Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управління фінансовими потоками ТНК



Управління внутрішніми фінансовими потоками ТНК (оперативний фінансовий менеджмент).

На рис. 2.4.5 наведено типовий приклад руху коштів. Характерною рисою ситуації, відбитої на схемі, є та обставина, що материнська компанія засновує особливу фінансову компанію для приймання прибутків від дочірніх фірм і врегулювання грошових питань усередині транснаціональної корпорації. транснаціональної корпорації.

Ефективність управління готівкою є основним завданням ТНК. ТНК повинна накопичувати і сплачувати готівку В процесі нормальної операційної діяльності та співпраці з такими фінансовими інститутами, як комерційні й інвестиційні банки.

Зверніть увагу, що коли локальні потреби будуть достатньо забезпечені, керівник готівкою повинен вирішити, чи дозволити місцевому менеджеру інвестувати надлишкову готівку або переправити її в центральне об'єднання наявних фінансових ресурсів (пул). Якщо готівка централізована, менеджер повинен визначити, у який спосіб зробити трансферт. Наявні дивіденди - найпростіший шлях поширення готівки, але урядові обмеження можуть скоротити ефективність цього методу. Наприклад, валютний контроль може перешкоджати компанії переправляти дивіденди в бажаному обсязі. У деяких країнах їх розмір може бути прив’язаний до капіталу, інвестованого в локальну операцію. Готівка також може бути переслана за допомогою роялті (компенсації за використання патенту) комісією з управління і погашення основних та процентних кредитів.

Важливою стратегією управління готівкою є «неттинг» наявних потоків у міжнародному аспекті. За його відсутності для кожної компанії обов'язковим є встановлення міжфірмових зобов'язань. Наприклад, ТНК з операціями в чотирьох європейських країнах могла б мати декілька різноманітних міжфірмових готівкових переказів у результаті кредитів, продажу товарів, ліцензійних угод. На рис. 2.4.6, наприклад, зображено 7 різноманітних трансфертів між чотирма підрозділами американської ТНК.

Таблиця 2.4.1 визначає надходження, платежі і неттингові позиції для кожної дочірньої компанії.

Рис. 2.4.7 показує, як кожна дочірня компанія в неттоплатіжній позиції переказує фонди на центральний кліринговий рахунок. Менеджер останнього потім переказує фонди на рахунок дочірньої компанії-одержувача. Таким чином, у цьому прикладі беруть участь тільки чотири перекази. Тобто, має місце багатосторонній неттинг Він дозволяє дочірнім компаніям переказувати чисті міжфірмові потоки в центр готівки або на кліринговий рахунок, який виплачує готівку нетто-одержувачам.

Рис. 4. Механізм багатостороннього неттинга

Система централізованого депозитарію у ТНК характе­ризується тим, що кожна філія підтримує мінімальний фі­нансовий баланс лишена невідкладні виробничі потреби. Всі інші грошові кошти централізуються та управляються на рівні ТНК (або регіональної управляючої компанії ТНК).

Це дає змогу мінімізувати валютні ризики і зменшити ви­трати на зовнішні залучення, отримати додатковий прибуток від розміщення надлишкової ліквідності на депозитних ра­хунках чи від коротко- і середньострокового інвестування на міжнародних фінансових ринках.

Створення внутрішньокорпоративного банку. Це або корпо­ративна фінансова компанія, або фінансовий департамент ТНК, який веде спеціальні корпоративні клірингові та фі­нансові рахунки в банку, або корпоративний банк, в якому ТНК - контролюючий акціонер.

Внутрішньокорпоративний банк здійснює всі основні операції з обслуговування ТНК: клірингові розрахунки між філіями, депозитарні операції, кредитування, інвестування, валютні операції, обслуговування акціонерів та ін.

Він має значні переваги щодо оптимізації фінансового менеджменту ТНК й отримання додаткових прибутків за рахунок фінан­сових операцій.

Таким чином, економічний механізм транснаціональних компаній - це структурна єдність насамперед чотирьох компонентів: податкових умов, міжнародного позиціювання ак­тивів, трансфертних цін, управління фінансовими потоками. Всі компоненти пов'язані між собою і відповідають меті ви­користання переваг транснаціональної діяльності компанії задля підвищення кінцевої ефективності функціонування ТНК.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...