Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття контрольної карти



Вперше контрольні карти запропоновані У.Шухартом (часто контрольні карти називають іменем Шухарта) в 1924 році з метою розмежування розсіювання, що зумовлене випадковими причинами і розсіювання, що зумовлене деякими визначеними причинами. На основі такого розмежування здійснювалась спроба усунення систематичних похибок.

Будь-яка контрольна карта складається із центральної лінії, двох контрольних границь (граничних відхилень: нижнього і верхнього) і значень досліджуваного показника (показника якості), що наносяться на карту для представлення стану процесу. Основна ідея використання контрольних карт полягає у тому, що, якщо всі значення досліджуваного показника знаходяться всередині області контрольних меж і не проявляють будь-яких тенденцій до суттєвої зміни, то даний процес вважається таким, що знаходиться у контрольованому стані (рис. 7.1).

Рис. 7.1. Контрольна карта для керованого стану

Якщо ж значення показника якості виходять за встановлені контрольні межі, то процес вважається таким, що вийшов з під контролю (рис. 7.2).

Рис. 7.2. Контрольна карта для некерованого стану

Необхідно відзначити, що розсіювання показника якості, що зумовлене випадковими причинами неминуче зустрічається у будь-якому процесі, навіть якщо технологічна операція проводиться з використанням стандартизованих інструментів, сировини і матеріалів. Натомість, наявність розсіювання, що зумовлене невипадковою причиною, означає, що існують фактори, вплив яких на показник якості потребує більш детального вивчення з метою усунення чи мінімізації такого впливу. Тобто, якщо значення показника якості виходить за контрольовані межі або розподіляється згідно з певною тенденцією, констатують, що процес вийшов з під контролю та існують певні причини такої поведінки, вплив яких потрібно детально аналізувати.

Для оцінки варіації, зумовленої випадковими причинами, дані у процесі досліджень ділять на підгрупи, в межах яких незмінними залишаються сировина, верстат та інші фактори. Таким чином, розсіювання всередині підгрупи можна розглядати приблизно так само, як і розсіювання, що викликано випадковими причинами.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 660 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...