Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 12



Практичне 2 години.

Тема: Усунення недоліків судового рішення

Мета заняття:

- освітня: формування у слухачів уявлення про судове рішення та вимоги, які пред’являються до нього;

- розвиваюча: закріплення знань щодо процесуальних документів;

- виховна: формування у слухачів поваги до судового рішення як до основного процесуального судового документу.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Основні поняття: судове рішення, законність судового рішення, обґрунтованість судового рішення, незмінність, виключність, преюдиціальність, законна сила судового рішення.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Законна сила судового рішення.

2. Негайне виконання судових рішень. Відстрочка та розстрочка виконання.

3. Додаткове рішення.

4. Роз'яснення судового рішення

5. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні.

Тема реферату: «Відмінності в правовому регулюванні судових рішень у цивільному процесі іноземних держав та України».

Задача №1

У справі про виселення суд постановив рішення з резолютивною частиною наступного змісту: «Виселити Губенко Степана Івановича з усієї сім’єю з спірної квартири. Рішення може бути оскаржено на протязі 10 днів.»

Зазначте недоліки резолютивної частини цього рішення.

Яким чином можуть бути виправлені ці недоліки?

Задача №2

По справі про відшкодування заподіяної шкоди суд задовольнив позов та поклав на співвідповідачів часткову відповідальність замість солідарної.

За проханням позивача суддя виніс ухвалу про роз'яснення рішення, в якій вказав, що обов'язок співвідповідачів з відшкодування шкоди слід вважати солідарним.

Проаналізуйте ухвалу судді про роз’яснення рішення.

Задача №3

При розгляді справи про вилучення майна (холодильника, швейної машинки та телевізора) із чужого незаконного володіння суддею позов був задоволений, але не вказано холодильник якої марки підлягає стягненню. Позивач звернувся до суду з проханням роз’яснити судове рішення і вказати у ньому певну марку холодильника.

У судовому засіданні, на якому вирішувалось питання про постанову додаткового судового рішення відповідач зазначив, що свого часу суддею не були досліджені всі необхідні докази, а саме – не викликані свідки відповідача, яки були присутні при передачі на „деякий час” холодильника відповідачу. Тепер же, позивач вимагає власний холодильних відповідача.

Як повинен діяти суд у цій ситуації?

Задача №4

Після набрання чинності рішенням суду про стягнення з Попова на користь Ігнатова 25 тис. грн., Попов звернувся до суду з проханням відстрочити сплату грошей на 2 роки, обґрунтовуючи це наявністю значної кількості утриманців та скрутним матеріальним становищем.

Суддя на заяві Попова наложив резолюцію: «Розстрочити виплату присудженої суми 25 тис. гр. на 2 роки помісячними рівними сумами».

Визначте, чи вірно вчинив суддя?

Методичні рекомендації

Кожне судове рішення повинно відповідати вимогам, що до нього пред'являються. Допущені недоліки, як правило, виправляються вищестоящим судом. Однак, деякі з них, зв'язані з неповнотою, неясністю, неточністю, наявністю умов судо­вого рішення можуть бути виправлені судом, що виніс це рішення, шляхом постанови додаткового рішення (ст. 220 ЦПК/, роз'яснення судового рішення (ст. 221 ЦПК). виправлення описок і явних арифметичних помилок (ст. 219 ЦПК).

При підготовці до першого та другого питання та правильного вирішення запропонованих задач слід мати на увазі, що за загальним правилом рішення суду набирає законної сили після спливу строку на апеляційне оскарження, що на сьогодні складає десять днів на оскарження рішень суду і п’ять днів на оскарження ухвал суду першої інстанції. В разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після його перегляду апеляційним судом.

Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно підлягає виконанню не з часу набрання ним законної сили, а з часу його оголошення в судовому засіданні. Цим забезпечується швидкий захист важливих прав і інтересів фізичних осіб (ст. 367 ЦПК). Допуск негайного виконання рішення обумовлюється характером спірних правових відносин які були предметом розгляду суду, колом суб’єктів цих відносин та правовими наслідками. Слід пам’ятати, що негайне виконання судового рішення не є перешкодою для подання апеляційної скарги.

Постановляючи рішення, суд може визначити порядок його виконання, надати розстрочку або розстрочку виконання (ст. 217 ЦПК). Зазначена стаття не передбачає певних підстав для відстрочки або розстрочки виконання, але ними завжди є обставини, яки перешкоджають або утруднюють виконання. Слід ураховувати, що при відстрочці судом переноситься строк виконання рішення в бік збільшення на точно визначений строк, а при розстрочці – визначається строк стягнення присудженого у певних частинах протягом визначеного строку.

У будь якому випадку після набрання судовим рішенням чинності воно набуває властивостей загальнообов’язковості, стабільності, незмінності, неспростовності та преюдиціальності.

При підготувці до третього питання варто виходити з положень ст.220 ЦПК. відповідно до якого, додаткове судове рішення постановляється у випадку порушення вимоги повноти судового рішення, тобто, коли не вирішені всі заявлені вимоги у справі або не вирішенні окремі процесуальні питання (негайне виконання судового рішення, порядок виконання). Необхідно знати умови, при котрих мо­жливо винесення додаткового судового рішення. По-перше, це наявність підстав для прийняття додаткового рішення, по-друге, межі строку в рамках якого може бути подана заява – до закінчення строку на виконання рішення. Ініціаторами прийняття додаткового рішення можуть бути як особи, які приймають участь у справі, так і сам суд, який постановив рішення.

При підготуванні до четвертого питання необхідно звернутися до ст. 221 ЦПК. Роз'яснення судового рішення - це уточнення і більш ясний виклад його змісту. Підставами для роз’яснення судового рішення є нечітке викладення його змісту, незрозумілість його положень. Таке судове рішення не відповідає вимогам ясності, виконавчості. Роз’яснення судового рішення можливе без зміни його змісту в межах вирішених судом правових вимог. Роз'яснення судового рішення проводиться судом протягом десяти днів за заявою осіб, що приймають участь у справі або органу виконання судового рішення. Заява повинна бути подана у межах строку виконавчої давності.

При підготуванні до п’ятого питання необхідно усвідомити, що таке описка і арифметична помилка, по чиїй ініціативі від­бувається виправлення описок і явних арифметичних помилок і в який строк можна ставити перед судом це питання. Опискою називається зроблена судом механічна помилка внаслідок котрої незрозумілими є об’єкт присудженого, сторони, порядок та строк виконання та ін. Помилка – неточність рішення суду допущена внаслідок неправильності арифметичних розрахунків, що може суттєво вплинути на визначення суми, що підлягає стягненню. Ініціатором виправлення описок і арифметичних помилок є суд, який постановив рішення або особи які приймали участь у справі. Заява розглядається протягом десяти днів з дня їх надходження.

Питання для самоконтролю:

1. У який термін судові рішення набирають чинності?

2. У яких випадках суд, який постановив судове рішення, може змінити або скасувати його?

3. Що означає преюдиціальність судового рішення?

4. Що означає виключність судового рішення?

5. Чи можна оскаржити в апеляційний суд рішення суду про поновлення на роботі, що підлягає негайному виконанню?

6. Чи можна оскаржити в апеляційний суд рішення суду про стягнення аліментів, що підлягає негайному виконанню?

7. Що означає поворот виконання і в яких випадках він не допускається?

8. В який термін суд, який постановив рішення, може сам виправити певні недоліки цього рішення?

9. За ініціативою яких осіб суд має право виправити недоліки судового рішення?

10. Які факти можуть бути підставою для постановлення додаткового рішення?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...