Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. Визначити масову частку барвних і дубильних речовин в харчових продуктах рослинного походження методом Нейбауера-Левенталя



Реактиви: розчин KMnO концентрації0,01 моль/л; розбавлена водою Н SO (1:4), активоване вугілля; розчин індигокарміну (30г в 1 л води).

Хід роботи. Наважку подрібнених плодів або овочів масою 25 г переносять у мірну колбу на 250 мл, змивають залишки мезги з стінок воронки і стаканчика дистильованою водою. Вміст розчину у колби не перевищує ¾ її об’єму. Колбу

нагрівають на водяній бані при температурі 80 С, охолоджують до температури

20-22 С, приливають дистильовану воду до мітки, струшують, залишають на 2-5 хвилин для осідання і фільтрують крізь фільтрувальний папір у суху колбу. 5 мл фільтрату, 10 мл розчину індигокарміну, який є індикатором, 5 мл розчину сірчаної кислоти (1:4) і 500 мл дистильованої води переносять у хімічний стакан на 1 л. Суміш титрують розчином KMnO концентрації 0,1 моль/л, помішуючи коловими рухами скляною паличкою. Розчин KMnO додають із бюретки по краплям; зміна кольору відбувається поступово: від синього через темно-зелений, світло-зелений і зеленувато-жовтий до жовтого.

Титрування вважається завершеним тоді, коли від додавання розчину KMnO за рухомою паличкою залишається слід червоного кольору, а не жовтого, а загальний відтінок рідини не змінюється.

Потім виконують друге титрування витяжки. Відбирають 5 мл фільтрату у хімічний стакан, додають 1 г активованого вугілля і нагрівають на водяній бані до появи пару над рідиною (не до кипіння!) для прискорення адсорбування дубильних і барвних речовин. Колбу охолоджують під водопровідною водою, і фільтрують крізь фільтрувальний папір у суху колбу до тих пір, поки не буде чистий прозорий фільтрат. Залишок вугілля, який адсорбував барвні та дубильні речовини, промити не менш 5 разів теплою дистильованою водою. Одержаний фільтрат переносять у хімічний стакан, додають 10 мл розчину індигокарміну, 5 мл розчину сірчаної кислоти (1:4) і 500 мл дистильованої води і титрують розчином KMnO концентрації 0,1 моль/л до жовтого кольору. При цьому титруванні KMnO окислює всі речовини, крім барвних і дубильних, які адсорбувались вугіллям.

Виходячи з того що 0,3163 г окисляють 0,4157 г дубильних речовин, у розрахунку на танін, визначають масову частку барвних і дубильних речовин за формулою, %:

W = (10),

де W – масова частка барвних та дубильних речовин, %;

V – об’єм 0,1н розчину KMnO , витрачений на титрування досліджуваної

проби, мл;

V – об’єм 0,1н розчину KMnO , витрачений на титрування контрольної проби, мл;

0,4157 – коефіцієнт перерахунку розчину KMnO концентрації 0,1 моль/л на грами дубильних та барвних речовин;

V – загальний об’єм витяжки, яку отримано з продукту мл;

V – аліквотний об’єм витяжки, взятої для першого титрування, мл;

m – маса наважки, г;

Оформлення результатів. Результати аналізу заносять до таблиці та порівнюють з даними довідників.

Таблиця

Об’єм розчину KMnO концент- Масова частка дубильних та Маса рації 0,1моль/л, використаного барвних речовин, % Назва продукту наважки, на титрування, мл г ДП КП в продукті за даними довідника

 
 


ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ З ТЕМИ:

1. Барвні речовини продовольчих товарів, їх класифікація за походженням.

2. Роль барвних речовин у формуванні споживних властивостей та якості харчових продуктів.

3. Хімічна природа і властивості дубильних речовин.

4. Роль дубильних речовин у формуванні споживних властивостей та якості харчових продуктів.

5. Ароматичні речовини продовольчих товарів, їх роль у формуванні споживних властивостей і якості продуктів.

6. Характеристика фітонцидів.

7. Сутність методу визначення масової частки барвних і дубильних речовин.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 626 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...