Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Власність



Відносини з приводу власності відіграють істотну роль у суспільстві. Як юридична категорія (поняття) власність висловлює вольове ставлення людини до речі, закріплене законом. Як економічна категорія власність – це реальні відносини між людьми з присвоєння та господарського використання благ. Таким чином, власність це не річ, а відносини з приводу речей: відносини присвоєння-відчуження; відносини господарського використання; відносини економічної реалізації (одержання доходу). Присвоєння засобів виробництва означає, що ніхто не може використовувати їх, не вступаючи з їх власником у виробничі відносини. Відчуження означає позбавлення певною особою всіх інших права використовувати засоби (предмети) праці у виробництві, споживанні, що також передбачає виробничі відносини між суб'єктами.

Економічний зміст власності розкривається через її функціонування: володіння, управління, контроль. Управління власністю покликане економічно реалізувати власність, тобто принести її власникові дохід. Але головним є контроль за виробничо-фінансовою діяльністю суб'єкта власності. Суб'єктами власності можуть виступати люди, фірми, держава. Об'єктами власності є економічні ресурси та блага.

Власність – єдність економічного і юридичного змісту: економічний зміст охороняється правом, а юридична – отримує економічну форму реалізації. Юридичний зміст власності реалізується через сукупність прав суб'єктів: володіння (фізичний контроль над річчю), користування (вилучення корисних властивостей майна), розпорядження (можливість вирішувати подальшу долю майна: продавати, дарувати, надавати у оренду тощо).

Залежно від того, у чиїх інтересах використовується власність, можна виділити три її найважливіші форми – індивідуальну, колективну, державну. Різновид індивідуальної власності – приватна, лежить в основі ринкової економіки. Історично вона еволюціонувала в акціонерну, яка зберегла переваги приватної та колективної власності. Сучасна ринкова економіка представлена різноманітністю форм власності, що дозволяє людині найбільш адекватно реалізувати себе в економіці відповідно своїми схильностями та здібностями.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...