Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 8



Практичне2 години.

Тема: Правове регулювання діяльності суду та інших учасників цивільно-процесуальних відносин у процесі доказування.

Мета заняття:

- освітня: засвоєння курсантами та студентами загальних засад діяльності суду та інших суб’єктів у процесі доказування; сутності та класифікації доказів у цивільному процесі;

- розвиваюча: формування вмінь щодо роботи з нормативними актами, що регулюють положення щодо доказів у цивільному судочинстві;

- виховна: забезпечення всебічного розвитку у студентів поваги до дотримання закону при розгляді цивільних справ з метою забезпечення захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Опорні поняття: судове доказування, докази, предмет доказування, на­лежність доказів, допустимість засобів доказування, речові докази, письмо­ві докази, висновок експерта.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Поняття, мета, загальні правила судового доказування.

2. Предмет доказування. Факти, що не потребують доказування.

3. Поняття доказів. Види засобів доказування.

4. Забезпечення доказів.

Теми рефератів: «Докази і доказування в цивільному процесі іноземних держав»; «Порядок допиту свідків у цивільному судочинстві».

Задача №1

Кравцов звернувся до суду з позовом до Яремчика про захист честі та гідності. Свій позов він обґрунтував тим, що статтю Яремчика у якій, на погляд позивача, містились відомості, що принижують його честь та гідність надрукувала місцева газета “ПОЛЕ”. Кравцов вказував, що він не здійснював тих огидних вчинків, які стали основою статті і вимагав зобов’язати відповідача спростувати розповсюджену про нього недостовірну інформацію.

Які факти входять у предмет доказування?

Як на ваш погляд повинні розподілятися обов’язки по доказуванню?

Що таке доказова презумпція?

Задача №2

Павловські звернулася в суд з позовом до Кравченка про визнання за нею права власності на половину жилого будинку, оскільки вона придбала цю половину у травні 2009 року у матері відповідача. До позову вона додала розписку, в якій зазначено всі умови угоди, передана сума грошей та обов’язок матері Кравченко здійснити належне оформлення угоди після повернення її з Росії, де вона знаходилась на заробітках. У грудні 2009 року мати відповідача померла. Позивачка зазначила, що з моменту купівлі будинку, вона мешкає у своїй частині та утримує її. До позову додані розписка, квитанції про сплату комунальних послуг та клопотання про допит сусідів у якості свідків.

Суддя відмовив у залученні до справи розписки, квитанції та у виклику свідків, тому що згідно ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу житлового будинку повинен бути нотаріально-посвідченим.

Які факти входять у предмет доказування по цій справі?

Чи може суд за таких обставин задовольнити позов?

Задача № 3

У суді розглядалася справа за позовом Гузева до Карданової про визнання заповіту недійсним. Гузев стверджував, що спадкодавець під час посвідчення заповіту головним лікарем, був у стані несвідомості. Цей факт він підтверджував показаннями Головко, сусіда спадкодавця по палаті, який зазначив, що зранку 25 листопада 2010 р. в момент складання заповіту, спадкодавець був у свідомості, а коли прийшов головний лікар для посвідчення заповіту, він знепритомнів і через 2 години, не приходячи у свідомість, помер.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...