Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки до підрозділу 1. 5



1.Правова система охоплює різні види правових актів із властивими їм об’єктами й методами регулювання, формою, юридичною силою, процедурою прийняття. Встановлення предмета закону є тому першочерговим завданням у процесі законотворчості.

2.У процесі будівництва незалежної демократичної правової держави в Україні відбулися зміни у сфері й напрямах законодавчого регулювання. Їх аналіз дає підстави констатувати, що предмет регулювання закону не є безмежним. З одного боку, він окреслюється сферою правового регулювання, за межами якої залишаються відносини, побудовані на нормах моралі, звичаях, традиціях тощо, а з другого – навіть у сфері правового регулювання предмет закону не можна вважати безмежним.

3.Хоч законодавчим регулюванням охоплюються всі сфери суспільних відносин, які потребують правового регулювання, проте в одних випадках таке регулювання здійснюється у повному обсязі, що виключає будь-яке підзаконне регулювання, в інших же випадках до предмета закону, відповідно до Конституції України, віднесено тільки визначення засад регулювання в тій чи іншій сфері суспільних відносин. Конкретизація цих засад є предметом регулювання підзаконних нормативно-правових актів або ж актів об’єднань громадян. Втручання Верховної Ради України шляхом прийняття закону в компетенцію інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, як і об’єднань громадян не допускається. Це цілком узгоджується з принципом розподілу влади та автономності, відносної незалежності громадських об’єднань від держави в умовах громадянського суспільства.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...