Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харчування роділь і породіль



Як відомо, настанню пологів передує стан біологічної готовності організму, і пологи перебігають за наявності уже сформованої пологової домінанти, у створенні якої беруть участь нервові центри, ендокринні залози, статеві органи. Перед пологами підвищується вміст у крові естрогенів, відбувається нагромадження кальцію, калію, макроергічних фосфатів, вуглеводів і біологічно активних речовин: серотоніну, катехоламінів, сірковміщувальних сполук.

В організмі нагромаджуються вуглеводи і фосфорні сполуки і паралельно підвищується вміст креатинфосфату, який бере участь в енергетичних процесах м'язів. Велике значення для перебігу пологів мають вітаміни, зокрема тіамін.

У механізмі скорочення матки задіяні електроліти Са2+, К+, Мg 2+, Nа+. Джерелом енергії в організмі, яка забезпечує скоротливу діяльність м'язів, є аденозинтрифосфорна кислота (АТФ). Фізіологічним стимулятором скоротливої діяльності м'язів є глюкоза.

При слабкості пологової діяльності правильно організоване харчування роділь може бути дієвим лікувальним засобом.

Зазвичай, при активному розвитку пологової діяльності і тривалості пологів не більше 6—10 год більшість жінок відмовляються від їжі, деякі їдять трішки. Яких-небудь особливостей у перебігу пологів залежно від характеру харчування не виявлено і тому не слід примушувати жінку їсти під час пологів. Нерідко насильно спожита їжа спричинює блювання і погіршує самопочуття роділь.

При пологах, тривалість яких більше 15 год, роділлям необхідно поїсти. Всі призначені продукти повинні швидко всмоктуватися, тому в раціон роділь включають рідкі страви, які вміщують легкоза-своювальні вуглеводи, білки. Їжа повинна бути свіжою і смачною. У проміжках між споживаннями їжі роділлі рекомендують пити відвар шипшини або соки протягом усього пологового акту за потребою.

Харчуванню породіль необхідно приділяти особливу увагу, оскільки від кількості і якості спожитих ними продуктів залежить характер лактації і склад грудного молока. Із продуктів, які вміщують повноцінні білки, у післяпологовий період можна рекомендувати сири, молоко, кисле молоко, відварене м'ясо, рибу, яйця, вершкове масло, соняшникову та кукурудзяну олії, фрукти, овочі, ягоди, свіжу зелень, томати.

Для регуляції діяльності кишок треба їсти продукти, які вміщують рослинну клітковину (хліб із муки грубого помелу).

Для стимуляції лактації необхідно в харчовий раціон уводити продукти, які багаті на білки, жири і вітаміни: сир голландський, сметана, сік смородини, морквяний сік по 1/2 склянки 2—3 рази на день, терту моркву з молоком (3—4 столових ложки тертої моркви заливають молоком або вершками і споживають по 1 столовій ложці 2—3 рази на день); настій насіння кропу (1 столову ложку насіння заливають 1 склянкою кип'ятку, настоюють 2 год. П'ють по півсклянки 2 рази на день невеликими ковтками, затримуючи настій деякий час у роті); настій грецьких горіхів (по 0,5 склянки горіхів заварюють 0,5 л молока, у термосі настоюють 3—4 год. П'ють по 1/3 склянки за 20 хв перед кожним годуванням дитини).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...