Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники надійності



Середнє напрацювання на відмову, год, не менше 500

Середній ресурс до поточного ремонту, год, не менше 1500

Середній ресурс до капітального ремонту, год, не менше 9000

Середній термін служби до списання, років, не менше 10

Середній час до відновлення працездатногостану, год, не більше 24

Коефіцієнт технічного використання, не менш 0,78

Завод-виробник: ВАТ "Компресорний завод",

м. Краснодар

Заходи безпеки. Експлуатація станції повинна здійснюватися у відповідно з наступними документами:- Інструкцією з експлуатації З ДА- 5 /220;- Стандартом " Станції компресорні пересувні. Вимоги безпеки ";- Стандартом "Обладнання компресорне. Загальні вимоги безпеки ";- "Правилами безпеки в нафтовій і газовій промисловості";- " Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском ";- " Правил будови і безпечної експлуатації стаціонарних компресорних установок, воздухопрово дів і газопроводів ";- Технічними описами та інструкціями підприємств -виробників та постачальників комплектуючих виробів.Працюючі станції мають такі види небезпечності:- Пожежонебезпека;- Вибухонебезпечність;- Шум і вібрація;- Небезпека ураження обертовими або рухливими частинами. Джерела небезпеки:- Газові комунікації (циліндри, судини і аппарати, трубопроводи), що знаходяться під тиском стислого газу; - Повітря, збагачене киснем, що скидаються в атмосферу після блоку газороздільного по технології одержання азоту, який ініціює загоряння легко займистих речовин;- Інертна газова суміш на основі азоту (не менше 90 % азоту за об'ємом), що надає задушлив дію на людину;- Мінеральні масла, застосовувані для змащення;- Обертові і рухомі частини. За правильну і безпечну експлуатацію станції наказом по організації призначається відповідальна особа, що володіє знаннями щодо безпечної експлуатації станцій компресорних з дизельним приводом. Для обслуговуючого персоналу обов'язковий периодичний інструктаж з техніки протипожежної безпеки.Необхідна періодична перевірка знань з правил експлуатації станції персоналом. Результати перевірки знань заносяться в журнал, де зазначається дата проведення, оцінка знань кперевіряється за підписом особи, яка провдила перевірку. Персонал, допущений до обслуговування станції, повинен знати:- Будову та принцип дії устаткування станції;- Схеми трубопроводів;- Схеми і місця підключення контрольно -вимірювальних приладів;- Пристрій і принцип дії автоматики станції;- Інструкцію з безпечного обслуговування станції- Способи попередження аварій та усунення несправностей. Графік періодичних перевірок встановлює експлуа туюча організація.Не допускається експлуатація станції, коли є підсос компресором повітря: можуть потрапити отруйні гази, повітря, збагачене киснем, вибухонебезпечні суміші та крапельна волога, а також поблизу тепловипромінюючих апаратів і агрегатів.

Забороняється зберігати всередині станції бензин, гас та інші легкозаймисті рідини.Перед пуском станції машиніст зобов'язаний оглянути станцію, переконатися в її справності, перевірити її системи і провести пуск відповідно з керівництвом.Підлоги та сходи станції повинні міститися в чістоті. Пролите масло необхідно негайно видаляти. Чистка, ремонт, регулювання обладнання при роботі станції забороняється. Під час чищення і регулювання дизеля необхідно вживати заходів проти мимовільного його запуску. Для чищення поверхонь обладнання застосування бензину, гасу та інших легкозаймистих рідин забороняється. Обтиральні матеріали застосовувати з хлопчатобумажних або лляних тканин. Застосування вовняних тканин не допускається. Усі вимірювальні засоби повинні бути повірені, мати пломбу або клеймо. Не рідше одного разу на рік повинна проводитися перевірка манометрів із записом результатів повірок у формуляр станції.Манометри не допускаються до застосування, якщо:- Відсутня пломба або клеймо;- Закінчився термін перевірки манометра;- Стрілка манометра не повертається до нульового показника шкали;- Розбите скло або є інші пошкодження.Забороняється під час роботи станції обслуговуючому персоналу виконувати роботи, не пов'язані з обслуговуванням станції. При роботі станції обслуговуючий персонал повинен стежити за параметрами станції за показаннями контрольно - вимірювальних приладів через кожну годину ро боти. Показання приладів в кожну зміну роботи заносяться в змінний журнал обліку роботи станції. Змінний журнал обліку роботи станції повинен перевірятися і підписуватися відповідальною особою щодоби.

На станції, крім експлуатаційної документації, повинні бути:- Інструкція з безпечної експлуатації станції, розроблена експлуатуючою організацією;- Змінний журнал обліку роботи станції;- Журнал обліку заправок паливом, маслами з указуваням дати заправки, марки масла, прізвища, посади та підпису особи, яка провадила заправку; Запуск дизеля киснем категорично забороняється.Пуск і зупинку компресора слід робити тільки при відкритих кранах продувки агрегатів повітропроводів й розвантажувального пристрою. Забороняється пуск компресора без прокачування масла системи мащення компресора. Подача масла для змащення циліндрів і сальників після підробітки компресора не повинна бути більше норми. Заправка масла в масляні системи повинна проводитися тільки через лійку з фільтром з оцинкованих ємностей з кришками. Забороняється використання для інших цілей ємностей, передбачених для транспортування, зберігання та заправки компресорного масла. Відпрацьоване масло до повторного використання без регенерації не допускається. Розбавляти масло гасом або дизельним паливом забороняється. Дозаправки масла і палива в баки дизеля і компресора слід проводити при працюючої станції, так як тільки в цьому випадку контролюється дійсний рівень масла в баках. При застосуванні антифризів в якості охолоджуючої рідини слід дотримуватися запобіжних заходів. Антифризи отруйні. Попадання антифризу всередину організму людини може викликати смертельне отруєння. Після робіт, пов'язаних з антифризом, руки необхідно вимити горячою водою з милом. Антифриз легко займистий, тому нагрівати його на відкритому вогні забороняється. Після зупинки (більше 30 днів) пуск в роботу станції проводиться з письмового дозволу відповідальної особи за правильну і безпечну експлуатацію станції.

Планово -попереджувальні огляди і роботи слід виробляти за графіком, складеним за рекомендації аводу-виробника і експлуатаційних умов. При замерзанні трубопроводів і продувних слід відігрівати тільки гарячою водою або парою.В якості прокладок для фланцевих з'єднань повітряпровода повинні застосовуватися пароніт, азбест і інші матеріали, стійкі до впливу тепла, вологи і масла. Запобіжні клапани повинні перевірятися на тиск повного відкриття, вказане в паспорті, але не рідше одного разу на шість місяців. Застосовувати відкритий вогонь всередині станції не допускається. Монтажні та ремонтні роботи із застосуванням вогню і електрозварювання повинні проводитися з дотриманням правил протипожежної безпеки, під спостереженням відповідальної особи та наявності письмовогодозволу технічного керівника організації та представник пожежної охорони. Ацетиленові генератори повинні розташовуватися при роботі станції не ближче 10 метрів. У разі виникнення пожежі в якості засобів тушіння пожежі застосовувати сухий пісок і спеціальні засоби (за допомогою вогнегасників). Воду не слід застосовувати при загорянні палива, масла і електропроводки. При гасінні пожооежі на станції необхідно зупинити дизель, відключити електрообладнання та розвантажити компресор, а також вжити заходів, що виключають проникнення вогню до паливної системи дизеля. Конструктивні зміни можна вносити тільки за погодженням з заводом, з обов'язковим занесенням змін у формуляр станції. Експлуатація станції в режимі стиснення повітря без отримання азоту (з відключеним мембранним блоком) і з температурою повітря більше +50 ° С на вході в газороздільний блок - не допускається. Автоматика станції забезпечує захист при аварійних режимах. Знаходження обслуговуючого персоналу біля станції дозволяється короткочасно (для огляду устаткування, приладів обладнання, приладів контролю і т.д.). При цьому персонал повинен мати індивідуальні засоби захисту (протишумні навушники). Постійне перебування персоналу біля станції під час роботи заборонено. Постійне робоче місце має бути на відстані не менше 30 метрів від станції. При цьому необхідне обов'язкове використання виносного пульта управління, щоб контролювати роботу станції.

Порядок установки. Положення станції щодо споживача азоту визначається організацією, яка проектує технологічний процес із застосуванням компресорної станції СДА-5/220 і НДА-5/220, або організацією, експлуатуючою станцію. При необхідності робиться підготовка майданчика, щоб уникнути похилого положення станції при роботі. Установку станції в робоче положення проводьте в наступній послідовності: 1) поставте станцію на гальмо стоянки; 2) підкладіть під задні колеса гальмові колодки; 3) відкрийте і закріпіть у відкритому положенні двері та люки капота.

Підготовка до роботи. Проведіть розконсервацію станції. Зробіть у формулярах і паспортах відмітки про проведену розконсервацію. Підготовк станції до пуску: проводьте так: 1) зробіть зарядку акумуляторних батарей зарядної станції; 2) Перевірити рівень палива в паливному баку; 3) загорніть зливні пробки, закрийте зливні крани; 4) заповніть системи охолодження дизеля і компресора охолоджувальною рідиною; 5) Перевірити рівень масла в рамі компресора і ререзервуарі насоса мастильного, при необхідності долийте. У мастильний насос масло заливайте тільки через сітку в горловині резервуара, потім горловину закрийте кришкою. У раму заливайте тільки відфільтроване масло; 6) Перевірити тиск в пусковому балоні; 7) залийте масло в циліндр приводу включення муфти. Якщо станція пускається в роботу після тривалої зупинки (більше 1 місяця), необхідно виконати додатково: 1) відкрити бокові люки рами і змастити гільзи крейцкопфа і штоки маслом з рами; 2) перевірити затягування сполук повітропроводу, кріплення циліндрів, контровку шатунних болтів і штоків і т.д. 3) прокачати масло вручну, провернувши ручку мастиль ного насоса на 50-60 обертів, і перевірити подачу масла в кожну змащуйте точку, від'єднавши масляні трубки від зворотних клапанів, потім їх під'єднати; 4) перевірити щільність водяної системи; 5) провернути колінчастий вал компресора вручну не менше ніж на 2-3 и за маховик. Стуків і заїдань не повинно бути; 6) перевірити, чи відповідає положення лопастей вентиляторів часу року. У зимових умовах в мастильний насос компресора необхідно заливати попередньо розігріте масло.

Порядок роботи. Пуск дизеля здійснюється в такій послідовності:- Натиснути біля пульта керування кнопку включення аккумуляторних батарей;- Натиснути тумблер " Захист " і перевірити напругу акумуляторних батарей. Напруга має бути не нижче 23 В;- Включити автоматику тумблером " Включення авто матики ", при цьому загоряється зелена лампочка " Автоматика включена ";- Заблокувати датчик концентрації кисню газоаналізатора (положення тумблера " Включено ") на період пуску компресора і виходу його на робочий режим. До пуску компресора дисплей газоаналізатора повинен показувати вміст кисню в атмосферному повітрі (-21 %);- Перевірити роботу сигнальних ламп натисканням кнопки " Перевірка світлового сигналу ";- Встановити ручку "Регулювання обертів " у се днее положення;- Прокачати масло в системі змащення дизеля з одночасним прокачуванням палива;- При досягненні тиску масла в головній магістрали 0,25 МПа, не вимикаючи маслопроачувального насоса, включити електростартер або відкрити кран в пуску дизеля;- Після пуску дизеля негайно відключити стартер або відкрити кран повітряного пуску; - Відключити маслопрокачувальний насос;- Встановити частоту обертання колінчастого вала дизеля 600-800 об / хв;- До включення компресора дизель прогріти на холостому ходу з поступовим збільшенням обертів до 1100 об / хв, поки температура охолоджуючої рідини і масла на виході з дизеля не досягне 45 ° С. Тривалість безперервної роботи стартера при пуску дизеля не повинна перевищувати 5 сек. Допускається не більше 3 спроб пуску, після чтого необхідно виявити і усунути несправність.

Пуск компресора. здійснюється так: 1) відкрийте продувні вентилі газоохолоджувачів, вологомастиловідділювача, колектора перед зворотним кла паном і фільтрів газороздільних блоків; 2) прокачайте електронасосом систему змащення компресора тиском масла

2,5... 3 кгс/см2; 3) доведіть оберти дизеля до 1000-1100 об / хв; 4) зробіть пуск компресора натисканням кнопки " Пуск компресора ", після чого оберти дизеля довести до 1350 об/хв;

5) після пуску компресора Перевірити за показами манометра тиск масла в системі мащення механізму руху компресора. Якщо протягом 30 сек тиск масла не досягає нижньої межі (1,1 кгс/см2), зупиніть компресор і усуньте несправність; 6) Перевірити по контрольних вікнам подачу масла насосом мастильним; 7) закрийте продувочні вентилі, починаючи з I-го ступеня, і вентилі скидання конденсату з фільтрів ГБ; 8) відкрийте вентиль подачі повітря у споживача; 9) при температурі охолоджуючої рідини і масла дизеля 45 ° С встановіть необхідний тиск нагнітання; 10) Перевірити за показаннями манометрів розподіл тисків по щаблях стиснення. Тиск повинні находиться в межах, зазначених у таблиці " Технічні характеристики ") проконтролюйте вміст кисню в виробленій суміші. Після пониження концентрації кисню в суміші до робочого значення (менше 12 %) і виходу компресора на робочий режим розблокуйте датчик кисню газоаналізатора (положення тумблера " Включено "); 12) прослухайте роботу компресора. При виявленні стуків зупиніть компресор і усуньте неполадки; 13) якщо компресор пускають в роботу після довгої зупинки, то після півгодинної роботи в режимі хо лоостого ходу зупиніть компресор, відкрийте люки рами і Перевірити на дотик гільзи крейцкопфа, крейцкопф, корінні підшипники і головки шатуна. У разі перенагрівання якої-небудь деталі усуньте причину нагрівання.

Аварійна зупинка компресорної станції. У разі необхідності термінової зупинки станції необхідно: 1) зупинити дизель; 2) відключити муфту зчеплення. У разі, що вимагає негайної зупинки компресора, необхідно: 1) виключити муфту зчеплення; 2) відкрити вентилі продувки; 3) зупинити дизель.У разі швидкого зростання обртів вище максимальних дизель зупинити таким чином: 1) поставити рукоятку управління частотою обертання в положення " Останов "; 2) відтягнути на себе рукоятку "Аварійна зупинка дизеля " на пульті управління, перекривши доступ повітря в циліндри дизеля; 3) закрити кран подачі палива; 4) розвантажити компресор відкриттям продувних вентилів; 5) відключити муфту зчеплення; 6) вимкнути акумуляторні батареї. При припинені подачі пали, що визначається раптової зупинкою компресорної станції, необхідно: 1) перевести важіль приводу управління паливним насосом в положваення, відповідне припиненні подачі палива; 2) відкрити вентилі продувки газоохолоджувачів, волого- масловіддільника компресора і ГБ; 3) відключити акумуляторну батарею вимикачем живлення на пульті управління. При помилковому пуску компресорної станції (включення компресора), при закритих вентилях продувки компресора, відсутності охолоджуючої води, мала в картері і т.п. слід розвантажити і вимкнути компресор і зупинити дизель. Потім провести підготовку до пуску компресорної станції.

Особливості експлуатації станції при температурі навколишнього повітря нижче -5 0С.

При роботі в умовах низьких температур виконайте такі вимоги: 1) заправте паливні баки і маслобак дизеля зимовими сортами палива та мастил 2) переведіть акумуляторну батарею на зимову щільність електроліту і утепліть; 3) воду, якщо вона застосовується в якості охолоджуючої рідини, нагріту до 70-80 ° С, заливайте швидко і без перерв.

Для передпускового підігріву станція забезпечена підігрівачем ПЖД- 600 і системою підігріву вихлопними автомобіля. При короткочасних зупинках станції стежте, щоб температура охолоджувальної рідини і масла не падала нижче +5 ° С. При тривалій зупинці станції, для виключення випадків " розморожування " систем охолодження, злив води виробляєте негайно. Щоб уникнути застигання масла в маслосистемі дизеля і компресора, зробіть злив з радіатора масла дизеля, рами компресора і з мастильного насоса компресора.

Таблиця 4.4 -. Точки зливу охолоджувальної рідини

Найменування агрегата, вузла, збірки К-сть точок зливу Пристрій і місце розташування точки зливу
Дизель   Клапан водяного насоса дизеля
Підігрівач ПЖД-600   Кран котла-підігрівача
Система охолодження   Пробки в нижній частині водопроводу компресора
Компресор 2ГМ2,5-5/221 Блок охолодження   Пробки на нижніх колекторах
Система підігріву   Пробки в трубопроводі системи підігріву, трубопроводі підігріву масла дизеля
ГазоохолоджувачI ступені   Пробка в нижній частині торця газоохолоджувача

Можливі несправності та способи їх усунення

Таблиця 4.5 - Перелік планово-попереджувальних робіт при експлуатації станції





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...