Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 10



Практичне 2 години

Тема: Порядок проведення судового засідання. Фіксація судового процесу.

Мета заняття:

- освітня: засвоєння курсантами та студентами загальних засад діяльності суду та інших суб’єктів на стадії провадження у справі до судового розгляду;

- розвиваюча: формування вмінь щодо роботи з нормативними актами, що регулюють положення щодо підготовки справи до судового розгляду у цивільному судочинстві;

- виховна: забезпечення розвитку у студентів поваги до дотримання закону при розгляді цивільних справ з метою забезпечення захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Основні поняття: стадія провадження у справі до судового розгляду, попереднє судове засідання, судові виклики, судові повідомлення.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Поняття і значення стадії судового розгляду.

2. Частини судового засідання.

3. Ввідкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі.

4. Закінчення справи без винесення судового рішення.

5. Фіксація судового процесу.

Теми реферату: «Фіксація ходу судового засідання технічними засобами».

Задача № 1

При розгляді справі про виселення Нікуліна, прокурор, за ініціативою якого була порушена справа, під час дебатів заявив про необхідність залучення до участі у справі всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з Нікуліним.

Після закінчення дебатів суд відклав провадження по справі та прийняв заходи щодо явки до суду дружини та доньки Нікуліна, заслухав їх пояснення по справі і вийшов до нарадчої кімнати для винесення рішення.

Які помилки допущені судом?

Задача № 2

У провадженні Станично-луганського районного суду Луганської області знаходилася справа за позовом Мамедова до приватного підприємця Руденка про стя­гнення 2000 грн.

Сповіщені повістками про день розгляду справи, ні сторони ні представники сторін не звилися у судове засідання і не повідомили суд про свою згоду вирішити справу в їх від­сутності.

З причини неявки сторін та їх представників суд розгляд справи відклав і вдруге надіслав повістки сторонам. У призначений день нового засідання представник позивача був присутній у суді, а відповідач знову не з’явився і не забезпечив явку свого представника з невідомих причин.

Суд знову виніс ухвалу про відкладення розгляду справи через повторну неявку сторін.

Проаналізуйте, як мав діяти суд у наявній ситуації.

Задача № 3

У першому судовому засіданні 10 жовтня 2010 року суд прийшовши до висновку, що позов недостатньо підтверджений доказами, зобов’язав позивача надати докази до другого судового засідання, що призначив на 15 жовтня 2010 року. Оскільки позивач у друге судове засідання також не надав доказів, суд виніс ухвалу про закриття провадження по справі за необґрунтованістю.

Чи правильні дії суду?

Задача № 4

Справа за позовом прокурора в інтересах Аляб’євої (інваліда 1 групи) слухалось у Жовтневому суді м. Луганська і неодноразово зупинялось та відкладалось с поважних причин.

У назначений час в судове засідання з’явилася племінниця Аляб’євої та представила суду письмову заяву своєї тітки про те, що вона відмовляється від позовних вимог. Прокурор, у свою чергу наполягав на розгляді справи, мотивуючи тим, що права Аляб’євої грубо порушені, а сама вона тяжко хвора і тому не може в повному обсязі розуміти своєї вигоди у разі позитивного судового рішення. Суддя виніс ухвалу про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову.

Чи правильні дії суду?

Проаналізуйте, як має діяти суд у даній ситуації.

Задача № 5

Після закінчення судового засідання по цивільній справі свідок Войтенко звернулася до судді з проханням про внесення виправлень до протоколу судового засідання через те, що як видно з оголошеного судом рішення, її показання перекручені секретарем судового засідання, який неуважно писав протокол.

Що повинен вчинити суд?

Хто й у якому порядку має право приносити зауваження на протокол судового засідання?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 205 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...