Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації щодо підготовки до практичного заняття



Під час підготовки до практичного заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються практичного заняття. Наприклад, законами України «Про звернення громадян», «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», «Про міліцію», «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення, Повітряного кодексу України, Митного кодексу України, Кодексу торгівельного мореплавства та ін.

Підготовку до виконання першого практичного завдання слід розпочати з класифікації, структури та особливостей змісту процесуальних документів, які складаються у справі про адміністративне правопорушення. Аналіз доцільно здійснювати у відповідності до стадій та етапів адміністративного провадження, що надасть можливість більш детально та обгрунтовано визначити весь масив процесуальних документів, якими, наприклад, забезпечується доказова база провадження.

Під час першої стадії (відкриття провадження та здійснення розслідування по справі) особливу увагу слід зосередити на процесуальних нормах, якими регламентується порядок реалізації норм матеріального права. Так, нормами Закону України «Про звернення громадян» регламентується порядок та строки подання звернення, форма звернення, порядок їх розгляду тощо. Розділом 4 КУпАП «Провадження по справам про адміністративні правопорушення» регламентується порядок проведення адміністративного розслідування. Статею 255 передбачено органи, що наділені повноваженнями щодо зібрання матеріалів по справі та складання адміністративного протоколу, а ст. ст. 254, 256, 261, 264-266, 268-273 КУпАП - передбачено процесуальні документи (протоколи, пояснення, висновки та ін.), якими оформлюється кожна процесуальна дія, спрямована на реалізацію задач адміністративного провадження визначених у ст. 245 Кодексу.

Основним документом по адміністративній страві є протокол про адміністративне правопорушення. Відповідно до ст. 256 КУпАП, у протоколі про адміністративне правопорушення вказуються: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім'я та по батькові особи, що склала протокол, відомості про особу порушника; місце, час здійснення і сутність адміністративного порушення; нормативний акт, що передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є, пояснення порушника й інші відомості, необхідні для розгляду справи. Якщо правопорушенням заподіяна майнова шкода, про це також указується в протоколі.

Протокол підписується особою, що його склала, і особою, що вчинила адміністративне правопорушення; за наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписаний також і цими особами.

У разі відмови особи, що вчинила правопорушення, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, що вчинила правопорушення, має право представити пояснення, що додаються до протоколу, і зауваження за змістом протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

При складанні протоколу порушникові роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 КУпАП, про що робиться відмітка в протоколі.

Залежно від характеру вчиненої провини, а також вимог відомчих нормативних актів (інструкцій, положень тощо) у справах про адміністративні правопорушення, окрім цих реквізитів можуть бути наведені й інші відомості, що розширюють зміст протоколу за рахунок нової інформації.

При цьому, студенту (курсанту) доцільно вивчити особливості сбору матеріалів по адміністративній справі та складання протоколів про:

- дрібне хуліганство, розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді;

- порушення правил про валютні операції;

- порушення прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України, порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України;

- порушення правил, що забезпечують безпеку руху транспорту, правил користування засобами транспорту, порушення правил, спрямованих на забезпечення схоронності вантажів на залізничному, морському, річковому та автомобільному транспорті;

- порушення правил перевезення пасажирів при наданні послуг з перевезення пасажирів;

- порушення вимог фінансового контролю;

- дрібне викрадення чужого майна;

- порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій;

- порушення правил паспортної системи та ін.

Так, наприклад, у протоколі про порушення правил про валютні операції мають бути дані про спосіб здійснення цих незаконних операцій (скупка, продаж, обмін або використання як засіб платежу, спекуляція цими цінностями), про приналежність іноземної валюти і платіжних документів в іноземній валюті, сумі банківських платіжних документів в національній валюті. Необхідно отримати і залучити до справи довідку Національного банку України про вартість по офіційному курсу в гривнях на момент здійснення даного адміністративного правопорушення вилучених іноземної валюти і платіжних документів в іноземній валюті.

А у протоколі про дрібне викрадення чужого майна мають бути відомості про спосіб дрібного викрадення (шляхом крадіжки, привласнення, розтрати, зловживання службовим положенням або шахрайства); про вартість викраденого, визначену на підставі товарних ярликів (якщо вони є), цінників або оцінки фахівця-товарознавця (експерта). При цьому в протоколі указується кількість викрадених предметів у натурі (вага, об'єм) і значущість їх для народного господарства. Остання (значущісмть) встановлюється також поясненнями свідків, представників адміністрації підприємств, організацій або установ, де мав місце факт дрібного викрадення. Якщо викрадене було вилучене, то в протоколі зазначається, кому та в якій спосіб воно було передане.

При складанні протоколу про порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій встановлюються і закріплюються: відомості, що відносяться до подій (час, місце, обставини їх здійснення та інше); суть протизаконних дій і причетність конкретних осіб до їх здійснення; відомості, що характеризують особу правопорушника; наслідки, які спричинили неправомірні дії; обставини, що сприяють здійсненню правопорушень. Крім того, в протоколі мають бути вказані факти непокори законним вимогам представників органів влади припинити протиправну поведінку, що підтверджується поясненнями свідками.

З метою правильної кваліфікації провини учасників заборонених зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій повинні враховуватися чи були дії умисними при вчинені правопорушень. У матеріалах необхідно мати докази того, що особі було відомо про відсутність дозволу на їх проведення або вона усвідомлювала протиправний характер своїх дій, передбачала настання шкідливих наслідків порушення громадського порядку.

При затриманні правопорушників і доставлении їх до органу внутрішніх справ повинні складатися протоколи про адміністративне затримання, які залучаються до матеріалів справи. До них додаються також пояснення свідків, рапорти працівників міліції, речові докази, які підтверджують винність особи, що притягується до адміністративної відповідальності.

Після складання протоколу та збору матеріалів по справі про адміністративне правопорушення вони направляються органу (посадовій особі), який уповноважений розглядати справу. При цьому студенту (курсанту) доцільно розглянути питання щодо підвідомчості адміністративної справи, строків, у які вона повинна бути направлена органу (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу, строків і місця її розгляду, виконання рішення по справі тощо.

Під час розгляду стадії щодо прийняття рішення по справі, особливу увагу доцільно звернути на зміст постанови по справі про адміністративне правопорушення (ст. 283-286 КУпАП). Також слід знати зміст і процесуальне забезпечення стадії оскарження й опротестування постанови по справі про адміністративне правопорушення, яка регламентується нормами, що містяться у главах 24 та 24-1 КУпАП. Насамперед, це стосується порядку, строків оскарження або внесення подання прокурором відносно прийнятого рішення та процедур розгляду скарги або подання. І нарешті, слід звернути увагу на порядок звернення постанови по справі до виконання, особливості виконання окремих видів адміністративних стягнень.

При підготовці до виконання другого практичного завдання щодоособливостей провадження у справах про адміністративні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин слід знати, що орган (посадова особа), уповноважений розглядати справу керується загальними правилами щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення. Однак справи про адміністративні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (далі – у сфері обігу наркотиків) мають деякі особливості.

Особливістю порушення справ про окремі адміністративні проступки є те, що приводом до порушення справи є висновок експерта. Так, у справах про порушення антинаркотичного законодавства, це висновок про те, що кількість виявлених наркотичних засобів відноситься до невеликих розмірів. Проте це не означає, що при складанні протоколу посадовці правоохоронних органів можуть ігнорувати показання свідків, адже вони мають доказове значення для розгляду справи про адміністративне правопорушення. Якщо є свідки, працівник, який порушує справу про адміністративний проступок, зобов’язаний запропонувати їм дати пояснення і підписати протокол.

На думку І.П. Голосніченка, для проваджень у справах про адміністративні правопорушенняґ у сфері обігу наркотиків доцільним є виокремлення такої самостійної стадії провадження як попереднє адміністративне розслідування. Остання повинна включати такі процесуальні дії: опитування свідків, а також правопорушника особою, яка уповноважена складати протокол про адміністративний проступок; дослідження речових доказів; огляд речей та особистий огляд; вилучення речей і документів та їх дослідження; призначення експертизи (або експрес-аналізу); попереднє вивчення матеріалів справи та прийняття рішення про їх надіслання компетентному органу або посадовій особі (у справах про порушення антртинарктоичного законодавства це, як правило, місцеві суди).

Кожна з перелічених процесуальних дій у вказаному провадженні має певні особливості. Так, опитування правопорушника оформляється окремим документом або вносяться відповідні дані в протокол про адміністративне правопорушення. В разі складання окремого пояснення, у ньому зазначається дата і місце опитування, посада, прізвище особи, яка відібрала пояснення, й осіб, які були присутні під час опитування. У справах про адміністративні правопорушення у сфері обігу наркотиків, або в окремому поясненні слід зазначити також громадянство та національність опитуваного. У поясненні також зазначається освіта, сімейний стан, місце роботи, род занять або посада, місце проживання особи, яка опитується. З'ясовуються дані про те чи особа притягувалася до кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, або за адміністративні правопорушення у цій сфері. Отримані відомості фіксуються у поясненні.

До початку особистого огляду працівник правоохоронного органу повинен запропонувати громадянину добровільно видати наркотичні засоби або психотропні речовини. Під час здійснення особистого огляду забороняється робити зауваження відносно місцезнаходження і способів приховування наркотичних засобів та психотропних речовин, а також поведінки й особистості громадянина.Необхідно вжити заходів, які виключають можливість розголошення інтимних обставин, виявлених при особистому огляді. Під час особистого огляду: 1) оглядають всі дрібні предмети, що є у громадянина (палиці, парасолі, запальнички, самописки, цигарниці та ін.), а також головні убори; 2) оглядають верхній одяг і взуття громадянина; 3) крізь білизну на дотик перевіряється наявність сторонніх предметів на тілі; 4) оглядають білизну, що знята громадянином; 5) оглядають волосся, руки, ноги тощо.

Видані добровільно або виявлені під час особистого огляду наркотичні засоби та психотропні речовини необхідно пред’явити для огляду понятим і складати таким чином, щоб вони були недосяжні для громадянина, щодо якого здійснюється такий огляд. Вилучені наркотичні засоби та психотропні речовини направляються на експертизу в порядку, встановленому законодавством.

Однак для попереднього адміністративного розслідування важливим є те, що в результаті адміністративного затримання, особистого огляду, огляду речей та вилучення речей і документів установлюються факти щодо зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів та психотропних речовин. Носіями доказів у цьому випадку виступають протоколи особистого огляду, огляду та вилучення наркотичних засобів та психотропних речовин.

Досить важливою адміністративно-процесуальною дією є надіслання на експертизу і експертиза з ряду питань, що виникають у справах щодо адміністративного правопорушення правил обігу наркотиків. Зазначені правопорушення характерні тим, що в справах здебільшого призначається спеціальне дослідження (експертиза). Згідно зі ст. 251 та ст. 273 КУпАП експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні в справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання. Експертом може бути призначена особа, що володіє науковими, технічними або іншими спеціальними знаннями, який за постановою слідчих, суддів чи за ухвалою суду, доручено провести експертизу і дати висновок за її результатами.

У разі затримання водія за керування транспортним засобом в стані сп'яніння, у тому числі наркотичного, до протоколу додаються документи, що підтверджують факт сп'яніння. В разі ухилення водія від огляду у присутності двох свідків складається протокол про порушення правил, в якому указуються ознаки сп'яніння і дії порушника по ухиленню від огляду.

Якщо за правопорушення, у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин або інше правопорушення затримано неповнолітню особу, то у протоколі вказуються відомості про батьків або осіб, які їх замінюють.

Підготовку до виконання третього практичного завдання щодо особливостей адміністративного провадження у справах про корупційні правопорушення слід здійснювати після ретельного вивчення Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» та інших нормативно-правових актів.

Особливу увагу слід звернути на класифікацію суб’єктів, які підлягають відповідальності за адміністративні корупційні правопорушення, права, обов’язки спеціальних органів (посадових осіб), які наділені повноваженнями щодо здійснення процесуальних заходів, спрямованих на попередження корупційних правопорушень та процедурам притягнення винних до адміністративної відповідальності за вказані адміністративні проступки

Крім підготовки до виконання завдань, необхідно вирішити запропоновані до теми задачі та бути готовими до обговорення цих рішень.

Задача вважається вирішеною у повному обсязі, якщо студент (курсант) здійснить належний аналіз умов задачі, які мають певне юридичне значення, наведе характеристику елементів складу адміністративного правопорушення (об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона), а також визначить процесуальний порядок дій уповноваженої посадової особи.

Задачі

Задача 1.

Внаслідок незаконного зберігання наркотичних засобів гр. Рудокоповим О.М. начальником ОВС була винесена постанова про застосування до Рудокопова адміністративного арешту.

Чи правомірне рішення прийняв начальник ОВС? У яких випадках застосовується даний вид адміністративного стягнення?

Задача 2.

Працівниками міліції був затриманий гр. Мурашкін В.П., який вчинив хуліганські дії у громадському місці. Під час проведення особистого огляду у нього був виявлений невеличкий пакет із речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору.

Яким є процесуальний порядок проведення особистого огляду? Які строки адміністративного затримання особи, що порушує правила обігу наркотичних засобів та психотропних речовин? Які наступні дії повинні вжити працівники міліції у даній справі. Наведіть перелік процесуальних документів, які повинні складатися згідно з чинним законодавством за фактами адміністративного затримання та проведення особистого огляду гр. Мурашкіна В.П..

Задача 3.

Працівниками міліції були затримані гр. Власенко та неповнолітній Шляпович (16 років), у яких були знайдені листя коноплі. Як пояснили останні, вони знайшли їх неподалік на одній з ділянок поля.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Які заходи впливу можуть вживатися до неповнолітніх у даному випадку?

Задача 4.

Працівниками міліції були затримані гр. Морозов В.К. та Зосін Є.В., які дуже неадекватно поводили себе. З метою виявлення стану наркотичного сп’яніння останні були доставлені до найближчого дільничного пункту міліції. Однак Зосін та Морозов намагалися втекти, вчинили злісну непокору працівникам міліції. Як було встановлено, Морозов раніше неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів та знаходиться на обліку у наркологічному закладі за місцем проживання.

Надайте кваліфікацію діям Морозова та Зосіна. Які адміністративні примусові заходи повинні здійснити працівники міліції?

Задача 5.

Дільничний інспектор міліції зайшов за місцем проживання Щукіна К.Д. для встановлення причин його неявки до наркологічного закладу з метою проходження медичного обстеження та виявив у нього на земельній ділянці доглянуті кущі коноплі. Щукін пояснив, що кущі коноплі відлякують шкідливих комах, а сам він не має наміру вживати листя коноплі, більш того, вони ще не дозріли.

Кваліфікуйте діяння Щукіна К.Д. Які примусові заходи необхідно вжити до Щукіна, якщо він протягом року вже був притягнутий до адміністративної відповідальності за аналогічні діяння?

Задача 6.

За неналежну охорону посівів маку до адміністративної відповідальності був притягнутий гр. Мурашко В.О. – сторож колгоспного поля, на якому вирощували мак.

Чи правомірне рішення було прийнято до Мурашко В.О.? Здійсніть юридичний аналіз представленої ситуації.

Задача 7.

Керівник одного із підприємств, котрий є посадовою особою, виділив у особисте користування своїй жінці автомобіль, який був зарахований на баланс підприємства та призначався для виробничих цілей.

Надайте юридичну оцінку діям посадової особи. Чи належить даний проступок до адміністративних корупційних правопорушень?

Задача 8.

Суддя міського суду, розглянувши протокол про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» виніс постанову про закриття справи відносно державного службовця Сідоренко В.В., мотивуючи дане рішення тим, що останньому ще не був присвоєний відповідний ранг.

Проаналізуйте дану ситуацію і дайте юридичну оцінку діям судді. Чи підлягає відповідальності Сідоренко В.В.?

Задача 9.

Голова міської ради Чаплигін Н.Ф., використовуючи свої службові повноваження, забезпечив надання підприємцю Головатому М.В. у безстрокову оренду землі заповідної зони. Кошти за дану «послугу» Головатий М.В. перерахував на рахунок малого підприємства «Оріон», одним із засновників якого була дочка Чаплигіна Н.Ф. Слідчий прокуратури, розглядаючи матеріали, складені за даним фактом, відмовив в порушенні кримінального провадження, мотивуючи це тим, що не було встановлено факту безпосередньої передачі коштів Чаплигіну, а їх перерахування на рахунок МП «Оріон» було пов’язано із сумісною з Головатим М.В. господарською діяльністю.

Проаналізуйте дану ситуацію і надайте юридичну оцінку діям Чаплигіна та Головатого. Чи правомірне рішення прийняв слідчий прокуратури?

Задача 10.

Підприємець Павлов М.К. під час зустрічі зі своїм знайомим депутатом обласної ради Васильєвим В.К. у ході приватної бесіди пожалівся на складні умови ведення бізнесу, високі податки, орендну плату тощо. У відповідь Васильєв В.К. розповів Павлову, що обласною радою готується до прийняття рішення про зниження орендної плати на об’єкти комунального господарства для тих підприємств, до штату яких входять інваліди, ветерани війни. Наступного дня Павлов М.К. оформив фіктивні документи про залучення до штату його підприємства двох інвалідів, у результаті чого через місяць згідно з рішенням обласної ради орендна плата для його підприємства була знижена на 10%.

Надайте юридичну оцінку представленій ситуації. Чи є в діях Васильєва В.К. ознаки адміністративного корупційного правопорушення?

Задача 11.

Бобров К.І., який обіймає посаду головного лікаря санітарно-епідеміологічної станції, був затриманий працівниками міліції у момент передачі йому хабара за підписання ним незаконного висновку, внаслідок чого було порушено кримінальне провадження. Однак в ході досудового розслідування не було отримано достатніх доказів, які б підтверджували вину Боброва К.І. Тому 14 вересня кримінальне провадження було закрите. 6 жовтня по факту вищенаведених корупційних правопорушень працівниками міліції на Боброва К.І. був складений протокол про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Надайте юридичну оцінку представленій ситуації. Чи правомірними були дії працівників міліції?

Задача 12.

У зв’язку із порушенням антикорупційного законодавства начальником податкової інспекції Кумушкіним В.П. 15 березня працівниками міліції був складений протокол про вчинення останнім адміністративного корупційного правопорущення. Однак у ході збирання необхідних матеріалів, які б підтвердили противоправну діяльність Кумушкіна В.П., його підлеглими та іншими посадовими особами податкової інспекції чинилися різні перешкоди, внаслідок чого витребувані документи були отримані тільки 20 березня, після чого протокол про вчинення корупційного правопорушення Кумушкіним В.П. разом із матеріалами перевірки були направлені до міського суду.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Який термін подання матеріалів про вчинення адміністративного корупційного правопорушення до суду встановлено законодавством? У яких випадках можливо продовження процесуальних строків?

Задача 13.

Приватний підприємець Філісова Т.Г., маючи на меті незаконним чином отримати пільгову путівку до дитячого табору «Артек» для свого сина, звернулася до приятельки – Шаповалової Ю.Д., яка працює у районному виконавчому комітеті, з проханням видати довідку про те, що вона є одинокою матір’ю, котра без чоловіка виховує 5 дітей. З даною довідкою Філісова звернулася до начальника Управління сім’ї, дітей та молоді обласної ради, який виділив путівку для сина Філісової.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. Чи має місце порушення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», а якщо так, то кого треба притягнути до відповідальності?

Задача 14.

Інспектор Управління державного технічного нагляду охорони праці Сєвєров В.М. під час проведення перевірки технічної безпеки введеного в дію обладнання на одному із підприємств, виявив суттєві недоліки, які робили неможливим експлуатацію ряду верстаків. Однак у подальшому внаслідок отримання значної суми грошей, Сєверов В.М. надав висновок про придатність обладнання до експлуатації, та вказав у акті перевірки тільки на незначні несправності.

Надайте юридичну оцінку даній ситуації. До якого виду відповідальності може бути притягнутий Сєвєров В.М.?

Підготуйте макети відповідних справ про адміністративні правопорушення.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 599 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...