Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і цілі покарання. Система і види покарання



Ціль: усвідомити поняття кримінальної відповідальності і кримінального покарання і запам’ятати, що ці поняття не тотожні й кримінальне покарання є формою реалізації кримінальної відповідальності. При вивченні теми необхідно запам’ятати ознаки, притаманні кримінальному покаранню. Запам’ятати, що в застосуванні покарання варто виходити з двох основних напрямків у карній політиці: застосування суворих заходів покарання до осіб, що скоїли тяжкі злочини; застосування більш м’яких покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи від суспільства, чи умовних покарань, а іноді і звільнення від покарання осіб, які вчинили злочини, які не становлять великої суспільної небезпеки.

Вивчивши ст. 50 КК України, запам’ятайте, що закон виходить зі змішаної теорії відносно цілей покарання (кара засудженого, виправлення засудженого; спеціальна і загальна превенция).

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття, цілі та ознаки кримінального покарання.

2. Система та класифікація кримінальних покарань.

3. Штраф.

4. Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чина чи кваліфікаційного класу.

5. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

6. Громадські роботи.

7. Виправні роботи.

8. Службові обмеження для військовослужбовців.

9. Конфіскація майна.

10. Арешт.

11. Обмеження волі.

12. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців.

13. Позбавлення волі на певний строк.

14. Довічне позбавлення волі.

У першому питанні необхідно вивчити поняття кримінального покарання, відповідно до ч. 1 ст. 50 КК України. Також необхідно визначити ознаки та цілі кримінальних покарань, відповідно до чинного кримінального законодавства України, визначити різні підходи до тлумачення ознак та цілей кримінального покарання. відповідно до теорії кримінального права України.

При вивченні другого питання необхідно виокремити систему кримінальних покарань, визначити ознаки цієї системи Вивчити і запам’ятати класифікацію кримінальних покарань, відповідно до ст. 51 КК України.

У третьому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як штраф, відповідно до ст. 53 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У четвертому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чина чи кваліфікаційного класу, відповідно до ст. 54 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У п’ятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, відповідно до ст. 55 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У шостому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як громадські роботи, відповідно до ст. 56 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У сьомому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як виправні роботи, відповідно до ст. 57 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У восьмому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як службові обмеження для військовослужбовців, відповідно до ст. 58 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У дев’ятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як конфіскація майна, відповідно до ст. 59 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У десятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як арешт, відповідно до ст. 60 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У одинадцятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як обмеження волі, відповідно до ст. 61 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У дванадцятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, відповідно до ст. 62 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У тринадцятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як позбавлення волі на певний строк, відповідно до ст. 63 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

У чотирнадцятому питанні необхідно визначити поняття і умови застосування такого виду покарання, як довічне позбавлення волі, відповідно до ст. 64 КК України. Визначити особливості його призначення та встановити перелік осіб, яким не може бути призначений цей вид покарання.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Востриков, доктор медичних наук, професор, проректор по навчальній роботі отримав хабара. Суд засудив його за ч.2 ст. 368 КК України до позбавлення волі строком на 7 років і як додаткове покарання позбавив звання “професор”.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...