Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система освітлення та світлової сигналізації автомобіля ЗІЛ-131



Прилади освітлення.

До приладів зовнішнього освітлення автомобіля належать:

- фари,

- габаритні ліхтарі,

- ліхтар освітлення номерного знаку,

- ліхтарі освітлення дороги під час руху автомобіля заднім ходом,

- керований прожектор.

Для внутрішнього освітлення призначені стельові ліхтарі (плафони) і лампи, що освітлюють щиток приладів. Крім того, автомобілі оснащують підкапотною і переносною лампами і штепсельною розеткою причепа.

Фара складається з корпусу, оптичного елемента, настановного кільця і облицювального обода. Оптичний елемент кріплять ободом до настановного кільця, положення якого в корпусі фари можна змінювати, обертаючи гвинти. Кільце утримується в корпусі пружинами. Склорозсіювач оптичного елемента з’єднується з відбивачем (рефлектором) його заломленими зубами. Внутрішня поверхня відбивача покрита алюмінієм і відполірована. Лампа вставлена ззаду у втулку відбивача і утримується в ній кришкою, що має контакти. До кришки приєднана колодка з дротами.

Лампа з фланцевим цоколем, двониткова (двоконтактна).

Рис. 11. Фара ФГ 122-П:

1 - прокладка; 2 -утримувач кожуха; 3 - кожух; 4 -лампа; 5 - втулка рефлектора; 6 - втулка

Лампа розжарювання 12 В, 50 + 40 Вт. Нитка 50 Вт – дальнє світло, нитка 40 Вт – ближнє світло. Нитка дальнього світла поміщена у фокусі відбивача, нитка ближнього світла зміщена вверх, тому випромінюване нею світло відображається в основному верхньою частиною рефлектора і направлене вниз.

Габаритні ліхтарі, що встановлюють спереду і ззаду з обох боків, позначають габарит автомобіля за шириною. Скло передніх габаритних ліхтарів біле, задніх - червоне.

Центральний перемикач світла призначений для вмикання приладів зовнішнього освітлення.

Він складається з:

- сталевого корпусу;

- ізоляційної панелі з контактами і затискачами;

- каретки (повзуна) з контактними планками;

- штока з кнопкою;

- повідка штока;

- реостата із затискачем.

Рис. 12. Центральний перемикач світла:

1- шток; 2 -корпус; 3 -реостат; 4 і 7 - затискачі; 5 - повзун; 6 -панель; 8 - контакт; 9, 10 -контактна планка і її пружина; 11,13 - пружина і кулька фіксатора повзуна; 12 - поводок штока; 14, 15 і 16 - панель, ковзаючий контакт і провідник реостата

Корпус перемикача пригвинчений гайкою до панелі щитка приладів автомобіля. Кнопку штока центрального перемикача можна встановити в одне з трьох положень, що фіксуються, при кожному з яких планки повзуна сполучають між собою контакти затискачів в певних поєднаннях. 0 – освітлення вимкнене (ручка повністю натиснута до упору); I – ввімкнені задні габаритні ліхтарі і підфарники (ручка витягнута на половину ходу); II- ввімкнені фари і задні габаритні ліхтарі (ручка витягнута повністю). У положеннях I і II ввімкнені також лампи освітлення приладів, напругу яких регулюють обертанням кнопки штока, що впливає на ковзаючий контакт реостата.

Рис. 13. Ножний перемикач світла:

а - будова; б - схема дії;

1-гумовий чохол кнопки; 2 -кнопка; 3 і 8 -пружини; 4 -корпус;

5 - стержень кнопки; 6 - вісь; 7- храпове колесо; 9 - ізолююча панель;

10 -контактна пластина; 11 - панель з контактами і затискачами;

12 і 13 -затискачі

Ножний перемикач світла дозволяє в положенні I центрального перемикача вмикати підфарники або ближнє світло фар, а в положенні II перемикати фари з ближнього світла на дальнє, і навпаки. Кнопка перемикача розміщена на підлозі кабіни зліва від педалі зчеплення. Під час кожного натискання кнопки повертається храпове колесо з контактною пластиною, щопо черзі сполучає живлячий затискач з одним із бічних затискачів.

Прилади сигналізації.

До них належать:

- звуковий сигнал,

- світлові покажчики повороту

- пристрій стоп-сигналу.

Для подачі звукового сигналу на автомобілях встановлюють звукові електромагнітні вібраційні сигналізатори. Звуковий електричний сигнал вібраційний, безрупорний встановлений під капотом. Прилад ввімкнений в ланцюг акумуляторної батареї послідовно з кнопкою, встановленою на рульовому колесі.

Рис.14. Звуковий сигналізатор:

1 – пружинна пластина рухомого контакту; 2 – контакти; 3 – якір; 4 – мембрана; 5 – резонатор; 6 – кришка; 7 – корпус; 8 і 9 – обмотка і сердечник електромагніта; 10 – конденсатор; 11 – регулювальний гвинт;

12 – колодка; 13 – акумуляторна батарея; 14 – кнопка на рульовому колесі

Під час натискання кнопки через обмотку і контакти сигналізатора проходить струм від батареї. Сердечник намагнічується і притягує якір, який, діючи через стрижень, вигинає мембрану. Одночасно якір натискає пластину рухомого контакту, що пружинить, відводячи його від нерухомого. Під час розмикання контактів ланцюг струму уривається, сердечник розмагнічується і всі деталі сигналу повертаються в первинне положення. Після цього процес роботи повторюється. Мембрана, що коливається під час роботи приладу, стає джерелом звуку.

Сигнал регулюють обертанням гвинта 11, діючого на пластину 1 рухомого контакту.

У кабіні водія автомобіля ЗІЛ-131 встановлений додатково звуковий сигнал (зумер) С39, що вмикається з платформи вимикачем сигналу, який укріплений на передостанній стійці з лівого боку платформи.

Покажчик повороту, складається з:

- перемикача, встановленого на рульовій колонці,

- електромагнітного переривника,

- передніх і задніх сигнальних ламп, поміщених у габаритних ліхтарях,

- контрольної лампи.

Рукоятка перемикача може займати три положення: сигнальні лампи вимкнені (середнє положення); ввімкнені передня і задня сигнальні лампи з лівого боку автомобіля; ввімкнені передня і задня сигнальні лампи з правого боку.

Рис. 15. Переривник

Переривник складається з:

- електромагніта 7,

- основного 5 і додаткового 9 якорів,

- основних 6 і додаткових 8 контактів,

- резистора 4,

- корпуса із затискачами СЛ (сигнальні лампи), Б (батарея) і КЛ (контрольна лампа).

Якорі 5 і 9 утримуються на певній відстані від сердечника електромагніта силою власної пружності, а якір 5, крім того, силою натягнення відтяжної ділянки (струни) резистора.

Оскільки резистор послаблює струм в ланцюзі, електромагніт не зможе притягнути якорі 5 і 9 і лампи горять тьмяно.

Через декілька секунд струна нагріється, її натягнення зменшиться і сердечник електромагніта притягатиме якір 5. Контакти замкнуться, і струм потече, минувши резистор. Сила струму зросте, і лампи зажевріють яскравіше. Одночасно внаслідок посилення магнітного поля електромагніт притягатиме якір 9 і ввімкне контрольну лампу, поміщену на щитку приладів. Ще через деякий час струна остигне, скоротиться, відтягне якір 5, після чого цикл роботи переривника повториться. Протягом всього часу дії покажчика, сигнальні і контрольні лампи дають миготливе світло.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 2144 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...