Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Базові знання, вміння та навички



Вміти дати експертне заключення про якість основних продуктів харчування (борошна, хліба, м’яса, молока) та скласти експертний висновок за результатами медичної експертизи харчових продуктів (загальна гігієна).

Зміст теми

Організація та проведення санітарно-епідеміологічної експертизи продовольства в умовах можливого зараження РР, ОР і БЗ. Сили, засоби та етапи експертизи. Обсяг і можливості лабораторних досліджень. Характеристика табельних комплектів та приладів. Методи дослідження, що використовуються при експертизі. Гранично допустимі концентрації РР та ОР у продуктах при надзвичайних ситуаціях і на воєнний час. Способи дезактивації та дегазації продовольства і тари.

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія / В.Г. Бардов, В.Ф. Москаленко, С.Т. Омельчук, О.П. Яворовський [та ін.] // Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 626 - 640, 641 - 649.

2. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях. Підручник / за ред. К.О. Пашка. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. – С. 153 – 196.

3. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р. Д. Габович. – К.: Здоров’я, 2004. – С. 666 - 678.

Додаткова:

1. Статут внутрішньої служби Збройних Сил України // Військові статути Збройних Сил України. – Київ: Воєнне видавництво України "Варта", 2000.-С. 53 - 54, 102 - 103, 112 - 116, 126, 135 - 139.

2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко – Світ: Львів, 2001. – С.424 - 437.

3. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 1 / За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 147-155.

4. Беляков В.Д., Жук Е.Г. Военная гигиена и эпидемиология. – М.: Медицина, 1988. С. 78 - 118.

Матеріали для самоконтролю та контролю самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Медична експертиза продовольства в польових умовах, об’єкти, завдання.

2. Етапи медичної експертизи продовольства в польових умовах та можливі варіанти експертних висновків на різних етапах цієї експертизи.

3. Організація та проведення медичної експертизи продовoльства в умовах можливого забруднення отруйними і радіоактивними речовинами, бактерійними засобами.

4. Правила відбору проб їжі для гігієнічної експертизи. Транспортування відібраних проб, супроводжуюча документація.

5. Характеристика табельних лабораторних комплектів та приладів, призначених для проведення медичної експертизи продовольства в польових умовах.

6. Способи дезактивації та дегазації продовольства і тари.

Контрольні тести.

1. Для визначення зараження отруйними речовинами харчових продуктів у польових умовах використовують прилад:

а) уфіметр УФМ-5; б) біодозиметр Горбачова; в) рентгенометр-радіометр ДП-5А; г) прилад хімічної розвідки ПХР-МВ; д) дозиметр ДАУ-81.

2. Для визначення радіоактивного забруднення харчових продуктів у польових умовах використовують прилад:

а) уфіметр УФМ-5; б) біодозиметр Горбачова; в) рентгенометр-радіометр ДП-5А; г) прилад хімічної розвідки ПХР-МВ; д) дозиметр ДАУ-81.

3. Усунення з харчових продуктів РР називається:

а) дезактивація; б) дезінфекція; в) дезінсекція; г) дегазація; д) дератизація.

4. Усунення з харчових продуктів ОР називається:

а) дезактивація; б) дезінфекція; в) дезінсекція; г) дегазація; д) дератизація.

5. З якої кількості місць беруть проби харчових продуктів для формування загальної проби продуктів для лабораторного дослідження на забруднення ОР, РР та БЗ?

а) 1; б) 3; в) 5; г) 7; д) 10.

6. Загальна проба продукту для лабораторного дослідження на вміст ОР, РР та БЗ повинна становити близько, кг.

а) 0,5; б) 1; в) 2; г) 3; д) 5.

7. При медичній експертизі запасів м’яса виявлено перевищення радіоактивного забруднення в 12 разів від допустимого рівня. Який варіант кінцевого експертного висновку може бути оформлений?

а) продукт доброякісний, придатний до вживання без обмежень; б) продукт умовно придатний, може споживатися обмежений час; в) продукт підлягає спеціальній обробці (дезактивація) з повторною експертизою; г) продукт непридатний до вживання і підлягає знищенню; д) продукт непридатний до вживання і може бути використаний на корм тваринам; е) продукт непридатний до вживання і може бути використаний для технічних цілей або перероблений у добриво.

8. При обстеженні запасів макаронів на продовольчому складі в районі бойових дій виявлено стійкі отруйні речовини. Який варіант кінцевого експертного висновку може бути оформлений?

а) продукт доброякісний, придатний до вживання без обмежень; б) продукт умовно придатний, може споживатися обмежений час; в) продукт підлягає спеціальній обробці (дезактивація) з повторною експертизою; г) продукт непридатний до вживання і підлягає знищенню; д) продукт непридатний до вживання і може бути використаний на корм тваринам; е) продукт непридатний до вживання і може бути використаний для технічних цілей або перероблений у добриво.

Контрольні задачі.

1. Проведена санітарна експертиза 10 мішків цукру, які при перевезенні забрудненні отруйними речовинами. Проби забирали з глибини 3 см по 100 г з кожного мішка. Індикацію рівня забруднення проводили за допомогою приладу ПХР – МВ і виявили наявність отруйних речовин типу “Іприт” і солей важких металів. Дайте гігієнічний висновок щодо порядку проведеної експертизи якості цукру та складіть експертне заключення за результатами медичної експертизи продукту.

2. При обстеженні партії рибних консервів на продовольчому складі в районі бойових дій виявлено бомбаж у кількох банках. Складіть обґрунтований експертний висновок.

Тема 3. Організація і проведення санітарного нагляду за умовами праці ліквідаторів наслідків надзвичайних ситуацій

Актуальність теми

Особливості умов праці особового складу військових і цивільних аварійно-рятувальних формувань при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій потребують дотримання чітких нормативних параметрів провідних шкідливих й небезпечних факторів, які характеризують трудову діяльність зазначених контингентів. Це дозволяє забезпечити оптимальний рівень працездатності та запобігає виникненню різноманітних патологічних станів.

Навчальні цілі

Знати провідні шкідливі і небезпечні фактори, які супроводжують катастрофи та інші надзвичайні стани, їх вплив на здоров’я і працездатність ліквідаторів наслідків катастроф та потерпілого населення, клінічні та психофізіологічні методи оцінки працездатності, стомленості, стану здоров’я ліквідаторів.

Уміти провести медичний контроль за важкістю, напруженістю праці, психофізіологічним, фізичним станом ліквідаторів наслідків катастроф та потерпілого населення, застосовувати засоби збереження здоров’я і працездатності при ліквідації наслідків катастроф та інших лихоліть, використовувати індивідуальні засоби захисту (респіратори, протигази, спецодяг), допінги, психотропні препарати тощо.

Базові знання, вміння та навики

Знати класифікацію умов праці за важкістю та напруженістю трудового процесу, поняття про шкідливі та небезпечні фактори, шляхи надходження токсичних речовин в організм (загальна гігієна та екологія).

Уміти провести гігієнічну оцінку умов праці ліквідаторів надзвичайних ситуацій за показниками важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності трудового процесу (загальна гігієна та екологія).

Зміст теми

Значення гігієнічного забезпечення умов праці військових і цивільних формувань при надзвичайних ситуаціях. Особливості умов праці особового складу військових і цивільних аварійно-рятувальних формувань при ліквідації наслідків катастроф та інших надзвичайних ситуацій. Сили та засоби медичної служби військових і цивільних формувань по гігієнічному забезпеченню праці ліквідаторів наслідків катастроф. Методи та засоби медичного контролю за станом здоров’я і працездатністю ліквідаторів наслідків катастроф.

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія / Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 642-657.

2. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях: Підручник / За ред. К.О.Пашка. Тернопіль:Укрмедкнига, 2005. – С.197 – 278.

3. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 688-696.

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/ За ред. І.І.Даценко.- Львів: Світ, 2001.- С.449-452.

Матеріали для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Шкідливі та небезпечні чинники, що діють на ліквідаторів катастроф та інших надзвичайних ситуацій природного походження (землетруси, повені, бурі, зсуви та інші).

2. Шкідливі та небезпечні чинники, які діють на ліквідаторів катастроф та інших надзвичайних ситуацій техногенного походження на хімічних, нафтоперегонних і подібних підприємствах.

3. Шкідливі та небезпечні чинники, які діють на ліквідаторів радіаційних аварій і катастроф (на прикладі Чорнобильської катастрофи).

4. Психоемоційне напруження та стрес, які розвиваються у ліквідаторів надзвичайних ситуацій, методи і засоби їх профілактики та лікування.

5. Використання допінгів, психотропних препаратів з метою подолання стресів, психоемоційних реакцій у ліквідаторів наслідків катастроф, потерпілого населення.

6. Гігієнічна характеристика індивідуальних засобів захисту, що використовуються ліквідаторами.

7. Особливості режиму і умов праці, її важкості, напруженості при ліквідації наслідків катастроф та інших надзвичайних ситуацій.

8. Методи оцінки функціонального стану організму ліквідаторів катастроф.

Контрольні тести

1. Вкажіть допустимий час (хв) перебування ліквідатора в одязі з ізоляцією без вологого екранувального комбінезону при температурі повітря 35ºС: а) до 50; б) 45; в) 40; г) 30; д) 20; е) 15; ж) 10.

2. Вкажіть допустимий час (год) перебування ліквідатора в одязі з ізоляцією з вологим екранувальним комбінезоном при температурі повітря 15ºС: а) > 5; б) > 3; в) 2,0-2,5; г) 1,5-2,0; д) 1,0-1,5; е)) 0,5.

3. Хвилинний об’єм дихання у ліквідаторів катастроф при виконання фізичної роботи може збільшуватись до (л/хв): а) до 10; б) 20; в) 30; г) 40; д) 50; е) 100.

4. До фільтрувальних засобів захисту органів дихання належать: а) маски; б) шлангові протигази; в) респіратори; г) кисневі протигази; д) універсальний респіратор; е) саморятівник СР-9.

5. До ізолюючих засобів захисту органів дихання належать: а) маски; б) шлангові протигази; в) респіратори; г) кисневі протигази; д) універсальний респіратор; е) саморятівник СР-9.

6. За умови якого вмісту кисню (%) у повітря дозволяється використовувати фільтрувальні засоби захисту органів дихання:

а) 10; б) 16; в) 18; г) 20; д) 25; е) 30.

7. Які седативні препарати можуть призначатись ліквідаторам при роботі в осередках надзвичайних ситуацій:

а) корвалол; б) фенобарбітал; в) корвалдин; г) сиднокарб; д) аміналон; е) настоянка піону.

8. Вкажіть антидепресанти, що можуть призначатись ліквідаторам при роботі в осередках надзвичайних ситуацій з метою оптимізації психо-емоційного стану:

а) імізин; б) фенобарбітал; в) корвалдин; г) сиднокарб; д) аміналон; е) ніаламид.

9. Яке значення вегетативного індексу (ВІК) вказує на перевтому (%):

а) 3; б) 5; в) 10; г) 15; д) 20.

Контрольні задачі

1. Визначте, які фізіологічні та психофізіологічні методи можуть бути використані в умовах катастроф та інших надзвичайних ситуацій для оцінки показників функціонального стану серцево-судинної системи особового складу військових і цивільних аварійно-рятувальних формувань.

2. Скласти структурно-логічну схему видів індивідуальних засобів захисту при ліквідації наслідків катастроф і надзвичайних ситуацій та показів до їхнього застосування.

Тема 4. Гігієна переміщення та базування особового складу військ

Актуальність теми

Першочерговим завданням під час переміщення військових формувань є збереження боєздатності особового складу, що потребує організації відповідних санітарно-гігієнічних заходів. Пересування військ здійснюється двома основними способами — маршем та перевезенням різними видами транспорту: автомобільним, водним (річковим та морським), авіаційним. Медичне забезпечення переміщення військових формувань передбачає постійне спостереження за особовим складом з метою виявлення шкідливих та небезпечних чинників, що можуть мати вплив на стан здоров’я, працездатність та боєздатність солдат та офіцерів, а також проведення комплексу санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на усунення їхньої несприятливої дії.

Навчальні цілі

Знати гігієнічні вимоги щодо переміщення військ маршем у пішому строю і різними видами транспорту.

Уміти провести належні санітарно-гігієнічні заходи задля попередження впливу шкідливих та небезпечних фактори на здоров’я особового складу під час переміщення та базування військових формувань.

Базові знання, вміння та навики

Знати гігієнічну класифікацію умов праці за показниками важкості трудового процесу, вплив несприятливих мікрокліматичних чинників на стан здоров’я, працездатність та боєздатність військовослужбовців (загальна гігієна та екологія).

Уміти провести гігієнічну оцінку умов пересування особового складу маршем в пішому строю у різних кліматичних умовах (загальна гігієна та екологія).

Зміст теми

Характеристика шкідливих та небезпечних факторів, що можуть мати несприятливий вплив на стан здоров’я, працездатність та боєздатність солдат та офіцерів під час переміщення та базування військових формувань. Обов’язки посадових осіб при організації переміщення особового складу військ. Особливості нічного маршу, маршу в горах, а також в умовах високої та низької температури. Гігієнічне забезпечення перевезення особового складу військ автомобільним, залізничним, водним (річковим й морським) та авіаційним транспортом. Санітарно- гігієнічні заходи, що проводяться під час переміщення та базування військ, їхні особливості у різних кліматичних умовах (низьких та високих температур).

Рекомендована література

Основна:

1. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях: підручник / За ред. К.О. Пашка. Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. – С.228- 235.

2. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р. Д. Габович. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 688-689.

Додаткова:

1. Статут внутрішньої служби Збройних Сил України // Військові статути Збройних Сил України. – Київ: Воєнне видавництво України "Варта", 2000.

2. Беляков В. Д. Военная гигиени и эпидемиология / В. Д. Беляков, Е. Г. Жук. – М.: Медицина, 1988. – С. 156- 174.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Характеристика шкідливих та небезпечних факторів для стану здоров’я, особового складу під час переміщення військових формувань.

2. Способи переміщення військ. Значення медичних та санітарно-гігієнічних заходів при переміщенні військ.

3. Обов’язки посадових осіб при організації пересування військ.

4. Гігієнічне забезпечення маршу в пішому строю. Класифікація маршів. Режим руху та харчування.

5. Особливості нічного маршу, маршу гірською місцевістю, а також в умовах високої та низької температури повітря.

6. Особливості гігієнічного забезпечення перевезення військ автомобільним транспортом.

7. Особливості гігієнічного забезпечення перевезення військ водним (річковим та морським) транспортом.

8. Особливості гігієнічного забезпечення перевезення військ авіаційним транспортом.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 2133 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...