Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роботи по технічному обслуговуванню кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів автомобільних двигунів



ЩО - щодня при пуску двигуна слід звертати увагу на легкість пуску і роботу двигуна на різних режимах (у тому числі і в дорозі), на можливе димлення двигуна, при цьому велика кількість біло-сизого диму вказує на прорив в камеру згоряння через нещільність масла, а темно-бурий дим свідчить про перезбагачення робочої суміші або про неповне її згоряння із-за несправності системи запалення.

Перед виїздом водій повинен перевірити загальний стан двигуна, опорних подушек, чи немає течі охолоджуючої рідини, або масла.

ТО-1 -провести контрольний огляд і необхідні кріпильні роботи; ретельно перевірити кріплення всіх елементів на двигуні, трубопроводів і приймальних труб глушника, двигуна на рамі. В першу чергу це стосується різних кришок, з-під прокладок яких спостерігається течь масла, у тому числі і з-під прокладки піддону. При виявленні серйозних несправностей слід оформити «Заявку» на ТР.

ТО-2 -виконати об'єм робіт по ТО-1. Також необхідно для:

- двигуна з ременем приводу ГРМ: перевірити ремінь на наявність тріщин і пошкоджень. Замінити ремінь на новий при виявленні цих ознак (рис. 1).

Перевірити також зубчасті шківи на наявність слідів нерівномірного зносу і пошкоджень що вказує на необхідність їх заміни. Не можна скручувати, згинати або перекручувати ремінь приводу ГРМ і не слід допускати попадання на ремінь масла, води і пари.

- двигуни з цепним приводом ГРМ: перевірити зірочки колінчастого і розподільного валів на наявність зносу зубів. Кожен зуб повинен мати форму перевернутої літери V. В разі зносу на одній з боковин зуба під впливом навантаження утворюється невелика западина (через це зуб набуває форми крюка). Якщо зуби зношені, зірочки необхідно замінити на нові. Ланцюг підлягає заміні в разі зносу зірочок або її ослаблення (на це вказує підвищений шум ланцюга при працюючому двигуні). Якщо ланцюг дуже сильно зношений, на роликах можуть з'явитися невеликі канавки. Щоб уникнути проблем в майбутньому, при сумніві в працездатності ланцюга краще його замінити. Перевірити що направлячі ланцюга і натяжителі на наявність глибоких канавок із-за контакту з ланцюгом. При надмірному зносі замінити що направляючі та натяжителі ланцюга.

Рис. 1.1 Перевірка і запобіжні засоби при обслуговуванні приводу газорозподільного механізму

Провести комплексну перевірку технічного стану КШМ і ГРМ різними методами і приладами. При виявленні надоб'ємних робіт, які не можна усунути в ТО-2, - оформляється «Заявка» на проведення відповідних робіт в зоні поточного ремонту, із залученням фахівців моторного цеху, а при необхідності і із зняттям двигуна для ремонту в моторному цеху. При ТО-2 вирішується в порядку супутнього ремонту замінювати окремі несправні легкодоступні деталі (прокладка клапанної кришки, пошкоджені опорні подушки і так далі). Якщо в ході контрольної перевірки виявлена невідповідність норм зазорів в клапанних механізмах - їх регулюють.

Після закінчення роботи студенти повинні скласти звіт і зробити технічний висновок.

Порядок виконання роботи:

1. Розглянути класифікацію, призначення, загальну будову і складові частини, компонувальні схеми КШМ і ГРМ автомобільних двигунів.

2. Ознайомитися по підручниках, плакатах і схемах, використовуючи наявне обладнання, з основними несправностями кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів, з роботами по технічному обслуговуванню цих механізмів, обладнанням і приладами для їх проведення.

3. Виконати необхідні роботи, обумовлені в завданні.

4. Оформити звіт, заповнити відповідні таблиці, зробити технічний висновок.

Оформлення звіту.

Після виконання роботи студент виконує звіт, в якому повинно бути записано:

1. Тема і мета роботи;

2. Основні несправності кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів;

3. Основні методи технічного обслуговування КШМ і ГРМ двигуна автомобіля, обладнання і прилади для їх проведення;

4. Скласти технологічну карту на виконання робіт ТО, ТР КШМ і ГРМ двигуна, згідно варіанту, виданого викладачем (зразок наведено в додатку).

5. Зробити технічний висновок про проведену роботу і стан механізмів двигуна;

Згідно варіанту (табл.1.1) описати процес регулювання зазорів в газорозподільному механізмі автомобіля (при необхідності привести малюнки, схеми):

Таблиця 1.1. Варіанти завдань

Остання цифра шифру Марка автомобіля
  КАМАЗ - 5320
  ГАЗ - 2705
  ВАЗ - 2110
  Daewoo Lanos
  ГАЗ - 31105
  ЗАЗ - 1103
  МАЗ - 5335
  ВАЗ - 2170
  УАЗ - 3163
  Chevrolet Aveo

Згідно варіанту (табл.1.1) розробити технологію заданої операції поточного ремонту автомобіля. Для чого необхідно виконати наступне:

- дати загальну характеристику і конструктивні особливості ремонтованого агрегату, механізму або системи автомобіля;

- розробити технологію проведення робіт.

Розроблений технологічний процес оформити у вигляді технологічної карти. Зразок оформлення технологічної карти наведений в Додатку 1.

Вихідні дані представлені в таблиці. 1.1, в якій вибирається марка автомобіля по варіантах, залежно від номера залікової книжки (шифру).

Контрольні питання:

1. Мета і методи технічного обслуговування двигуна.

2. Основні параметри, що визначають працездатність двигуна.

3. Вихідні параметри роботи двигуна, на які впливає величина тиску наприкінці такту стиснення.

4. Причини зміни фаз газорозподілу.

5. Умови, пов'язані з роботою двигуна, при яких забороняється експлуатація автомобілів.

6. Несправності двигуна, визначувані вимірювальними приладами.

7. Методи перевірки надійності кріплення головки циліндрів до блоку двигуна.

8. Перевірка якості регулювання теплових зазорів в клапанах газорозподільного механізму двигуна.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1508 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...