Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 1. Підготуйте письмово висновок „Відшкодування моральної шкоди у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням за законодавством



Підготуйте письмово висновок „Відшкодування моральної шкоди у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням за законодавством України”.

Зверніться до відповідного законодавства, судової практики, рішення Конституційного Суду України.

Завдання 2

Підготуйте письмово висновок „Причини інвалідності та їх вплив на правовий статус інваліда за законодавством України”.

Обґрунтуйте відповідь посиланням на норми права.

Вирішити задачі

Задача 1

Терещенко, інвалід 2 групи у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, працював охоронником на заводі, де в минулому отримав каліцтво. Терещенко звернувся із заявою надати йому безоплатну путівку у санаторій. Йому було відмовлено, оскільки минулого року він вже скористався такою соціальною послугою. Терещенко звернувся до юрисконсульта з проханням захистити його права.

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на відповідне законодавство.

Задача 2

Остапенко - інвалід I групи внаслідок захворювання, пов’язаного з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, звернувся із заявою роз’яснити його права на позачергове і безоплатне виділення йому автомобіля. Заявник пояснив, що він має протипоказання до керування автомобілем, тому керування автомобілем буде здійснювати член сім’ї інваліда.

Надайте правову допомогу. Яке законодавство врегульовує ці питання? Які суб’єкти мають право на позачергове та безоплатне одержання автомобіля в органах соціального захисту населення України?

Задача 3

Маршрутний автобус, який здійснював міські перевезення, потрапив у ДТП, перевернувся і частково згорів. Внаслідок цієї аварії, водій і один пасажир загинули, три пасажири отримали тяжкі травми, шість пасажирів – травми середньої тяжкості. Постало питання про відшкодування шкоди, завданої потерпілим.

Підготуйте юридичний висновок щодо цієї ситуації та дайте відповідь на питання: про відповідне законодавство, правовідносини, права потерпілих, обсяг їх прав, зобов’язальних суб’єктів, порядок відшкодування шкоди. Висновок підготуйте письмово.

Задача 4

Тополову, який працював вантажником, через виробничу травму було встановлено 1 групу інвалідності. Тополов звернувся за роз’ясненням, в якому порядку інвалідам надаються протезно-ортопедичні засоби? Куди йому необхідно звертатися? Платно чи безоплатно надаються протези?

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на необхідне законодавство.

Задача 5

Працівниця приватної столової Коваль 38 років при виконанні трудових обов’язків отримала тяжкі опіки. Коваль перебувала на стаціонарному та амбулаторному лікуванні протягом трьох місяців, після чого їй було встановлено 3 групу інвалідності. Коваль звернулася до юриста з проханням про правову допомогу.

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми законодавства. Які права у сфері соціального захисту має заявниця? Чи має вона право на пенсію по інвалідності, виплати на медичний та соціальний догляд за потерпілою, санаторно-курортне лікування?

Задача 6

Під час аварії на шахті загинув працівник Лещенко. На утриманні загиблого були дружина 45 років, син 20 років – студент денного навчання інституту, донька 6 років, мати – пенсіонерка за віком.

Підготуйте юридичну консультацію та дайте відповіді на такі запитання. Яким законодавством регулюються ці питання? Які права членів сім’ї загиблого у сфері соціального захисту? Які страхові виплати передбачено у разі смерті потерпілого? Хто з членів сім’ї потерпілого має право на утримання?

Нормативно-правові акти

1. Конституція України. Ст. 46.

2. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV // Відомості Верховної Ради України. - 1999. - № 46-47. - Ст. 403 (зі змін.і доп.).

3. КЗпП України. Глава ХІ.

4. Про охорону праці: Закон України (в ред. Закону України від 21 листопада 2002 р. № 229 - IV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 2. - Ст.10(зі змін. і доп..).

5. Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 22 лютого 2001 р. №2272–III (зі змін.і доп.).

6. Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1112 (зі змін.і доповн.).

7. Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах: Затв. наказом Міністерства освіти і науки України від 31 серпня 2001 р. № 616 (зі змін. і доп.).

8. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 р. № 270 (зі змін. і доп.).

9. Перелік обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1112.

10. Класифікатор розподілу травм за ступенем тяжкості: Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я від 4 липня 2007 р. № 370.

11. Перелік професійних захворювань: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р. № 1662.

12. Положення про медико-соціальну експертизу: Затв. Пост. Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317.

13. Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності: Затв. Пост. Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317.

14. Порядок встановлення медико-соціальними експертними комісіями ступеня втрати професійної працездатності у відсотках працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням трудових обов’язків: Затв. наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22 листопада 1995 № 212 (зі змін. і доп.).

15. Інструкція про встановлення груп інвалідності: Затв. наказом Міністерства охорони здоров'я України від 7 квітня 2004 р. № 183 (зі змінами).

16. Положення про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації потерпілих унаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання: Затв. пост. правління Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання від 25 березня 2008 р. № 23.

17. Положення про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання путівками для санаторно-курортного лікування: Затв. пост. правління Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання від 31 жовтня 2007 р. № 49.

18. Порядок проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання: Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2001 р. №826 (зі змін. і доп.).

19. Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266 (зі змін. і доповн.).

20. Рішення Конституційного Суду № 1- рп / 2004 від 27 січня 2004 р. (справа про відшкодування моральної шкоди Фондом соціального страхування).

21. Рішення Конституційного Суду України від 8 жовтня 2008 р. № 20-рп/2008 (справа про страхові виплати).

3-й модуль. Пенсійне страхування

та пенсійне забезпечення

Тема 9. Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

Основні питання теми

1. Пенсійна система України: структура системи та загальна характеристика.

2. Солідарна система пенсійного страхування: основні положення

3. Страховий стаж як умова призначення пенсій за солідарною системою.

4. Пенсії за віком: умови призначення та визначення її розміру.

5. Пенсії по інвалідності: умови призначення та визначення її розміру.

6. Пенсії в разі втрати годувальника: умови призначення та визначення її розміру.

7. Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсій.

8. Індексація та перерахунок пенсій.

9. Порядок призначення та виплати пенсій.

10. Накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування: поняття, умови запровадження та участі громадян, пенсійні виплати.

Додаткові запитання та завдання для самостійної роботи

1. Чим відрізняється страховий стаж від трудового стажу? Чи втратив своє значення трудовий стаж при призначенні пенсій? Чи застосовуються пільги при обрахуванні страхового і трудового стажу?

2. Поясніть способи обрахунку розміру пенсій за віком.

3. Чи передбачено чинним законодавством мінімальний та максимальний розмір пенсії за віком? Чи є зв’язок між розміром пенсії за віком та прожитковим мінімумом? Дайте відповідь з посиланнями на відповідні норми закону.

4. Що таке „відкладений вихід на пенсію”? Як він впливає на розмір пенсії за віком?

5. Чи застосовуються пільги при призначенні пенсій за віком? Знайдіть відповідні норми закону, що дають відповідь на це запитання.

6. Які надбавки, доплати і підвищення передбачено для пенсій?

7. Охарактеризуйте процедурний порядок призначення, перерахунку і виплати пенсій.

8. Яке правове становище Накопичувального пенсійного фонду? Які особи братимуть участь у накопичувальному пенсійному страхуванні? На яких підставах?

9. Які пенсійні виплати передбачено за рахунок Накопичувального фонду? За яких умов буде упроваджено таке страхування?

10. Дайте визначення таких понять: „довічна пенсія з установленим періодом”, „довічна обумовлена пенсія”, „довічна пенсія подружжя”. На яких умовах здійснюються такі виплати?

Питання для дискусії

1. Демографічні та економічні чинники пенсійної реформи в Україні.

2. Проблема пенсійного віку: Україна та європейські країни.

3. Проблеми упровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.

Теми наукових повідомлень і рефератів

1. Пенсійна реформа в Україні та її основні засади.

2. Солідарні пенсійні системи у зарубіжних країнах.

3. Пенсії за віком: законодавство України і конвенції МОП.

4. Пенсії по інвалідності за законодавством України та законодавством зарубіжних країн.

5. Досвід зарубіжних країн щодо призначення пенсій по старості.

6. Накопичувальна система пенсійного страхування та умови її запровадження в Україні.

7. Накопичувальні пенсійні системи в зарубіжних країнах.

Вирішити задачі

Задача 1

Маркуш звернувся за роз’ясненням до управління Пенсійного фонду У листі він повідомив, що йому виповнилося 55 років, загальний стаж роботи більш як 35 років, з них 1,5 р. - строкова військова служба, учасник бойових дій, 10 років служба в органах МВС. Чи має він право на достроковий вихід на пенсію?

Складіть консультацію. Зазначте, які вимоги передбачені для призначення пенсії, у тому числі дострокової, згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Також проаналізуйте можливості надання пенсії дописувачу за Законом України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій осіб”?

Задача 2

Усенко звернувся до Пенсійного фонду за роз’ясненням, які суми включаються до складу заробітку для обчислення пенсії відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Зокрема, його цікавить, чи включаються виплати, одержані за договором підряду?

Підготуйте консультацію з посиланням на законодавство.

Задача 3

Левочко, - пенсіонер, віком 68 років, одержує пенсію за вислугу років за службу в органах внутрішніх справ, - звернувся за роз’ясненням, чи може він перейти на пенсію за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Окрім служби в ОВС, він має стаж 3 роки роботи в районах Крайньої Півночі, а також 3 роки строкової служби в Радянській Армії.

Складіть пояснення з посиланням на законодавство.

Задача 4

Рекунов – суб’єкт підприємницької діяльності водночас перебуває у трудових правовідносинах з державним підприємством, де він працює на умовах трудового договору. Рекунов звернувся за консультацією з проханням пояснити його обов’язки перед Пенсійним фондом щодо сплати страхових внесків на пенсійне страхування. Його також цікавило, як мають сплачуватися внески у разі, якщо він у певні періоди через сезонний характер роботи не має доходу від підприємницької діяльності?

Надайте консультацію.

Задача 5

Антошина, яка має 25 років трудового стажу на посаді вихователя дитячого садка і досягла віку 50 років, звернулася до юриста Пенсійного фонду за консультацією з такого питання. Вона знає, що набув чинності новий Закон України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Чи має вона згідно з чинним законодавством право на пенсію за віком на пільгових умовах? Чи зараховується до страхового стажу період перебування жінки у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, а також у відпустці без збереження заробітної плати до досягнення дитиною віку 6 років? Як визначається розмір страхових внесків на пенсійне страхування за цей час?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 6

Мазур, яка працювала медичною сестрою магістратури, у своєму листі пише, що вона чула про пенсійну реформу, і новим законодавством вже не передбачено пенсійних пільг. Мазур запитує, чи має вона право на пенсію за вислугу років та за яких умов? Яким законом регулюються ці питання?

Надайте роз’яснення.

Задача 7

Дубинська працювала дояркою в колективному господарстві. Має 20 років трудового стажу, 50 років віку. Останні 3 років не працювала, в зв’язку із скороченням виробництва. Дубинська запитує, чи має вона право на пільгову пенсію? Як можливо підтвердити трудовий стаж за ті роки, коли вона працювала, але це не було відображено у трудовій книжці? До якого органу необхідно звертатися за призначенням пенсії?

Складіть пояснення з посиланням на необхідні норми права.

Задача 8

Бутейко працював на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, має 25 років загального стажу, з них – 10 років підземного стажу, досяг віку 52 років. Протягом роботи на підземних роботах Бутейко 4 роки працював на виборній посаді заступника голови міської ради. Його цікавить питання, чи включається у підземний стаж робота на виборній посаді? Чи матиме він право на призначення пільгової пенсії?

Надайте правову допомогу.

Задача 9

Довбня, 52 років, має 5 дітей віком 20, 18 і 9 років, працює у сільському господарстві. Вона запитує, чи передбачено чинним законодавством пенсійні пільги для таких матерів? На яких умовах вона може отримати пенсію за віком?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 10

Мусієнко, головний бухгалтер підприємства, звернулася до Пенсійного фонду за роз’ясненням з таких питань. У якому порядку перераховуються й утримуються страхові внески до фондів соціального страхування із виплат при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, з матеріальної допомоги на оздоровлення? Як визначається розмір внесків з тимчасової втрати працездатності?

Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми права.

Задача 11

До управління Пенсійного фонду України направили звернення: Якименко – почесний донор України, Охрименко, - має 20 років стажу роботи трактористом, Удовенко – медична сестра сільського фельдшерсько-акушерського пункту. Усі вони запитували про умови їх пенсійного забезпечення та про право на пенсійні пільги.

Складіть консультацію з посиланням на необхідне законодавство.

Задача 12

Пропрацювавши два роки після призначення пенсії за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, Акименко звернувся за перерахунком пенсії, при цьому він подав документи про стаж та заробітну плату за ці два роки. Спеціаліст управління Пенсійного фонду, провівши попередні розрахунки, повідомила йому, що в разі такого перерахунку, розмір пенсії зменшиться.

Акименко був обурений і звернувся за роз’ясненням до юриста управління.

Надайте консультацію про порядок перерахунку пенсії, можливі варіанти застосування законодавства з цього питання та найбільш оптимальні умови здійснення права заявника.

Задача 13

Грицаєнко 46 років у січні 2009 р. отримав 2 групу інвалідності. За призначенням пенсії по інвалідності звернувся у лютому 2009 р. Загальний стаж роботи складав 29 років. При обчисленні пенсії середній коефіцієнт заробітку визначено у розмірі 1,875.

Визначте коефіцієнт страхового стажу та обчисліть розмір пенсії по інвалідності 2 групи згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Нормативно-правові акти

1. Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 9 липня 2003 р. № 1058- IV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 49 - 51. - Ст. 376 (зі змін. і доп.).

2. Про пенсійне забезпечення: Закон України від 5 листопада 1991 р. (зі змін. і доп.).

3. Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування: Законом України від 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1997. - № 37. - Ст. 237.

4. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637 (зі змін. і доп.).

4. Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. № 36.

5. Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. № 36.

6. Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. № 909 (зі змінами).

7. Про затвердження нормативних актів з питань призначення пенсій за вислугу років працівникам авіації і льотно-випробного складу: Постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 1992 р. № 418 (зі змінами).

8. Про затвердження Порядку нарахування та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за деякі категорії застрахованих осіб: Постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1092.

9. Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян: Постанова Кабінету Міністрів України від 28 травня 2008 р. № 530.

10. Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2009 р. № 198.

11. Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування: Постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366.

12. Про роз’яснення особливостей застосування окремих норм Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727 для фізичних осіб, які проводять підприємницьку діяльність за межами України, в умовах світової фінансово-економічної кризи: Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 р. № 236.

13. Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування": Затв. пост. Правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 № 22-1 (зі змінами).

14. Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років: Затв. пост. Правління Пенсійного фонду України від 10 листопада 2006 р. № 18-1 (зі змінами).

15. Порядок призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 р. № 937.

16. Порядок розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення: Затв. пост. правління Пенсійного фонду України від 12 жовтня 2007 р. № 18-6.

17. Порядок здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10 січня 2007 р. № 4 та пост. правління Пенсійного фонду України від 10 січня 2007 р. № 1-1.

Тема 10. Державне пенсійне забезпечення

Основні питання теми

1. Пенсійне забезпечення за спеціальними законами України: загальна характеристика.

2. Пільгові умови пенсійного забезпечення окремим категоріям осіб.

3. Спеціальні умови призначення пенсій окремим категоріям осіб за їх професійним статусом.

4. Державне пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших категорій осіб.

5. Спеціальні умови збільшення призначених пенсій окремим категоріям осіб за їх особливим соціальним статусом.

6. Державні пенсії за особливі заслуги перед Україною.

7. Довічні державні стипендії окремим категоріям осіб.

8. Пенсійне забезпечення за міждержавними угодами.

Додаткові запитання і завдання для самостійної роботи

1. Які види спеціального пенсійного забезпечення передбачає законодавство України? Які критерії покладені в основу таких особливостей? У чому саме полягають ці особливості? Спробуйте скласти таблицю „Спеціальне пенсійне забезпечення в Україні”, в якій покажіть критерії, групи населення, особливості умов тощо. Сформулюйте висновки.

2. Умови пенсійного забезпечення державних службовців і народних депутатів України.

3. Умови пенсійного забезпечення суддів і прокурорських працівників за законодавством України.

4. Умови призначення пенсій за вислугу років особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб.

5. Порядок обчислення вислуги років військовослужбовців.

6. Що таке „довічні державні стипендії”? Для яких категорій осіб вони встановлені? В якому порядку та розмірі вони встановлюються? Чи є в Україні загальний нормативно-правовий акт у цій сфері?

7. Ознайомтесь з окремими нормами законодавчих актів про встановлення підвищень до пенсій окремим категоріям осіб за їх особливим соціальним статусом. Зробіть висновки, у який спосіб можна вдосконалити законодавство.

8. Яке співвідношення між національним законодавством і нормами міждержавної угоди у сфері пенсійного забезпечення?

9. Який порядок зарахування страхового стажу для призначення пенсій на підставі міждержавних угод?

Теми наукових повідомлень і рефератів

1. Проблема єдності і диференціації у пенсійному забезпеченні різних категорій населення.

2. Призначення та перерахунок пенсій державним службовцям за законодавством України.

3. Призначення та перерахунок пенсій народним депутатам за законодавством України.

4. Призначення та перерахунок пенсій суддям за законодавством України.

5. Призначення та перерахунку пенсій науковим та науково-педагогічним працівникам за законодавством України.

6. Державні довічні стипендії окремим категоріям осіб: питання уніфікації.

7. Судова практика у справах про пенсійне забезпечення військовослужбовців в Україні.

8. Судова практика в Україні у справах про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

9. Судова практика у справах перерахунку пенсій деяким категоріям осіб

публічної служби та науковим (науково-педагогічним) працівникам.

10. Пенсійне забезпечення державних службовців у зарубіжних країнах: досвід для України.

11. Пенсійне забезпечення парламентарів за законодавством зарубіжних країн: досвід для України.

12. Спеціальні пенсійні програми для військовослужбовців у зарубіжних країнах: досвід для України.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 489 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...