Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переказ – одна із складових частин системи розвитку мовлення. Види переказів, методика проведення



Основними видами робіт з розвитку мовлення за діючою програмою для 1-3 кл. є перекази і твори.Програмою передбачені різноманітні види переказів. Класифікація їх може бути такою: за типами мовлення (розповіді, описи, розповіді й описи з елементами міркувань, міркування; за стилем мовлення (художні й офіційно-ділові, публіцистичні, наукові); за способом виконання (усні й писемні); за обсягом та змістом (детальні, стислі, вибіркові з додатковим завданням – творчі); за м етою виконання (навчальні, навчально-тренувальні, контрольні); за ступенем участі учнів у передачі змісту ( колективні, напівсамостійні, самостійні); за сприйняттям вихідного тексту ( прочитаного, сприйнятого зором, почутого, сприйнятого на слух тексту, сприйнятого на слух і зором тексту).

Переказ як тип мовленнєвих вправ розвиває механізм комбінування, конструювання. Він практикується на уроках різних предметів, а також на уроці розвитку зв’язного мовлення, який складається з декількох етапів, послідовно пов’язаних один з одним: вступна бесіда; читання тексту; бесіда за змістом та мовний аналіз тексту; колективне складання плану і запис його на дошці; виписування до кожного пункту плану контрольних слів та виразів; повторне читання твору; усний переказ за планом: 1) частинами; 2) цілісний – з використанням контрольних слів і виразів, записаних на дошці; підготовка першого варіанту переказу; написання переказу; редагування – робота над удосконаленням написаного; перевірка робіт вчителем та їх аналіз.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 903 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...