати за його роботу і видів перевезень.

За умови використання автомобіля з погодинною формою оплати транспортних послуг до подорожнього листа вантажного автомобіля типової форми №1-ТН і талон замовника типової форми №1-ТЗ. При цьому товарно-транспортна накладна є підставою для визначення обсягів вантажних перевезень (у тоннах і тонно-кілометрах) і включення їх до подорожнього листа, талон замовника – для розрахунків перевізника із замовником автомобільного транспорту за виконані транспортні послуги .

При розробці даного пункту виконавцю необхідно вказати, які саме документи використовуються при здійсненні перевезень, зазначити правила заповнення і відповідальність за оформлення даних документів. Описати схему руху подорожньої документації та послідовність її обробки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...