Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Розкриваючи перше питання необхідно, насамперед, звернути увагу на те, що поняття суб'єкт права та суб'єкт правовідносин тотожні



Розкриваючи перше питання необхідно, насамперед, звернути увагу на те, що поняття суб'єкт права та суб'єкт правовідносин тотожні, рівнозначні. Далі аналізуючи це питання, треба звернути увагу на те, що будь-які суб'єкти права мають певну властивість, котрою вони наділені від держави, - правосуб'єктністю. Саме вона надає можливість суб'єкту права приймати участь у будь-яких правовідносинах з іншими особами та організаціями. Особливу увагу у роботі треба приділити елементам правосуб'єктності (правоздатності, дієздатності, деліктоздатності) та розкрити їхній зміст. Також у роботі слід зазначити, що у різних соціально-економічних формаціях коло суб'єктів права не є однаковим.

Розглядаючи друге питання слід відмітити, що фізичні особи як суб'єкти правовідносин поділяються на громадян, іноземців та осіб без громадянства. Далі аналізуючи це питання, слід звернути увагу на момент виникнення та припинення у фізичних осіб правоздатності, дієздатності та деліктоздатності. Також у роботі слід висвітлити особливості правового становища громадян, іноземців та осіб без громадянства, підкресливши, що у будь-якій країні світу саме громадяни мають більш широку правоздатність.

Повноцінне розкриття суті третього питання неможливе без аналізу ознак юридичної особи. Суттєву увагу у роботі слід приділити аналізу видів юридичних осіб (комерційним/некомерційним, публічним або приватним та ін.). При цьому, слід зазначити, що цілі діяльності юридичної особи, порядок її створення або ліквідації обумовлює її належність до того чи іншого виду юридичних осіб. Також у роботі слід зазначити, що будь-яка юридична особа підлягає державній реєстрації у відповідних органах державної влади та місцевого самоврядування. Також у роботі слід вказати, що на відміну від правосуб'єктності фізичної особи, правосуб'єктність юридичної особи є спеціальною, тобто вона за своїм змістом повинна відповідати цілям та завданням діяльності юридичної особи, визначеним у її статуті.

Розглядаючи четверте питання слід відмітити, що держава наділяє якостями суб'єкта права свої організації та установи, які здійснюють державні функції, та потупають у різного роду правовідносини. Але у деяких випадках держава безпосередньо виступає суб'єктом права.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА:

Аксютін О.Б. Загальна характеристика правовідносин, які створюються під час професійної підготовки персоналу ОВС // Право і безпека. – 2007. - № 2. – с. 48-50.

Абрамов А.И. Правоотношения: функциональные аспекты // Правоведение (научно-теоретический журнал) – 2008. № 2, с. 178-189.

Бугаєць О.Є. Вихідні засади аналізу категорії „правовідносини” // Вісник Запорізького юридичного інституту. — 2000. — № 1.

Бугаєць О.Є. Правовідносини як елемент механізму правового регулювання // Вісник Запорізького юридичного інституту. — 2000. — № 4.

Голосніченко Д. Повноваження як об’єкт дослідження загальної теорії д6ержави та права // Право україни. — 2008. — № 1, с. 15-17.

Гревцов Ю.И. Правовые отношения и осуществление права. Л., 1987.

Дудин Л.П. Объект правоотношения. Саратов, 1980.

Исаков В.Б. Юридические факты в советском праве. М., 1984.

Кравчук В. Про правоздатність юридичних осіб: окремі питання // Право України. — 1999. — № 11.

Кропачев Н.И., Прохоров В.С. О понятии правовых отношений // Правоведение. — 1986. — № 3.

Крусян А. Конституційні правовідносини у системі сучасного конституціоналізму в Україні // Юридический вестник. – 2007. - № 1. – с. 15-21.

Леушин В.И. Возникновение и формирование правоотношений // Социально-психологические аспекты правового регулирования. Свердловск, 1975.

Марущак А.І. Суб’єкти інформаційних правовідносин: поняття та види // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2007. - № 1, с. 7-10.

Майданик Р.А. Корпоративні правовідносини як предмет цивільного та господарського права // Проблеми здійснення охорони прав учасників цивільних правовідносин. 2007. – с. 23-28.

Протасов В.Н. Правоотношение как система. М.,1991.

Рабінович П.М. Суб’єктивне право // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2003. – Т. 5. – С. 681.

Рабінович П.М. Юридичний факт // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2004. – Т. 6. – С. 483.

Селіванов В, Віденко Н. Правова природа регулювання суспільних відносин // Право України. — 2000. — № 10.

Синюков В.Н. Функции юридических фактов // Вопросы теории государства и права. Саратов, 1988.

Тарахонич В.І. Місце правових відносин в системі елементів механізму правового регулювання // Правова держава. — Вип.. 14. — К., 2003.

Ткаченко Ю.Г. Методологические вопросы теории правоотношений. М., 1980

Шемшученко Ю.С., Рабінович П.М. Правові відносини // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2003. – Т. 5. – С. 44-45.

Шевченко Я.М., Оніщенко Н.М. Правоздатність // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2003. – Т. 5. – С. 45-46.

Шевченко Я.М. Правомочність // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2003. – Т. 5. – С. 46

Харитонова О., Поняття та ознаки публічних правовідносин // Вісник Академії правових наук України. — 2000. — № 2.

Шемшученко Ю.С. Повноваження // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (гол. Ред. кол.) та ін. – К.: Укр. енцикл., 2002. – Т. 4. – С. 590.

Слепнев А.В. Соотношение субъекта права и субъекта правоотношения // История государства и права. – 2007. -24. – с.38-40.

Сердюк Б.А. Вживання термінів „правовідношення” та „правовідносини” в науковій і навчальній літературі // Науковий вісник Юридичної академії Міністерства внутрішніх справ. – 2004. - № 4. – с. 84-87.

Солодовнік Л. Юридичні факти — підстваи викникнення трудових правовідносин // Право України. — 2000. — № 1.

Халфина Р.О. Общее учение о правоотношении. М., 1974.

Явич Л.С. Право и общественные отношения. М., 1971.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...