Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види та порядок заряду акумуляторних батарей



Застосовуються наступні способи заряджання акумуляторних батарей:

- заряджання при постійній величині зарядного струму;

- заряджання при постійній величині зарядної напруги;

- прискорений комбінований заряд.

Заряджання з постійною величиною зарядного струму

На зарядних станціях АБ, що приводяться в робочий стан, а також зняті з машин, заряджають, як правило, при постійній величині зарядного струму. За допомогою даного способу величина зарядного струму протягом всього часу заряджання підтримується незмінною. Це досягається зміною опору реостата, ввімкненого послідовно з батареєю, зміною напруги джерела струму або застосуванням автоматичних регуляторів струму.

Перед заряджанням АБ одного і того ж типу підбирають в групи, в групах АБ з’єднуються послідовно. Кількість батарей в одній групі, а також кількість груп батарей залежить від типу батарей, потужності зарядного джерела і напруги

Величина зарядного струму залежить від типу батарей і способу заряджання.

Рис. 3. Принципова схема підключення акумуляторних батарей до зарядного джерела через ЗРУ на 4 зарядні групи:

1 - вольтметр; 2 - перемикач «Заряд - розряд»; 3 - запобіжник;

4 - реостат навантаження; 5 - амперметр; 6 -акумуляторна батарея

Зарядні групи слід складати з однотипних батарей так, щоб реостати навантажень поглинали якомога менше енергії. Для цього в групу вміщують максимально можливу за напругою кількість батарей з розрахунку 2,7 В на кожен акумулятор, тобто 16,2 В на батарею напругою 12 В.

Величина зарядного струму встановлюється і регулюється за допомогою реостатів, які застосовуються в ЗРУ, а також шляхом зміни напруги зарядного джерела або ж іншим способом залежно від особливостей застосованого зарядного агрегату.

Під час заряду густина електроліту в акумуляторах поступово підвищується і лише до кінця заряду приймає постійне значення. Напруга на акумуляторах поволі зростає з 2,2 В до 2,4 В, при цьому починається розкладання води і помітне на око газовиділення. Газ виділяється на поверхні електроліту у вигляді міхурів. Напруга акумуляторів до кінця заряду досягає величини 2,6 – 2,65 В, після чого більше не зростає. Газовиділення стає при цьому рясним, створюється враження кипіння.

Заряджання акумуляторних батарей у всіх випадках треба проводити до тих пір, доки напруга на акумуляторах і густина електроліту не будуть постійними протягом 1 години під час одночасного рясного газовиділення у всіх акумуляторах батареї.

Температура електроліту під час заряджання акумуляторних батарей зростає, тому необхідно контролювати її величину, особливо в кінці заряджання.

Температура електроліту під час заряджання не повинна перевищувати 45°С. У випадку, якщо температура виявиться вище 45°С, слід зменшити на половину зарядний струм або перервати заряджання на деякий час, необхідний для охолодження електроліту до 30 – 35°С.

Рівень електроліту перед початком заряджання повинен бути таким же, як і після заливання сухих батарей. Якщо в результаті заряджання виявлені недозаряджені акумулятори, то їх дозаряджають окремо, ввімкнувши в ланцюг заряджання іншої групи.

В кінці заряджання густина електроліту приведена до 25°С повинна бути в межах норми, що здійснюється доливанням дистильованої води або розчином електроліту густиною 1,40. Після коректування необхідно продовжити заряджання протягом 30 – 40 хвилин.

Заряджання з постійною величиною зарядної напруги.

Сутність способу заряджання акумуляторних батарей з постійною величиною зарядної напруги полягає у тому, що зарядна напруга джерела струму підтримується постійною, протягом всього часу заряджання, а зарядний струм при цьому знижується.

Цей заряд доцільний під час заряджання акумуляторних батарей без зняття їх з машини. Проводиться або за допомогою штатного генератора, або допоміжними засобами.

Переваги:

- можна заряджати акумуляторні батареї без зняття їх з машини.

Недоліки:

- неможливо провести зовнішній огляд акумуляторних батарей;

- заряджання здійснюється не повністю (на 90 %);

- неможливо провести контроль заряджання (рівень електроліту, густина);

- неможливо дозарядити окремі акумулятори в батареї;

- неможливо провести коректування густини електроліту.

Початкова величина зарядного струму залежить від ступеня розрядження акумуляторних батарей, за якого вони вмикаються на заряджання, зарядної напруги і температури електроліту. У момент увімкнення акумуляторних батарей на заряджання зарядний струм може досягати 50 А і більше, а через 2,5 – 3 години заряджання він знижується до декількох ампер.

Для заряджання акумуляторних батарей без підвищеного газовиділення і надмірного підвищення температури електроліту зарядну напругу встановлюють з розрахунку 2,25 – 2,4 В на один акумулятор батареї, що відповідає 13,5 –14,4 В на акумуляторну батарею напругою 12 В. При такому рівні зарядної напруги батареї розряджені на 50%, за 2,5 – 3 години заряджають до 90% ємності.

Прискорене комбіноване заряджання

Прискорене комбіноване заряджання застосовується за необхідності 100% заряджання акумуляторних батарей у скорочений час.

Прискорене комбіноване заряджання проводиться в два етапи. На першому етапі заряджання акумуляторних батарей здійснюється при постійній величині зарядної напруги, на другому етапі – при постійній величині зарядного струму.

Для заряджання акумуляторних батарей використовується зарядна акумуляторна станція з автоматичним зарядним пристроєм ЗРУ.

Порядок і періодичність контролю стану акумуляторних батарей під час заряджання комбінованим способом аналогічні загальноприйнятим.

Контрольно-тренувальний цикл

Контрольно-тренувальний цикл проводиться з метою:

- контролю технічного стану акумуляторних батарей;

- перевірки ємності, що віддається ними;

- виправлення недозаряджених акумуляторів;

- часткового усунення сульфатації на ранніх стадіях.

За контрольно-тренувального циклу проводяться:

- попереднє повне заряджання;

- контрольне (тренувальне) розряджання струмом 10 - годинного режиму розряду;

- остаточний повний заряд.

Періодичність проведення контрольно-тренувального циклу для акумуляторних батарей 6СТ-90ЕМС – 1 раз на рік.

Перед початком контрольного розряджання температура електроліту повинна бути 18 – 27°С. Сталість розрядного струму вказаного в таблиці повинна постійно дотримуватися протягом всього часу розряду, який повинен закінчуватися у момент зниження напруги до 1,7 В на будь-якому акумуляторі батареї. Вимірювання напруги на акумуляторах і температури в середньому акумуляторі батареї проводиться під час увімкнення на розряджання, потім через кожні 2 години. Зі зниженням напруги на одному з акумуляторів до 1,85 В виміри напруги треба проводити через кожні 15 хвилин, а зі зниженням напруги до 1,75 В акумулятор контролюється постійно, щоб визначити закінчення розряджання.

Під час контрольної розрядки необхідно записувати час увімкнення акумуляторних батарей на розряджання і початкову температуру електроліту, а також час закінчення розряджання.

Остаточне повне заряджання проводиться нормальним струмом заряду.

Якщо акумуляторні батареї, що не відпрацювали гарантійного терміну, віддають менше 100% номінальної ємності, то для них проводять повторний контрольно-тренувальний цикл. Якщо під час другого контрольного розряджання батареї, що не відпрацювали гарантійного терміну, віддають менше 100% гарантованої ємності, то подається акт-рекламація на завод - виробник.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1727 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...