Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив на ринок змін у попиті на гроші



На відміну від пропозиції попит на гроші не може зміститься за бажанням банківської системи. Для цього потрібно, щоб у самій реальній економіці визріли необхідні передумови і чинники. Одним із таких чинників може бути зростання ВНП і національного доходу. У цьому випадку неминуче зросте попит на гроші, насамперед збільшиться потреба в поточних запасах. У графічній моделі це виявиться в зміщенні кривої попиту з позиції Md у позицію М1d1 (рис. 3.8.).

За незмінної пропозиції грошей точка перетину кривих попиту і пропозиції (точка рівноваги) зміститься у положення А2. Це значить, що рівновага між попитом і пропозицією при масі грошей в обороті 4,0 млрд. грн. Настане за ставки процента 10 %.

У реальній дійсності цим змінам відповідатиме збільшення попиту економічних суб’єктів на банківські позички. Для надання таких позичок банкам потрібні будуть додаткові резерви, і вони збільшать попит на ресурси на міжбанківському ринку. Проте задовольнити всі додаткові потреби в ресурсах таким способом банки не зможуть, бо загальна пропозиція грошей залишається незмінною – 4,0 млрд. грн. Між банками розпочнеться конкуренція за ресурси, відсутність яких спричинить зростання ставки процента на міжбанківському ринку, а потім і по інших позичках. У міру зростання рівня процента зростатиме альтернативна вартість зберігання грошей, і в економічних суб’єктів буде зменшуватись бажання накопичувати запаси грошей, а отже – одержувати додаткові позички. При досягненні ставкою процента 10 % бажання економічних суб’єктів збільшувати запаси грошей стабілізується і відновиться рівновага на грошовому ринку, однак за значно вищого рівня процента.

Зниження попиту на гроші зумовить запущення всіх розглянутих процесів (попит на позички, формування резервів, зміна процентної ставки) в протилежному напрямку. Рівновага на грошовому ринку відновиться на нижчому рівні. Лінія попиту на моделі ринку зміститься вліво і вниз, а точка рівноваги зміститься вниз від точки А2 по лінії пропозиції грошей.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 309 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...