Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Валютні трансакційні витрати



Обмеження та ризики на міжнародний трансферт коштів транснаціональні компанії обминають різними шляхами, які передбачені законодавчо й відповідають міжнародним прави­лам.

Наприклад, найбільшим за масштабами є прихований переказ активів у формі не дивідендів, а роялті, різних агентських та комісійних, плати за послуги, надані штаб-квар­тирою ТНК, та інших подібних виплат.

Таким чином дося­гається подвійний ефект - зниження оподаткованих міжна­родних трансфертів фінансових коштів між філіями ТНК і заміщення "чутливих" трансфертів (наприклад, виплата ди­відендів) трансфертом фінансових ресурсів у вигляді "м'я­ких" витрат (роялті, плата за послуги та ін).

Такі "квазівитрати" дають змогу ТНК також застосову­вати внутрішньокорпоративні активи у випадку так званих "блокованих фондів".

"Блоковані фонди" - це корпоративні активи ТНК, які інвестовані або застосовуються в країнах з неконвертованою чи обмежено конвертованою валютою й іншими значними валютними обмеженнями, що не дають змоги переказувати дивіденди з філій до штаб-квартири ТНК, або значними об­меженнями на трансферт дивідендів, контролем і обмежен­ням сплати роялті та послуг до штаб-квартири ТНК.

Для економічно доцільного використання "блокованих" фондів ТНК застосовують різні методи. Основними серед них є:

"Фронтовані" кредити - це кредити, які великі міжнародні банки надають філіям під забезпечення депозиту ТНК, розміщеного на рахунку банку в одному з основних фінансових центрів світу. Така структура фінансування збільшує гарантії повернення кредитів, оскільки у разі полі­тичних змін у країні, де діє філія ТНК, ця філія і сама ТНК менш захищені політичне, ніж великий міжнародний банк, який за рахунок своєї фінансової та політичної ваги може забезпечити повернення кредитів;





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...