Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив на ринок змін у пропозиції грошей



Припустимо, що за умови урівноваженості грошового ринку в т. А, що відповідає 8 % номінального процента і 4,0 млрд. грн. грошової маси, центральний банк приймає рішення збільшити пропозицію грошей до 5,0 млрд. грн., тоді крива М1 на графічній моделі зміститься вправо в точку, що адекватна 5,0 млрд. грн. яка визначить новий рівень рівноваги на грошовому ринку: ставка % знизиться до 6 %, маса грошей збільшиться до 5,0 млрд. грн (рис. 3.8.).

Рис. 7.2. Вплив на ринок зміни у попиті і пропозиції грошей.

Які ж конкретні процеси в реальній дійсності спричинити ці зміни в моделі грошового ринку?

Коли центральний банк починає скупку цінних паперів у комерційних банків, останні одержанні додаткові резерви, починають вкладати їх в дохідні активи і насамперед запропонують у позички на міжбанківському ринку. Додаткова пропозиція ресурсів підштовхне вниз проценту ставку на цьому, а згодом і процентну ставку по всіх банківських позичках. Зниження % ставки викличе падіння альтернативної вартості зберігання грошей в економічних суб’єктів, унаслідок чого почне зростати їх попит на гроші, що виявиться в збільшенні замовлень на одержання позичок. І будуть вони зростати одночасно доти, доки попит не досягне повного рівня пропозиції грошей, тобто 5,0 млрд. грн. У цій точці настане рівновага попиту і пропозиції; а процентна ставка стабілізується на рівні 6 %.

Центральний банк може прийняти рішення про зменшення пропозиції грошей на урівноваженому ринку, щоб вирішити певні макроекономічні завдання. Цього можна досягти продажем цінних паперів на відкритому ринку, що призведе до скорочення надлишкових резервів комерційних банків і зменшення їхніх можливостей надавати позички своїм клієнтам, що призведе до підвищення позичкового процента. Конкуренція між економічними суб’єктами за банківські позики надають цьому процесу тривалого характеру, поки процент не досягне нового рівноважного рівня, адекватного новим обсягом попиту і пропозиції, які скоротяться порівняно з попередніми. Крива пропозиції зміститься вліво, а точка рівноваги – вліво і вверх по кривій попиту і займе позицію А.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 397 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...