Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 5. Техніка безпеки



Під час виконання залізобетонних робіт необхідно жорстко виконувати вимоги СНиП ІІІ-4-80* «Техника безопасности в строительстве» та дотримуватись таких правил:

1) Розбирати опалубки фундаментів можна тільки з дозволу виконроба, який видається після досягнення бетоном міцності, що забезпечує збереження поверхонь і кромок кутів забетонованих конструкцій.

2) Матеріали після розбирання негайно опустити на землю, розсортувати їх, видалити скоби, цвяхи, що виступають, та скласти у штабелі за марками.

3) Електродугове зварювання повинні вести особи, які мають відповідні посвідчення на право виконання зварювальних робіт.

4) Усі вантажопідйомні машини, механізми та устаткування перед експлуатацією слід перевіряти відповідно до правил Держтехнагляду.

5) Під час монтажу арматури кран повинен працювати на виносних опорах.

6) Недопустиме перенесення вантажу над робітниками.

7) Подану арматурну сітку опускати над місцем її влаштування не нижче ніж на 80 см, і тільки тоді арматурники можуть направляти її в проектне положення;

8) Каркаси фундаментів опускати над місцем влаштування не більше, ніж на 30 см і тільки після такого положення направляти у проектне.

9) Ходити по арматурних елементах можна тільки по трапах завширшки 0,3-0,4 м.

10) Розкачувати підвішений вантаж і залишати його без нагляду, а також вести монтаж за силою вітру понад 6 балів забороняється.

11) Спускатись робітникам у траншею дозволяється тільки по драбинах.

12) Якщо у відкосах котловану чи траншеї з'явились тріщини, які загрожують обвалом, то до початку робіт слід закріпити стінки або зменшити крутизну відкосу.

13) Підключати зварні трансформатори дозволяється тільки черговому електрику.

14) Для тимчасової електромережі на будівельному майданчику слід використовувати ізольований дріт і підвішувати його на надійних опорах.

15) Корпуси зварних трансформаторів та зварювальні вироби заземлювати відповідно СНиП ІП-4-80, п. 6.15.

16) Вмикати в мережу зварні трансформатори тільки за допомогою рубильників закритого типу.

17) Під час роботи з відкритою електродугою забезпечити електрозварювальників шоломом-маскою чи щитком із захисними скельцями-світлофільтрами для захисту обличчя і очей, а всіх робітників у зоні електрозварки — окулярами із захисними скельцями. Електрозварювальник зобов'язаний попереджувати оточуючих його осіб про початок зварювання.

18) Зварні трансформатори, встановлені на відкритому майданчику закривати від атмосферних опадів навісами або брезентом, а також захищати від механічних ушкоджень.

19) Забороняються електрозварювальні роботи під відкритим небом під час грози або дощу. Довжина дротів між споживною мережею та зварним трансформатором не повинна перевищувати 15 м. Дроти для уникнення механічних ушкоджень рекомендується розташовувати в гумовому шлангу.

20) Забороняється застосовувати дроти з ушкодженим обплетенням та ізоляцією. Перед початком роботи перевіряють справність ізоляції зварних дротів і електротримача, а також щільність з'єднань усіх контактів. Електротримач повинен мати надійну ізоляцію, забезпечувати швидку заміну електродроту без доторкання до струмопровідних частин і міцно затискати його.

21) Напруга на затискачах зварних трансформаторів у момент запалювання дуги не повинна перевищувати 70 В. Перемикати перемички ступенів трансформатора можна тільки тоді, коли рубильник вимкнено.

22) Забороняється ремонтувати, настроювати та чистити трансформатор, коли він перебуває під напругою.

23) Переміщувати зварний трансформатор на іншу захватку дозволяється тільки у випадку вимкнення його з мережі живлення.

24) Робітників, які зайняті на бетонних та залізобетонних роботах, слід проінструктувати та навчити правильному поводженню з відповідним інструментом.

25) Кожен робітник до початку робіт повинен пройти вступний інструктаж на робочому місці, про що слід зробити відповідний запис у спеціальному журналі з техніки безпеки, а робітник має поставити у ньому свій підпис.

26) До роботи допускати тільки робітників, які пройшли медичне обстеження, яке проводиться регулярно, в установлені строки.

27) Робітників-бетонників забезпечити спецодягом, у тому числі взуттям і діелектричними рукавицями, що гасять вібрацію.

28) Корпуси вібраторів надійно заземлювати, а дроти, що живлять вібратори, помістити в гумові трубки.

29) Переходячи на нове місце роботи, вібратори слід вимикати.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 314 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...