Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок відкриття банківського рахунку



Стаття 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" від 5 квітня 2001 р. передбачає, що банки мають право відкривати рахунки резидентам України (юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, фізичним особам), нерезидентам України (юридичним особам — інвесторам, представництвам юридичних осіб в Україні та фізичним особам). Зазначені особи мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору та за згодою цих банків для забезпечення своєї господарської діяльності і власних потреб.

Детально порядок відкриття рахунків та їх режими регулюється спеціальною Інструкцією про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою 18 грудня 1998 р. постановою Правління Національного банку України.

Для відкриття банківського рахунка підприємства подають до установи банку такі документи:

— заяву на відкриття рахунка встановленого зразка, підписану керівником та головним бухгалтером підприємства;

— копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади, засвідчену нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

— копію належним чином зареєстрованого статуту (положення), засвідчену нотаріально чи реєструючим органом;

— копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

— довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

— копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств, організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що видав довідку;

— копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію підприємства у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника соціальних страхових внесків, засвідчену нотаріально або органом, що його видав, чи уповноваженим працівником банку;

— картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпоряджання рахунком, засвідчену нотаріально з відбитком печатки підприємства.

Цей перелік документів для відкриття рахунка в установі банку є загальним. Для деяких видів підприємств законодавством передбачено подання додаткових документів (наприклад, орендні підприємства подають нотаріально засвідчену копію договору оренди, а колективні сільськогосподарські підприємства, товариства споживчої кооперації, політичні партії, громадські та релігійні організації — протокол загальних зборів про створення або копію протоколу, засвідчену нотаріально).

Рахунок відкривається з письмового дозволу керівника установи банку надписом на заяві про відкриття рахунка. Після відкриття рахунка банк не має права вимагати ні довіреності, ні інших документів, які підтверджували б повноваження осіб, підписи яких є в картці зі зразками.

Фізична особа-підприємець для відкриття банківського рахунку зобов’язана надати банку такі документи:

- заяву про відкриття поточного рахунку, підписану фізичною особою-підприємцем;

- копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця уповноваженим органом, що його видав;

- копію документа, що підтверджує взяття фізичної особи - підприємця на облік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

- копію документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи-підприємця у відповідним у органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

- картку із зразками підписів

Для відкриття рахунку фізичною особою, що не є суб’єктом підприємництва, остання подає до установи банку паспорт або документ, що його замінює, для ідентифікації, також заяву про відкриття поточного рахунку та картку із зразками підписів. Зразки підписів громадянина засвідчуються підписом уповноваженого працівника банку і не вимагають обов’язкового нотаріального засвідчення.

Законодавство передбачає особливий порядок відкриття рахунків неповнолітнім особам. Зокрема, відкриття рахунків на ім’я малолітніх осіб здійснюють їх законні представники: батьки(усиновлювачі) або опікуни.

У свою чергу за неповнолітньою особою віком від 14 до 16 років законодавство закріплює право самостійно подати документи для відкриття рахунку. Зокрема, неповнолітня особа має:

-предявити уповноваженому працівнику банку свідоцтво про народження, а також документ державної податкової служби, що свідчить про присвоєння їй ідентифікації номера платника податків.

- довідку із зразком підпису, засвідчену нотаріально;

- заповнити заяву про відкриття поточного рахунку;

- укласти з банком договір банківського рахунку.

Неповнолітні особи віком від 16 до 18 років відкривають поточні рахунки в порядку, встановленому для фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємництва.

Слід зазначити, що чинне законодавство передбачає відповідальність, яка застосовується до установ банків або юридичних осіб, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які у встановлений законом строк (3 робочих дні) не повідомили про відкриття або закриття рахунків у банках — штрафні санкції у вигляді 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 669 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...