Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Setřel jsem si pot s čela. — Setři si také pot s čela!



Zapíšu si to do notesu. — Udělám si poznámku v sešitě. — Vezmu si teplý kabát, abych nenastydl. — Zazpívámsi svou oblíbenou pís­ničku. — Dám si do aktovky své věci. — Lehnu si na gauč. — Objed­nám si smaženou rybu.—Obarvím si vlasy. — Vyžehlím si šaty.— Teď si sklidím věci. — Rozdělím si to. — Myslil jsem si o té ženě jen to nejlepší. — Uvědomil jsem si, co mám dělat. — Všiml jsem si všeho, co se děje kolem. — Nechal jsem si tu knihu.—Obléknu si novou košili. —Chci si poslechnout tu píseň. — Rozmyslil jsem si postup práce. — Vyprala si šaty a šla na procházku. — Odbyl jsem si tu práci a šel jsem si lehnout. — Nikdy si nenaříkala na svůj osud.

9. Místo teček napište předložky „nad" a „pod":

... propastí byl postaven můstek. — Tu práci neudělám, je to... moje síly. —... horou tekla rychlá horská říčka.—Zmačkaný dopis se válel... lavicí. —... titulkem bylo napsáno autorovo jméno. — Letadlo dlouho kroužilo... městem. — Lampu jsem pověsila... psací stůl, teď bude dobře vidět. — Film se promítal... názvem „Zrada". — Děvčata seděla v chládku... stromem a odpočívala.—Vysoko... námi zpívali ptáci.—Vrátil se... záminkou, že tu zapomněl balík. — Studenti psali diplomovou práci... vedením svého profesora.— Chlapec se schoval... stůl. — Dlouho si lámal hlavu... tím úkolem. — Hodiny otec pověsil... dveře. — Teď dělníci pracují... plán. — Mám starostí až... hlavu.—Vždycky žili... poměry.—Miloval ji... všecko. — Bylo nám to... slunce jasnější.

Tučně tištěná slova nebo slovní spojení nahrazujte podstatnými jmény uží­vanými jen v jednotném čísle.

Vzor: Lidé chtějí mír. — Lidstvo chce mír.

V tomto roce bude provedeno sčítání obyvatel. — Dělníci a rolníci tvoří dvě největší skupiny pracujících. — V minulém roce se konal sjezd světové organizace mladých lidí a studentů. — Ministr školství prom­luvil na začátku školního roku k učitelům a žákům všech stupňů škol. — Nejsvětějším příkazem lidí je zachovat světový mír.—Ochraňujte naše zpěvavé ptáky!

11. Uvedené věty vyjádřete zvratným slovesem a předponou „za + siu podle vzoru:





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 249 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...