Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Банківські операції та банківські послуги



У Законі України «Про банки і банківську діяльність» вживаються поняття «банківські операції», «банківські угоди». У вказаному Законі міститься спеціальна стаття 47, яка має назву «банківські операції».

Проаналізувавши її зміст можна зробити висновок, що виключно банківськими операціями є такі, як:

1. Приймання вкладів (депозитів) від юридичних та фізичних осіб.

2. Відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих ра­хунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування ко­штів на них.

3. Розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

Зазначені операції у сукупності мають право здійснювати ли­ше банки на підставі ліцензії, виданої Національним банком України. Інші юридичні особи мають право здійснювати другу та третю операції на підставі ліцензії на здійснення окремих банківських операцій, виданої Національним банком України.

Таким чином, банки можуть здійснювати такі операції:

• операції, які складають зміст банківської діяльності (банківські операції) та які у сукупності можуть здійснювати лише банки;

• операції, які конкретизують та доповнюють банківські операції та які відповідно до законодавства можуть здійснювати інші юридичні особи. До цієї групи відносяться як операції, які банки здійснюють на підставі банківської ліцензії, так і операції, для здійснення яких вимага­ється окремий дозвіл НБУ;

• інші угоди, вчинення яких є необхідним для забезпечення здійс­нення банківської діяльності (зокрема оренда приміщення). Законодав­ством встановлені певні обмеження щодо цієї групи угод з метою уни­кнення шкоди основній діяльності банків.

Банківські послуги — це комплексна діяльність банку зі створення оптимальних умов для залучення тимчасово вільних ресурсів та задоволення потреб клієнта при проведенні банківських операцій, спрямована на отримання прибутку. Поняття «банківські послуги» можна розглядати у широкому і вузькому значенні. У широкому значенні термін є тотожним терміну «банківські операції». У вузькому значенні під банківськими послугами розуміють саме додаткові дії, супутні до основних видів діяльності банків, які покращують обслуговування клієнтів.

До банківських послуг можна віднести: діяльність з надання клієнту допомоги або сприяння в отриманні прибутку; кваліфікована допомога або порада для повсякденного використання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 484 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...