Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товарне виробництво



Товарне виробництво – тип господарства, при якому продукти виробляються для продажу, а зв'язок виробників і споживачів здійснюється через обмін, ринок. Товарне виробництво виникло як результат розв'язання суперечностей натурального господарства. Натуральне господарство за своєю природою –замкнене, розраховане на власне споживання і в силу цього, як економічний тип господарства, є обмеженим. Обмін, ринок дозволили розірвати замкнутість натурального господарства, використовувати вигоди поділу праці в суспільному масштабі, зберігши при цьому економічну відокремленість виробника.

Розвиненість товарного виробництва залежить від рівня усуспільнення виробництва, заснованого на суспільному розподілі праці та спеціалізації виробників, а також від ступеня економічної відокремленості виробників відносинами власності. В історії суспільного поділу праці і товарного виробництва виділяють три етапи:

· перший: відділення скотарства від землеробства, що створило умови для регулярного обміну між племенами;

· другий: відділення ремесла від сільського господарства, що означало зародження товарного виробництва;

· третій: відокремлення торгівлі від виробництва, виділення купців, що сприяло появі регулярних торгівельних зв'язків і формуванню ринку.

Товарне виробництво стало основою ринкової економіки. Товарне виробництво регульованого ринку характеризується наявністю двох секторів в економіці – приватного і державного, посиленням ролі держави в економіці за допомогою законодавчої, податкової, фінансової політики. Існує кілька моделей регульованого ринку, що відрізняються цільовою спрямованістю державних програм. З огляду на менталітет, традиції народу Україна обрала модель побудови соціальної ринкової економіки, головна мета якої – захист інтересів громадян.

Ринок

Ринок є результатом природно-історичного процесу розвитку товарного виробництва, зумовленого суспільним поділом праці та відокремленням суб'єктів господарювання. Ринок – це система організаційно-економічних відносин, що здійснюється через купівлю-продаж у всіх ланках відтворення: у сфері виробництва, розподілу, обміну, споживання. Суб'єктами ринку є продавці та покупці, у якості яких виступають домогосподарства, фірми, держава. Об'єктами ринку є товари і гроші. Складові елементи ринку: ринок товарів і послуг, ринок праці, ринок капіталів. Всі ринки взаємопов'язані і органічно впливають один на одного.

Сучасний ринок можна класифікувати за різними ознаками: за географічним (місцевий, національний, світовий); за об'єктами ринкового обміну (товарний, грошовий, ринок ресурсів); за організацією ринкового обміну (роздрібний, оптовий, експортний, імпортний); за видами конкуренції (ринок досконалої і недосконалої конкуренції) і т. ін.

Ефективне функціонування ринків припускає наявність певних умов:

1. Свобода вибору економічними суб'єктами ресурсів, видів і способів господарської діяльності, споживчих благ і послуг.

2. Зв'язок економічних суб'єктів через конкуренцію, що означає суперництво за найвигідніші умови реалізації своїх інтересів.

3. Вільне ціноутворення.

При наявності даних умов ринок виконує наступні функції:

1. Інтегруючу, що зводить разом ізольованих економічних суб'єктів.

2. Інформаційну, що виявляє громадські потреби і відповідність ним обсягів і структури виробництва.

3. Регулюючу, яка розподіляє і перерозподіляє ресурси відповідно до структури платоспроможних споживачів, визначаючи тим самим структуру виробництва.

4. Стимулюючу, націлюють на пошуки найвищої ефективності шляхом зниження витрат, впровадження сучасної техніки і технології.

5. Оздоровлюючу, згідно якої ринок очищує, звільняє суспільство від неефективних виробників, які не здатні виробляти якісну та доступну продукцію.

Таким чином, ринок є найбільш ефективною формою організації економіки. Саме на ринку реалізуються економічні інтереси.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...